Molembaix

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

DK_20110718_2305_Ingang_Molem_Baek_omgeving_Grijpskerke.jpg

Buurtschap Molembaix, entree tot het terrein van de gelijknamige hoeve

Buurtschap Molembaix, entree tot het terrein van de gelijknamige hoeve

Molembaix

Terug naar boven

Status

- Molembaix is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Grijpskerke. Per 1-7-1966 over naar gemeente Mariekerke, in 1997 over naar gemeente Veere.

- De buurtschap Molembaix valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Grijpskerke.

- De buurtschap Molembaix wordt nog wel genoemd in de editie 1990 van de provincie-atlas van de Topografische Dienst, in de recente Topografische atlas Zeeland (1) is de plaatsnaam verdwenen. De huizen staan er echter nog gewoon als voorheen, dus wat ons betreft is het nog steeds een buurtschap. Op Google Maps wordt de naam nog wel vermeld.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Molembay.

Oudere vermeldingen
1750 Molenbay, 1857 Molenbaix.

Naamsverklaring
Voormalig buiten, ooit de woonplaats van Jacob Cats. De plaats dankt zijn naam aan het geslacht Van Lannoy, dat in de middeleeuwen bezittingen had op Walcheren. Zij waren tevens heren van Molenbaix en het Zeeuwse plaatsje is dus genoemd naar zijn Belgische naamgenoot, even beneden de taalgrens (wat de verfranste vorm verklaart). De naam betekent hetzelfde als Molenbeek, namelijk een beek met daaraan een molen.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Molembaix ligt N van Grijpskerke, rond de t-splitsing Oostkapelseweg / Pioniersweg. Z van deze splitsing ligt de Molembaixweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Molembaix niet (apart) vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 panden met ca. 30 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger lag hier een buitenplaats Molembaix. Het huis is in 1897 afgebroken. Er is nog wel een gelijknamige hoeve, dat is het eerste pand NO van de t-splitsing Oostkapelseweg / Molembaixweg.

Reacties

(1)

Ook bij dit gehucht zou ik graag willen dat er een bord bij komt, ik vind het onzin dat ze dit niet doen.

Red.:
Ook wij vinden het inconsequent en onterecht dat de Grijpskerkse buurtschappen Buttinge, Hoogelande en Poppendamme wél in de atlassen staan en plaatsnaamborden hebben, terwijl dat bij Molembaix niet (meer?) het geval is.
De identiteit van een plaats verdwijnt ermee; je kunt ter plekke immers niet (meer) zien dat je je in die plaats bevindt. En dat is een ontkenning van de identiteit van de buurtschap en van de inwoners, als zijnde inwoners van de buurtschap. Dat is toch zonde en nergens voor nodig. Wij profileren daarom dat gemeenten tegen bescheiden kosten hun buurtschappen cultuurhistorisch én toeristisch 'op de kaart' zouden moeten willen zetten middels het plaatsen van plaatsnaambordjes, liefst nog met een informatiepaneel erbij dat vertelt wat er nu zo bijzonder is aan deze buurtschap. Een goed voorbeeld vindt men bijv. bij de buurtschap Schellach http://www.plaatsengids.nl/schellach in buurgemeente Middelburg. Dat daar ook in dit geval genoeg redenen voor zijn, kan men hierboven lezen. Wij hebben Molembaix dan ook aan onze Rode Lijst http://www.plaatsengids.nl/pagina/rode-lijst toegevoegd om hier aandacht voor te vragen.

Reactie toevoegen