Middenhof

Plaats
Buurtschap
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

middenhof_straatnaambord_kopie.jpg

Middenhof is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. T/m 1969 gemeente Rilland-Bath. De buurtschap valt onder het dorp Rilland.

Middenhof is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. T/m 1969 gemeente Rilland-Bath. De buurtschap valt onder het dorp Rilland.

middenhof_op_kaart_openstreetmap.jpg

De buurtschap Middenhof ligt rond de gelijknamige weg, NO van Rilland, N van de A58, spoorlijn en N289, en grenst in het N aan Nationaal Park Oosterschelde. (© www.openstreetmap.org)

De buurtschap Middenhof ligt rond de gelijknamige weg, NO van Rilland, N van de A58, spoorlijn en N289, en grenst in het N aan Nationaal Park Oosterschelde. (© www.openstreetmap.org)

Middenhof

Terug naar boven

Status

- Middenhof is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. T/m 1969 gemeente Rilland-Bath.

- De buurtschap Middenhof valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Rilland.

- De buurtschap Middenhof heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Middenhof ligt rond de gelijknamige weg, NO van Rilland, N van de A58, spoorlijn en N289, en grenst in het N aan Nationaal Park Oosterschelde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Middenhof heeft ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Woningen
Tot ca. 2000 waren de meeste huizen in buurtschap Middenhof in gebruik als recreatiewoning. Nadien zijn er meer huizen permanent bewoond geraakt.

Glastuinbouw en zonnepark
De afgelopen jaren zijn direct O van de buurtschap, in de Eerste Bathpolder, een glastuinbouwcomplex (met verschillende firma's) en Zonnepark Rilland gerealiseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Haven Rattekaai e.o.
"Waar verdronken dorpen in zee zijn verdwenen, herinneren meerpalen en stukken steiger nog aan het oude getijdenhaventje ‘Haven Rattekaai’ (ook wel Rattenkaai), gelegen aan het N uiteinde van de buurtschap en weg Middenhof. Een plek van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het slikken- en schorrengebied van het Verdronken Land van Zuid-Beveland. Haven Rattekaai is ontstaan na het bedijken van de naburige Eerste Bathpolder in 1856 als handelshaventje voor Rilland. Vooral in de periode tussen 1850 en 1950 werden landbouwproducten over water vervoerd. De opkomst van de suikerbietenteelt in Zeeland zorgde voor veel kleine havens, waaronder tijhaven Rattekaai. Vanuit het getijdenhaventje werden suikerbieten naar de fabriek gebracht. In de havenkom ten oosten van het plateau nemen de meerpalen je mee in de geschiedenis van het gebied, terwijl aan de westkant van het plateau de laatste overblijfselen van het jachthaventje en aanlegsteiger nog altijd zichtbaar zijn.

Muraltmuur. Bijzonder aan de rijksmonumentale Haven Rattekaai is de betonnen bekleding van het havenhoofd volgens het 'systeem de Muralt'. Jonkheer ir. Robert Rudolph Lodewijk de Muralt ontwierp deze betonglooiingen en de muraltmuren op de dijk rond de haven. Muraltmuren zijn kleine betonmuurtjes op de kruin van de dijk, bedoeld als dijkverhoging, een systeem dat in Zeeland veel is toegepast. Ter plekke ligt een plaquette die herinnert aan het aanbrengen van betonwerk volgens het ‘systeem de Muralt’ (1912).

Dijkversterking. Bij Rattekaai zijn de betonglooiingen van het 'trapjestype'. Betonplaten vormen een trapvormige bekleding van het dijkje, om het omhooglopen van de golf te beperken. Bescherming achterland. Bij de dijkversterking van 2009 - onder deze link vind je daar een uitvoerig verslag van - stond ook Haven Rattekaai op de nominatie om aangepakt te worden. Om het oude getijdenhaventje en het schorrengebied zoveel mogelijk te sparen, is gekozen voor de aanleg van een strekdam voor het schorrengebied in de Oosterschelde. Een strekdam is een dam in zee langs de kust, bedoeld om golfslag te breken en daarmee afkalving tegen te gaan. Door die aanpak hoefde er minder te worden ingegrepen in de zeedijk. Daardoor kon beschadiging van het nabijgelegen schor voorkomen worden. In de strekdam zijn op verschillende plekken openingen gemaakt om het water in het gebied te laten.

