Midsland

Plaats
Dorp
Terschelling
Waddengebied
Fryslân

midsland_plaatsnaambord_kopie.jpg

Midsland is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Waddengebied, op het eiland en in de gemeente Terschelling.

Midsland is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Waddengebied, op het eiland en in de gemeente Terschelling.

midsland_kaart_openstreetmap.jpg

Het dorp Midsland grenst in het NO aan Landerum en Formerum, in het Z aan Striep en in het ZW aan Baaiduinen, Kinnum en Kaard. N van het dorp ligt buurtschap Midsland-Noord en badplaats Midsland aan Zee. (© www.openstreetmap.org)

Het dorp Midsland grenst in het NO aan Landerum en Formerum, in het Z aan Striep en in het ZW aan Baaiduinen, Kinnum en Kaard. N van het dorp ligt buurtschap Midsland-Noord en badplaats Midsland aan Zee. (© www.openstreetmap.org)

Midsland

Terug naar boven

Status

- Midsland is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Waddengebied, op het eiland en in de gemeente Terschelling.

- Onder het dorp valt ook de buurtschap Midsland Noord en de badplaats Midsland aan Zee.

- Zeer kleine delen aan de ZW zijde van het dorp Midsland bevinden zich weliswaar binnen de bebouwde kom ervan, maar vallen desondanks voor de postadressen onder de formele woonplaatsen Baaiduinen en Striep.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Midslân.

Oudere vermeldingen
1412 Die Peerochianen van Midslants, 1467 Vridslandis lees: Midslande?, 1573 Mijdlantz, 1579 Midlant, 1846 Midsland of Midland.

Naamsverklaring
Betekent mid 'midden' en land 'gebied', naar de ligging midden op het eiland Terschelling.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Midsland ligt ZW van Formerum en Landerum en NO van West-Terschelling.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Midsland 54 huizen met 356 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ruim 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Midsland heeft 13 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) Meslânzer kerk (Westerburen 2) is een eenbeukige kruiskerk uit 1880, met dakruiter, gebouwd op de plaats van een zaalkerk uit de 17e eeuw die in 1880 is afgebroken. Het kerkhof wordt omsloten door een gietijzeren hekwerk uit 1866. De kerk in eclectische stijl met neorenaissance elementen is gebouwd naar ontwerp van M. Daalder. Het orgel uit 1896 is gemaakt door Johan Frederik Kruse en in 1921 gewijzigd door Bakker & Timmenga. Het is een eenklaviersorgel met aangehangen pedaal. De luidklok die Johan van Bremen in 1512 voor de middeleeuwse kerk had vervaardigd, bleek te groot en te zwaar voor het torentje van de in 1880 gebouwde nieuwe kerk. Van Bergen te Heiligerlee vervaardigde daarom in 1880 een nieuwe luidklok. Zij namen daarbij de oude Van Bremenklok in en leverden deze later aan de RK Christophoruskerk in Schagen. In de Tweede Wereldoorlog is de klok uit 1880 door de Duitsers gevorderd. In 1948 is deze, eveneens door Van Bergen, vervangen. Zij is momenteel met haar 88 cm onderdoorsnede de grootste in functie zijnde klok op het eiland. In 2003 komt de Van Bremenklok in Schagen weer beschikbaar. De Midslander gemeenschap koopt de klok vervolgens terug. Ze staat thans opgesteld in de kerkruimte in Midsland. Er zijn plannen om de klok in een nieuwe klokkenstoel nabij het Strieper Kerkhof op te hangen.

- Gevelstenen in Midsland.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Meerdere malen per jaar worden er in Midsland markten en braderieën georganiseerd. Je kunt er terecht voor eilander producten, souvenirs, kleding, accessoires en verswaren. Maar natuurlijk ook voor een heerlijk kopje koffie of drankje op een van de vele terrasjes. Ook voor de kinderen is de braderie een leuke afwisseling in het vakantieprogramma. Er zijn vaste maar ook wisselende deelnemers dus elke braderie is weer anders! Tijdens de Zomerbraderie is er live muziek.

