Molenbelt

Plaats
Buurtschap
Deventer
Salland
Overijssel

Molenbelt

Terug naar boven

Status

- Molenbelt is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Deventer. T/m 1998 gemeente Diepenveen.

- De buurtschap Molenbelt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Diepenveen.

- De buurtschap Molenbelt heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 Molenbelt.

Naamsverklaring
Belt betekent 'bult, kleine verheffing'. Op deze kleine heuvel stond een molen. Het woord molen is reeds in vroeggermaanse tijd ontleend aan het Latijnse molînum, een afleiding van het Latijnse mola 'molen'. Naast molen(e) kwam in het Middelnedelands een kortere vorm môle voor, waarmee het Nieuwhoogduitse Mühle te vergelijken is.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Molenbelt ligt rond de wegen Molenweg (het gedeelte van deze weg tussen het kruispunt met de Kieftenweg en de huisnummers 83 en 42a), Randerstraat (het gedeelte van deze straat tussen de kruispunten met de Olsterweg en Kieftenweg), Kieftenweg, Molenveldsweg en Olsterweg (het gedeelte van deze weg N van het kruispunt met de Molenveldsweg: beide zijden; het gedeelte Z van dit kruispunt: alleen O zijde en N van huisnummer 6). De buurtschap ligt in de O nabijheid van de rivier de IJssel en ligt direct N van het dorp Diepenveen, N van de stad Deventer, NO van het dorp Terwolde, ONO van het dorp Nijbroek, ZZO van het dorp Boskamp, ZO van de dorpen Olst en Welsum, ZW van het dorp Wesepe en NW van het dorp Schalkhaar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Molenbelt omvat ca. 50 huizen, enkele woonwagens en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 140 inwoners.

Reactie toevoegen