Bezichtig Haven Rattekaai. Kom eens langs om dit bijzondere overblijfsel te bewonderen. Haven Rattekaai is te bereiken vanaf de snelweg A58 via afslag 32 (Rilland). Volg de borden Tholen tot de eerste rotonde, neem hier de derde afslag. Hierna direct links de Middenhof in. Rij deze helemaal uit tot de zeedijk omhoog gaat. Sla voor de dijkverhoging rechtsaf. Via de kleine buurtschap bereik je na een paar honderd meter Haven Rattekaai. Houd links aan en ga niet de Mosselkreek in." (bron: Natuurmonumenten)

Gemaal
- Gemaal J.A. van der Graaff (bij Westgat 3) dateert uit 1990.

Directeurswoning
Blijkens deze ansichtkaart uit 1951 of eerder is er sprake (geweest) van een 'directeurswoning De Bathpolders' aan de Middenhof. Bestaat deze woning nog of is deze inmiddels afgebroken? Met Google StreetView kunnen wij het pand ter plekke niet vinden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Wandelen
- Wandelroute Haven Rattekaai (4,9 km).

Haven Rattekaai
De Rattekaai is een goed uitzichtspunt voor de schorren en slikken van het Verdronken Land van Zuid-Beveland, waar onder andere de in Zeeland als delicatesse geliefde plant lamsoor groeit. "Bij Rilland, aan het eind van de weg en buurtschap Middenhof, ligt een stukje Oosterschelde dat tot de mooiste plekjes in Zeeland behoort. Althans, wanneer je liefhebber bent van buitendijkse natuur waar het zoute water nog in- en uitstroomt. Hier hoor je rotgans, wulp, scholekster en tureluur. Of de wind. Of het water als het tegen de dijk kabbelt. Het gebied dat ik bedoel heet de Rattekaai. Een verlaten landbouwhaventje dat aardig is dichtgeslibd. Natuurmonumenten stippelde er een wandelroute uit, maar die voert je helaas niet door de kwelders. Dat kan ook niet, want ik vermoed dat je er tot over je knieën in wegzakt.

De Rattekaai dus. Ben je géén liefhebber van buitendijkse natuur, dan zul je het een saaie plek vinden. Zoals de natuur over het algemeen saai gevonden kan worden. Er gebeurt namelijk zelden iets opzienbarends. Eb en vloed wisselen elkaar op vaste tijden af. Nu en dan vliegt een wulp voorbij. Zou een velduil of blauwe kiekendief overvliegen, dan zal menigeen hem niet herkennen. Of het bijzondere er niet van inzien. Maar dat soort ontmoetingen kun je op de Rattekaai dus hebben. Voor een natuurliefhebber een lustoord dus. En voor de fijnproevers onder ons: in de kwelders van de Rattekraai groeien bijzondere planten als zeekraal en zeeaster. Wie zo gelukkig is om een vergunning te hebben, mag deze planten in het seizoen zelfs oogsten.

Wie van de stilte houdt, zal zich hier ook beslist thuis voelen. Mits de wind uit het zuidwesten komt, want aan de overkant ligt de Oesterdam met zijn verkeer. Staat de wind uit het oosten, dan zul je in de verte de auto’s horen razen. Gelukkig komt de wind meestal uit het zuidwesten... En dan kun je op de Rattekaai je tijd heerlijk verdoen. Een beetje lummelen op de zeedijk. Over de kwelder staren. Je verrekijker in de aanslag en naar vogels turen. Een dutje doen in het gras. Óf de wandelroute volgen die Natuurmonumenten voor je heeft uitgestippeld." (bron en voor nadere informatie zie de weblog Visdief.nl)

Terug naar boven

Beeld

- Luchtfoto van buurtschap Middenhof.

Reactie toevoegen