Mijdrecht

Plaats
Dorp
De Ronde Venen
Utrecht

UT gemeente Mijdrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Mijdrecht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Mijdrecht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Mijdrecht

Terug naar boven

Status

- Mijdrecht is een dorp in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1988. Het is de hoofdplaats van de gemeente De Ronde Venen.

- Wapen van de voormalige gemeente Mijdrecht.

- Onder de gemeente Mijdrecht vielen naast het gelijknamige dorp ook het dorp Amstelhoek en de buurtschap Mennonietenbuurt. Onder het dorp valt ook de buurtschap Driehuis (van oudsher viel deze buurtschap ook deels onder het dorp Wilnis).

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Mijert.

Oudere vermeldingen
1085 vervalst ca. 1200 Midreth, 1216 kopie 14e eeuw Midrecht, 1274 Mydrecht, 1524 Myert, 1573 Meijert, 1632 Miert.

Naamsverklaring
Samenstelling van drecht 'overtoom, veer, waterloop' en de waternaam Meije, waarbij men denkt aan het Germaanse mîgja-*, collectief bij mîgô-* 'urine', vergelijk het Middelnederlandse mige 'urine', Kil. mijghe, mieghe 'j. pisse, Urina', het Middelnederlandse migen, Nieuwnederlands dialect miegen, mijgen 'wateren', miegelen 'motregenen', verwant met miezeren. Naar deze waterloop heette het aanliggende land 1267 Milant. Deze waternaam is te plaatsen in een Germaans waterwoordenveld dat zeldzaam is en waarvan de vorm mîgja-* alleen voorkomt in deze naam. Dit alles wijst op een relatief hoge ouderdom van de naam, wat voor oude zijrivieren van de Oude Rijn niet verwonderlijk is. Zie ook Meije.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Mijdrecht ligt in het NW van de provincie Utrecht en ligt ZO van het dorp Uithoorn en de rivier de Amstel, O van het dorp De Hoef, NO van de Nieuwkoopse Plassen, N van het dorp Woerdense Verlaat en W van de dorpen Wilnis en Vinkeveen en de Vinkeveense Plassen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Mijdrecht 319 huizen met 2.434 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 165/1.335 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Mennonietenbuurt 23/187, Kade benoorden De Zuwe 34/226, Kromme Mijdrecht 18/149, De Hoef 33/266, Blokland aan 't Water 22/130 en Binnen-Blokland 24/141. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 6.500 huizen met ca. 16.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Mijdrecht, kun je terecht bij Historische Vereniging De Proosdijlanden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

In de polder Groot-Mijdrecht Noord, NO van het dorp, spelen allerlei ruimtelijke ontwikkelingen waarvoor jarenlang naar oplossingen is gezocht, en die recentelijk ook zijn gevonden (o.a. m.b.t. bodemdaling, zout kwelwater). Zie hiervoor verder bij Waverveen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mijdrecht heeft 9 rijksmonumenten.

- Mijdrecht heeft 20 gemeentelijke monumenten.

- De watertoren van Mijdrecht (Industrieweg 6) is gebouwd in 1937, heeft een hoogte van 41 meter en een waterreservoir van 500 m3. De watertoren is voorzien van een kerktoren-zadeldak. In Nederland staan slechts twee watertorens met een zadeldak. Naast deze toren heeft verder alleen de watertoren van het Overijsselse Lutten dit type dak. De watertoren is gebouwd in opdracht van het toenmalige waterleidingbedrijf Drinkwatervoorziening Noord-West-Utrecht. Het ontwerp was van ingenieurs en ontwerpbureau MABEG en behoort stijlkundig tot de Delftse School.

Opvallend is het sobere ontwerp met kleine bouwkundige details en een vierkante torenvorm. Aan de voorkant en achterkant bevindt zich een klein ornamenteel bedoeld balkonnetje; op de linkerachterhoek bevindt zich een holle steunbeer, die dus enkel als ornament bedoeld is. Typerend is verder dat alle ramen aan alle vier de zijden op onregelmatige wijze in de gevel zijn geplaatst, waarbij elke gevel een ander beeld laat zien. Omdat de toren van baksteen is, zijn er in de loop der jaren vochtproblemen opgetreden, die echter niet bestreden zijn door het aanbrengen van een nieuwe buitenlaag zoals wel bij andere torens van deze waterleidingsmaatschappij en haar rechtsopvolgers is gebeurd. Hierdoor is het oorspronkelijke beeld bewaard gebleven. Bijzonder is verder dat zich in deze toren geen rond maar een kubusvorming waterreservoir bevindt. De vorm hiervan is dus aangepast aan het voor een watertoren aparte ontwerp. Het reservoir heeft een van de hoeken afgeschuind waardoor er een wenteltrap kon worden aangelegd.

In april 2005 is de toren buiten gebruik gesteld. Sinds 2010 zijn er verbouwplannen. De watertoren heeft twee nieuwe eigenaren: Roland Borst (STUDIO110 architectuur) en Yourick Fokker (Lanceerplatform Richting-Raak). Zij werken samen aan een voorstel voor een bruisend tweede leven voor de watertoren. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met Vitens, monumentenbeheer en de gemeente. De initiatiefnemers willen dit rijksmonument voor een breed publiek toegankelijk maken. Inmiddels heeft het gebouw een nieuwe naam: Kompastoren Mijdrecht. De eerste schetsen zijn inmiddels gereed. Met faciliteiten tot op 40 meter hoogte zal de Kompastoren ruimte gaan bieden aan ondernemend talent. Onder de link vind je een pagina waar je een mooie virtuele tour door de watertoren kunt maken.

