Moorst

Plaats
Buurtschap
Leusden Woudenberg Scherpenzeel Barneveld
Eemland Gelderse Vallei Veluwe
GelderlandUtrecht

moorst_op_kaart_ca._2000.jpg

Buurtschap Moorst ligt ZW van De Glind, rond de Moorsterweg (© www.kadaster.nl)

Buurtschap Moorst ligt ZW van De Glind, rond de Moorsterweg (© www.kadaster.nl)

Moorst

Terug naar boven

Status

- Moorst is een buurtschap, deels in de provincie Utrecht, in de streken Eemland en Gelderse Vallei en in de gemeenten Leusden en Woudenberg, en deels in de provincie Gelderland, in de streken Gelderse Vallei en Veluwe, in de gemeente Scherpenzeel en voor een klein deel in de gemeente Barneveld.

- De buurtschap Moorst valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Leusden, deels onder het dorp Woudenberg, deels onder het dorp Scherpenzeel en voor een klein deel onder het dorp De Glind.

- De buurtschap Moorst heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat, al kan de straatnaam Klein Moorst je daar wel een vermoeden van geven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Het gebied wordt voor het eerst vermeld in een charter van 1 juni 1358, waarin Johan van Amerongen Moershorst, zoals het gebied toen heette, in bezit krijgt.

Naamsverklaring
Moer of moor is veenland, laaggelegen land. - Hier lees je wat 'horst' kan betekenen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Moorst ligt rond de wegen Moorsterweg, Klein Moorst, Dashorsterweg en rond de kruispunten van de weg Kolfschoterdijk met de Moorsterweg en de Dashorsterweg. De buurtschap ligt rond de beken Oude Moorsterbeek, Moorsterbeek, Dashorsterbeek, Siberiënbeek en Romselaarse Beek en ligt O en ZO van het dorp Leusden, ZZW en Z van het dorp Achterveld, W en ZW van het dorp De Glind, ZW van het dorp Barneveld, NW van het dorp Renswoude, N van het dorp Scherpenzeel en NO van het dorp Woudenberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Moorst omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- W. Bos, voormalig onderwijzer en hoofd van een basisschool in Leusden-Zuid, was sinds zijn pensionering in 1985 lid van de Historische Kring Leusden. In 2002 heeft hij het boek 'De geschiedenis van Moorst' gepubliceerd (als 8e in een reeks lokale pubicaties van zijn hand).

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Genealogische gegevens van personen die in de buurtschap Moorst hebben gewoond (en die naam vaak ook als achternaam hebben aangenomen), van de 16e t/m de 19e eeuw, op de site van historische vereniging Oud Scherpenzeel.

- Uit de stamboom van de familie Van Moorst blijkt dat iedereen met deze achternaam uiteindelijk is terug te voeren tot één stamvader, die uit deze buurtschap afkomstig was.

Reactie toevoegen