Milschot

Plaats
Buurtschap
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Milschot

Terug naar boven

Status

- Milschot is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Gemert.

- De buurtschap Milschot valt, ook voor de postadressen, onder het dorp De Mortel.

- De buurtschap Milschot heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Milschot ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Hemelsbleekweg en Oude-Bakelsedijk. De buurtschap ligt ZW van het dorp De Mortel, Z van het dorp Gemert, O van het dorp Beek en Donk, NO van het dorp Aarle-Rixtel en NNO van de stad Helmond.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Milschot 10 huizen met 58 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Milschot is, samen met de W hiervan gelegen buurtschap De Biezen, een afwisselend gebied met bossen, graslanden en enkele akkers in een beekdallandschap. Het zijn verschillende natuurgebiedjes, met een totale oppervlakte van ca. 300 ha, die beheerder Staatsbosheer als een eenheid beheert, en die zij onderling tracht te verbinden, om zo grotere aaneengesloten natuurgebieden te verkrijgen, in het kader van de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In het bos liggen fraaie overgangen van moerasbos naar droog bos met eiken en berken. De akkers liggen als 'eilanden' te midden van het bos. De schrale en bloemrijke graslandjes worden in de volksmond 'de negen weitjes' genoemd. Het hele gebied watert af naar de Snelle Loop, die voorbij Gemert uitkomt op de rivier de Aa.

Reactie toevoegen