- Het voormalige kantoorgebouw De Boemerang uit 1962, ontworpen door architect H.A. Maaskant, de verbinding met het fabrieksgebouw en de vijver van het bedrijf SC Johnson zijn in 2015 benoemd tot rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed selecteerde dit bouwwerk, dat goed zichtbaar is vanaf de N201, als ‘toonbeeld van architectuur en stedenbouw’ uit de wederopbouwperiode 1940-1965. Het gebouw was sinds 1999 al een gemeentelijk monument.

- Gevelstenen in Mijdrecht.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bij de Rabo Fietstocht (op een zondag in de 1e helft van juni, in 2020 voor de 7e keer) kun je kiezen uit mooie routes van 12, 30 en 100 km door het Groene Hart. Alle routes lopen door de regio van de organiserende Rabobank Rijn en Veenstromen. Er zijn startpunten bij de lokale Rabobanken in Woerden, Bodegraven en Mijdrecht, op het Kerkplein in Kockengen en bij Gasterij De Milandhof in Zegveld. Per uitgereden route schenkt de Rabobank 10, 20 of 30 euro - afhankelijk van de afstand - aan een deelnemende vereniging, stichting of school, die je zelf mag uitkiezen. Voor verdere details zie bij Woerden > Jaarlijkse evenementen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kringloopwinkel Kringkoop heeft een grote sortering uiteenlopende spullen tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Al jaren op zoek naar die ontbrekende ontbijtbordjes van dat leuke jaren zestig servies, een klein TV-tje voor op de slaapkamer of in de caravan, een stelletje extra truien voor het werken in de tuin, zoon of dochter die gaat studeren en op kamers gaat wonen maar weinig kan of wil uitgeven voor de inrichting? Of gewoon lekker snuffelen in goed gevulde kledingrekken met alles wat je op kledinggebied maar kunt verwachten? Een flinke stapel boeken voor in de vakantie of net die ene titel die aan je verzameling detectives of collectie langspeelplaten ontbrak? Kringkoop heeft ongeveer alles wat je maar enigszins in en rond het huis aan huisraad, gebruiksgoederen en kleding kunt verwachten. Het moet wel gek lopen wil je bij hen met lege handen de deur uitgaan. Zo dragen zij hun steentje bij aan het verminderen van de afvalberg.

- Het Bellopad, vernoemd naar een befaamde locomotief, is een in 2017 gerealiseerde natuur- en cultuurwandeling van 19 km van Mijdrecht naar Abcoude (of andersom). Het pad is ook goed in trajecten te wandelen, bijvoorbeeld Mijdrecht - Gemaal De Ruiter (2,5 uur) of Spoorhuis Vinkeveen - Gemaal De Ruiter (1 uur). Ongeveer de helft van het Bellopad volgt het oude spoor, daarnaast doorsnijdt het een zeer gevarieerd landschap: een 6-meter onder NAP gelegen droogmakerij, veenafgravingen, de oudste en misschien wel mooiste polder van Nederland (aldus de site van het pad), langs de Vinkeveense Plassen en het schilderachtige rivierengebied rond de Angstel bij Baambrugge. Qua cultuur ontmoet je onder meer vier oude stationnetjes, de Stelling van Amsterdam met Fort bij Abcoude, het monumentale Gemaal De Ruiter en de slotgracht van het verdwenen Kasteel Abcoude.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Mijdrecht, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Mijdrecht (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Voortgezet onderwijs: - VeenLanden College. - Hoflandschool.

- Muziek: - "Het ROM-Koor (Regionaal Operette- en Musical Koor) is een enthousiaste club zangers en zangeressen die iedere donderdagavond repeteren en (on)regelmatig concerten verzorgen. Het koor staat onder leiding van dirigent Ferdinand Beuse en de vaste pianist is James Pollard. De meeste leden komen uit De Ronde Venen, maar er komen ook leden uit de wijde ‘weide’ omgeving van het Groene Hart. Het koor treedt in de Kerstperiode vaak op in grotere of kleinere ‘Charles Dickens’ groepjes. Zo kun je ons in het weekend voor Kerst tegenkomen op het grootste Dickensfestijn van Nederland in Deventer."

- Dweilorkest Dorst.

- Sport: - SV Argon in Mijdrecht is een omnisportvereniging, met afdelingen voor veldvoetbal, zaalvoetbal en basketbal.

- Welzijn: - Inloophuis 't Anker in Mijdrecht is een 'ankerplaats' voor mensen met kanker. Veel mensen krijgen in hun leven te maken met kanker. En hoewel de vooruitzichten op doorleven met kanker steeds beter worden, heeft de ziekte ingrijpende gevolgen voor alle betrokkenen. Midden in het Groene Hart biedt Inloophuis 't Anker een ontmoetingsplaats aan iedereen die met kanker in aanraking is gekomen, als patiënt, ex-patiënt, naaste of nabestaande. Een ankerplaats, waar mensen kunnen zijn zoals ze zijn.

Waar je afleiding vindt met bijvoorbeeld yoga, schilderen of zingen in het smartlappenkoor. Waar je kunt praten met mensen die écht begrijpen waar je het over hebt: de herkenning van lotgenoten. Inloophuis 't Anker staat voor een praatje, ontspanning, warmte en steun. Het inloophuis zou graag meer ruimte willen hebben voor haar gasten. Nu beperkt de openstelling zich tot dinsdag en donderdag overdag. Als het inloophuis een eigen locatie zou hebben dan kunnen er ook activiteiten in de avonduren worden georganiseerd en kunnen ze ook andere mensen benaderen. Ze hopen met de opbrengst van de 12 uur van De Ronde Venen een stap te kunnen zetten om dit te realiseren.

Reactie toevoegen