- Tijdens het Sint-Jan komen de deelnemers met hun paarden, traditioneel ongezadeld, naar de Oosterburen, om twee aan twee door de met zand bedekte dorpsstraat een snelheidswedstrijd te houden. Daarbij mag het paard niet in galop gaan. De deelnemers gaan in wit gekleed. Het feest en de paardenrace wordt georganiseerd door het Sint-Janscomité, plaatselijk bekend als de “bolhoeden” dankzij het hoofddeksel dat de leden dragen. Sint-Jan vindt meestal plaats op 25 juni. De dag wordt traditioneel afgesloten met een stoelendans bij de kerk van Midsland. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Muziekvereniging Schylge.

- Rock and Roll Street Midsland Terschelling (2e weekend van september, in 2019 voor de 31e keer) is een lang weekend "back to The fifties", met een spektakel van vetkuiven, suikerspin kapsels, petticoats, solexen, oldtimers en natuurlijk veel Rockabilly en Rock and Roll muziek. Overdag kun je swingen op straat en vanaf de vele terrasjes genieten van liveoptredens, dansdemonstraties, hotdogs, suikerspinnen en de kramen met Rock ’n Roll artikelen. ’s Avonds kun je een dansje wagen in de diverse horecagelegenheden Stichting Actief Midsland verzorgt het festival, samen met vele vrijwilligers en bedrijven. Voor een indruk van dit evenement zie de Aftermovie van Rock and Roll Streek editie 2017.

- Tijdens de herfstvakantie in oktober wordt de Midslander kerk omgetoverd tot een expositieruimte. Gedurende twee weken kunnen bezoekers genieten van de kunstwerken die door bewoners van het eiland zijn gemaakt. Het betreft heel uiteenlopende werken, van schilderijen tot beelden, keramiek, fotografie, video-art of installaties. De rondwandeling langs de diverse objecten wordt veraangenaamd door passende live-muziek. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Wel wordt de bezoekers om een vrijwillige bijdrage gevraagd, die ten goede komt aan het onderhoud van de kerk.

- "Eigenzinnig, Eigenaardig en Eigentijds. ’s Woensdags tijdens de herfstvakantie van het Noorden organiseert de ondernemersvereniging van Midsland (SAM) een bizar gezellige markt; de Heksenmarkt. Vanaf 16.00 uur is de dorpskern omgetoverd tot een ontmoetingsplek waar groot en klein zich kunnen amuseren. De Heksenmarkt mag de naam braderie niet dragen, want het is meer dan dat, veel meer; alle facetten van het eiland Terschelling manifesteren en presenteren zich. Bedrijven en culturele organisaties werken griezelig goed samen om de gasten te vermaken. Je kunt bij een van de vele kraampje je aankopen doen om ook thuis een gezellige herfstsfeer te creëren, een souvenir aan te schaffen, of wellicht laat je je liever informeren over bijvoorbeeld de natuur op het eiland of de heldere sterrenhemel boven Terschelling.

Ook de inwoners van Midsland doen reusachtig hun best om het dorp aan te kleden, zodat je je hult in een gemoedelijke ambiance. De sfeer is een perfecte mix van Halloween en een sprookje over kabouters en heksen. Pompoenen, bezemstelen, doorkijkjes omgetoverd tot ware kijkdozen, lampionnen en vuurkorven; niets van dit alles zal deze avond ontbreken. Bij de plaatselijke horeca kun je genieten van spookachtig lekkere drankjes en versnaperingen. En pas op; het kan zomaar gebeuren dat je oog in oog komt te staan met de snoepjesheks (en dit keer kun je gerust een snoepje aannemen van een vreemde), of kennis maakt met de tovenaar. Marshmallows roosteren en een heuse lampionnenoptocht onder begeleiding van muzikanten maken de Heksenmarkt tot een waar dorpsfeest, dat om ca. 20.00 uur op straat eindigt, maar binnen kan de betovering tot na spookuur doorgaan..."

