Neerbroek

Plaats
Buurtschap
Boekel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Neerbroek

Terug naar boven

Status

- Neerbroek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Boekel.

- De buurtschap Neerbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Boekel.

- De buurtschap Neerbroek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1312 kopie 1350 de Broke, 1838 Broek.

Naamsverklaring
Samenstelling van neer 'neder, laagliggend' en broek 'broekland, drassig grasland' (waarvoor zie verder Broek bij Mariahout). De identificatie van de oudste vorm is onzeker.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Neerbroek ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Schutboom, Lage Raam, Koesmacht en Het Goor (het gedeelte van deze weg Z en ZO van het kruispunt met de weg Lage Raam). De buurtschap ligt deels binnen de bebouwde kom van het dorp Boekel. De buurtschap ligt direct NW en direct W van het dorp Boekel, WNW van het dorp Venhorst, ONO van het dorp Erp, O van het dorp Veghel, ZO van de stad Uden en ZZO van het dorp Volkel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Neerbroek (dan: Neerbruukt) 24 huizen met 157 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 55 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Zorg en welzijn: - "Zorgboerderij Memo (Mensen & Mogelijkheden) in buurtschap Neerbroek bij Boekel biedt dagbesteding aan volwassenen met een ondersteuningsvraag. Bij MeMo hebben we het doel om mensen van allerlei leeftijden en met verschillende ondersteuningsvragen samen te laten zijn. Dit kan met elkaar of naast elkaar. Belangrijk is dat je een activiteit doet die bij je past en die je leuk vind. Wij bieden professionele ondersteuning waar dat nodig is. Zoals bijvoorbeeld dagbesteding en individuele begeleiding. We kijken naar de mogelijkheden met behoud van eigen regie en verantwoordelijkheid. Een kleine groep vaste medewerkers zorgt voor structuur, duidelijkheid en continuïteit. Voorbeelden van activiteiten op de zorgboerderij: schilderen (op porselein, hout, schildersdoeken, papier, glas), mozaïeken, bloemschikken, tekenen, kaarten, geboorteborden, houtbewerking op elk zijn eigen niveau (in onze eigen werkplaats), koken, bakken, spellen, krant, rusten, educatief, muziek, beweging, wandelen in de aangrenzende groentekwekerij (bij slecht weer) dierenwei met kleine hobbydieren, kleine moestuin, beleeftuin, binnentuin, bezig zijn met bloemen, duo-fiets of misschien wil je er gewoon zijn. Dat mag ook. Niets moet, veel mag."

Reactie toevoegen