Molletjesveer

Plaats
Buurtschap
Zaanstad
Zaanstreek
Noord-Holland

Molletjesveer

Terug naar boven

Status

- Molletjesveer is een buurtschap en tegenwoordig ook bedrijventerrein in de provincie Noord-Holland, in de regio Zaanstreek, gemeente Zaanstad. T/m 1973 gemeente Wormerveer.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp West-Knollendam.

- De buurtschap Molletjesveer heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Moltjesveer.

Oudere vermeldingen
1892/1904 Moltjesveer, 1899 Molletjesveer.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de persoonsnaam Moltje en veer 'overzet, overzetplaats' over de Nauernase Vaart tussen Krommeniedijk en West-Knollendam.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Molletjesveer ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt aan de Nauernase Vaart, W van de dorpen West-Knollendam en Oost-Knollendam, NO van het dorp Krommenie, NNW van het dorp Wormerveer, NW van het dorp Wormer en ZZW van het dorp Markenbinnen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Molletjesveer omvat een handvol huizen, met ca. 20 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het octrooi voor het Molletjesveer is verleend in 1634. De noodzaak voor het veer ontstond door het graven van de Nauernase Vaart. Het overzetten gebeurde destijds met een roeiboot, en was alleen bestemd voor voetgangers en vee. Het veerhuis stond aan de kant van Krommeniedijk.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Het in de jaren zeventig gerealiseerde Bedrijventerrein Molletjesveer was rond 2010 verouderd en voldeed niet meer aan de eisen die aan een modern bedrijventerrein worden gesteld. De uitstraling van een aantal bedrijfspanden liet duidelijk te wensen over en er was sprake van leegstand. Ook de kwaliteit van de openbare ruimte was onder de maat en de verkeersontsluiting was slecht. Om te voorkomen dat bedrijven het bedrijventerrein de rug toekeerden, heeft PlanoVisie een plan voor revitalisering van het bedrijventerrein uitgewerkt. Met behulp van een provinciale (HIRB)subsidie is in 2011 de revitalisering in opdracht van de gemeente Zaanstad succesvol gerealiseerd." Aldus de firma PlanoVisie op haar site.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het pontje Molletjesveer heet officieel veerpont Krommenie-Wormerveer. Het is tegenwoordig een zelfbedieningspontje dat voortbeweegt door middel van een groot wiel waarmee je het pontje langs een ketting trekt. De vorige pont is in 1968 uit de vaart genomen.

Reactie toevoegen