- De Midwintermarkt in Midsland (op een zaterdag eind december) is een gezellige avondbraderie met sfeervol verlichte kraampjes waar heerlijke hapjes en drankjes worden verkocht. Geniet van glühwein, gebakken vis en demonstraties Terschellinger volksdansen. De organisatie streeft er ieder jaar naar om voor iets verrassend te zorgen: een paard dat wordt beslagen, demonstratie van oude ambachten, rondje op een pony of met de arrenslee, veiling voor een goed doel, springkussen en zo meer. Particulieren, verenigingen en goede doelen krijgen een plek om hun waar of ideeën aan de man te brengen. Veel winkels blijven langer open en hebben een leuke actie of geven iets weg. Een aantal restaurants heeft iets speciaals op het menu of hebben voor de deur een kraam met iets verrassends staan. In de straat is livemuziek en volksdans. Na afloop van de Midwintermarkt maken velen van de gelegenheid gebruik om te feesten met vrienden en familie in de diverse kroegen waar het tot in de vroege uurtjes gezellig is.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van de in 1886 opgerichte IJsclub Nova Zembla.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Midsland, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Midsland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Midsland.

- Nieuws: - Nieuws uit Midsland op Facebook.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool 't Hunnighouwersgat heeft ca. 110 leerlingen en is, samen met kinderdagverblijf en peuterspeelzaal het Hummelhonk, gehuisvest in een modern gebouw. De naam is afkomstig uit het Meslânzers, het dialect van Midsland, en betekent zoiets als 'bijenvlieggat'. De kinderen stromen het gebouw dagelijks, als bijen, in en uit. In de tijd dat ze binnen zijn beoogt de school ze zo goed mogelijk te helpen om zich te ontwikkelen tot zelfstandige mensen, met kennis en creatief vermogen, die kunnen omgaan met hun eigen emoties en die van anderen. Doel is dat de aan hen toevertrouwde kinderen met zelfvertrouwen het voortgezet onderwijs en de wereld buiten de school tegemoet kunnen treden.

- Sport: - Het voetbalcomplex aan de noordwestzijde van het dorp is de thuishaven van voetbalvereniging SC Terschelling. Het complex beschikt over twee speelvelden waarvan een met kunstgras. Er zijn meerdere teams die gebruik maken van deze velden. Ook worden hier regelmatig competities gehouden. Bij de ingang van het voetbalveld ligt een skatebaan, die ook gebruikt kan worden door BMX fietsers. Deze skatebaan is ook vrij toegankelijk voor eilandgasten.

- De gymzaal in Midsland wordt optimaal gebruikt. Tijdens de schooltijden sporten de leerlingen van de basisschool en het VMBO er onder leiding van een sportdocent. Na schooltijd worden er allerlei activiteiten aangeboden. Op de maandag maakt Gymnastiekvereniging EDO gebruik van de zaal. Vanaf 16.00 uur wordt er ouder-kind gym, gymnastiek (turnen/springen) en Freerunning aangeboden. ‘s Avonds om 19.00 uur zijn de volwassenen aan de beurt (Callanetics en spiertraining). Op de dinsdag- en donderdagavond (20.00 uur) maakt Volleybalclub VCT’92 gebruik van de zaal. Op dinsdag wordt er getraind en op donderdag worden er wedstrijden gespeeld (een balletje meeslaan mag altijd!). Dans & Sportstudio Terschelling: op donderdag, vrijdag en zaterdag worden door Kyra Meijer verschillende dans- en sportvormen voor jong en ouder aangeboden (Pilates, Bootcamp, Streetdance, HipHop, Moderne Dans, Dancehall, Jazz-dance, Kids-dance en Algemene dansante vorming). Tevens wordt er gewerkt met selectiegroepen. Voor meer informatie over de tijden zie de site Dansen & Sporten op Terschelling.

- Bedrijfsleven/ondernemen: - Stichting Actief Midsland is de lokale ondernemersvereniging, die zich inzet voor een levendig en aantrekkelijk dorp.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Midsland.

Reactie toevoegen