Morige

Plaats
Buurtschap
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Morige

Terug naar boven

Status

- Morige is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 31-8-1968 gemeente Wedde. Per 1-9-1968 over naar gemeente Bellingwedde, in 2018 over naar gemeente Westerwolde.

- De buurtschap Morige viel vanouds onder Wedde maar valt tegenwoordig, ook voor de postadressen, onder het dorp Blijham.

- De buurtschap Morige heeft witte plaatsnaamborden, maar ligt binnen de bebouwde kom van Blijham.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Moriege.

Oudere vermeldingen
1778 de kluft Moerrijge, 1781 de Moerijgge, 1840 De Morige, 1853 Morijge.

Naamsverklaring
Samenstelling van moer, moor 'moeras, veenmoeras, veengrond' en rijge 'rij, een rij huizen, kade'. Vergelijk Molenrij.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Morige ligt direct Z van Blijham, voornamelijk Z van de provincialeweg N368 (Vlagtwedde - Winschoten), rond een reeks zijweggetjes van de Hoofdweg, waaronder de 1e, 3e, 4e, 5e en 6e Morigerlaan, en de wegen Morigerweg en Louwdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Morige 14 huizen met 98 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Morige is een kleinschalig randveenontginningsgebied. Het wordt gekenmerkt door de lanenstructuur, waarlangs de vervening plaats vond. De gerichtheid op de ontginning blijkt ook door de richting waarin de meeste huizen staan. Deze staan niet haaks op de doorgaande weg, maar gedraaid. De richting wordt bepaald door de vorm van de percelen, niet door de loop van de weg.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De buurtschap ligt op de zandrug die in een hoefijzervorm door de gemeente loopt. De rechterzijde van het hoefijzer is de 'rijke kant', daar staan de hereboerderijen van Bellingwolde. Morige ligt op de linkerkant, dat was de plek voor de arbeiders.

Reactie toevoegen