Niedorp

Voormalige gemeente
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

Niedorp

Terug naar boven

Status

- Niedorp is een voormalige gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland.

- De gemeente is per 1-8-1970 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Nieuwe Niedorp, Oude Niedorp en Winkel. In 1990 is daar een groot deel van de gemeente Barsingerhorn nog aan toegevoegd.

- De gemeente Niedorp is per 1-1-2012 opgeheven en opgegaan in de nieuwe gemeente Hollands Kroon.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Nierup.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Niedorp lag O van Schagen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Niedorp had op het moment van haar opheffing ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van) deze voormalige gemeente, kun je wellicht nog terecht bij de in 1983 opgerichte Stichting Historisch Niedorp. Wij schrijven bewust 'wellicht', omdat wij van en over deze stichting geen recente gegevens op het internet kunnen vinden. Weet iemand of deze stichting inmiddels is opgeheven?

- Ook op Facebook wisselt men informatie uit over de geschiedenis van de kernen van de voormalige gemeente Niedorp en haar inwoners in tekst en oude ansichtkaarten en foto's.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In de zomervakantie is er het Kinderdorp Niedorp.

- "Het evenement Nazomeren in Niedorp (3e volledig weekend van augustus) vindt in 1997 voor de eerste maal plaats. Het initiatief voor dit evenement komt van Dieuwke Wijn, een kweker van liefhebbersplanten in Winkel. Samen met Anneke Molenaar werkt zij het plan uit. De opzet is dan nog kleinschalig: twintig deelnemers, verdeeld over drie dorpen in de gemeente. Het eerste jaar trekt het evenement gelijk al duizenden bezoekers. In 1998 wordt Stichting Nazomeren opgericht. In dat jaar wordt het aantal deelnemers en dorpen al flink uitgebreid. Gedurende de jaren 1999 en 2000 komen er steeds meer deelnemers in meerdere dorpen van de gemeente bij. Het aanbod wordt steeds gevarieerder door de afwisseling van tuinen, kunstenaars, cultuur en muziek. In 1999 komt voor de eerste keer een heuse Nazomerkrant uit. In de krant staan alle deelnemers afzonderlijk beschreven en ook bevat de krant een route en een plattegrond van de gemeente. Op deze plattegrond is gemakkelijk te zien waar de vele deelnemers te vinden zijn. De krant is gratis voor alle bezoekers en wordt door Rodi verzorgd en verspreid in een groot deel van de Kop van Noord-Holland.

In 2011 wordt het Nazomeren voor de 15e keer op rij georganiseerd in de 9 dorpen van de gemeente*. Ruim 130 deelnemers zijn dan verspreid over ongeveer 80 locaties. Vanaf 2012 is de gemeente onderdeel van de grotere gemeente Hollands Kroon. Het evenement heeft inmiddels een gevestigde naam en dat is de reden dat het ook vanaf de 16e editie gewoon verder gaat onder de bekende naam 'Nazomeren in Niedorp'. In 2013 is een record aantal deelnemers te bewonderen op een record aantal van bijna 100 locaties. Vanaf 2014 stabiliseert het aantal locaties rond de 100 en het aantal deelnemers rond 150. Elk jaar zijn er vele trouwe deelnemers, maar ook elk jaar melden zich nieuwe deelnemers aan. Zo blijft het aanbod divers en is er voor iedereen iets te beleven! In 2016 viert Nazomeren haar 20e verjaardag. Ook in dit jubileumjaar stellen ruim 100 locaties de deuren open voor de vele duizenden bezoekers. Kortom we kunnen gerust stellen dat ook na ca. 25 jaar het evenement Nazomeren nog altijd LEEFT!
* Dit zijn: Barsingerhorn, Kolhorn, Haringhuizen, Winkel, Lutjewinkel, Oude Niedorp, Nieuwe Niedorp, 't Veld en Zijdewind.

Informatie over de krant en de routes vind je een paar weken voor het evenement op de pagina 'Algemene Informatie'. Kom en geniet van de gastvrijheid van de inwoners van onze dorpen! Ga naar de pagina 'Impressie' voor een indruk van het Nazomeren. Daar vind je onder andere veel foto's. Bekijk voor de voorpret ook het leuke filmpje gemaakt tijdens het 20-jarig bestaan van Nazomeren in Niedorp."

Terug naar boven

Beeld

- Vlak voordat de gemeente in 2012 opging in de nieuwe gemeente Hollands Kroon, is de historische fotocollectie van de gemeente uit het gemeentehuis overgebracht naar het Regionaal Archief Alkmaar. Duizenden oude foto's in tientallen mappen zijn in speciale depotruimtes geplaatst om ze zo veilig te bewaren voor de volgende generaties. Door het materieel verval dat in de loop der tijd was opgetreden was het noodzakelijk om de foto's opnieuw te verpakken en de beschrijvingen te redden. De heer Niek Snip, inwoner van Nieuwe Niedorp en amateurhistoricus, heeft als enthousiaste en gedisciplineerde vrijwilliger bij het Regionaal Archief Alkmaar vele uren tijd en energie gestoken in het ordenen en het beschrijven van dit belangrijke fotomateriaal. De volledige collectie is nu via de Beeldbank van het Regionaal Archief Alkmaar te bekijken, geheel doorzoekbaar door middel van de mooie beschrijvingen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Niedorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De in Winkel geboren en getogen Peter Wittekoek verslaat onder de titel PeWi's* Nieuwspagina het nieuws uit de kernen van de voormalige gemeente Niedorp. Hij heeft ook een Facebookpagina met nieuwtjes uit de kernen, en 1x per maand is er PeWi's Nieuwsblad.
* Uit te spreken als PiWi.

Reactie toevoegen