Nieuw Amerika

Plaats
Buurtschap
De Fryske Marren
Fryslân

Nieuw Amerika

Terug naar boven

Status

- Nieuw Amerika is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Gaasterland. In 1984 over naar gemeente Gaasterlân-Sleat, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

- De buurtschap Nieuw Amerika valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nijemirdum.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Nij Amerika.

Oudere vermeldingen
1899 Nij-Amerika.

Naamsverklaring
De buurtschap is na 1860 ontstaan en vernoemd naar het werelddeel van die naam.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuw Amerika ligt N van Nijemirdum, rond de weg Nij Amerika.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nieuw Amerika omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Nieuw Amerika is ontstaan rond een boerderij met die naam. De naam van de boerderij is dus overgegaan op de naam van de buurtschap (en niet andersom, wat ook voorkomt).

Aan de weg De Hege Bouwen, waarvan volgens sommigen het NO deel ook tot deze buurtschap behoort, heeft een jachthuis/herberg gestaan.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Buurtschap Nieuw Amerika wordt omringd door natuurgebieden; in het W ligt het Lycklamabos, in het NW de Starnumanbossen en in het NO de Bremer Wildernis. Het Lycklamabos is oorspronkelijk aangelegd voor de productie van eikenhout en berkenhout. Later ontstond er een gevarieerde bebossing door de aanleg van lange beukenlanen, zoals de Boekesingel. Deze lanen maakten deel uit van een buitenverblijf. Ook zijn er naaldbomen geplant. De Starnumanbossen danken hun naam aan de familie Star Numan. Deze familie bezat, evenals de aan hen verwante familie Van Swinderen, grote bosgebieden in Gaasterland, voor de exploitatie van eikenhout en eikenschors. De Starnumanbossen zijn sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw in beheer bij Staatsbosbeheer, die het westelijk deel, tussen de Kippenburg en Ruigahuizen, beoogt om te vormen tot een oerbos. Het bosgebied de Bremer Wildernis heeft niets met de Duitse plaats Bremen te maken maar dankt haar naam aan de brem, die hier vroeger volop groeide.

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Nieuw Amerika (tip: als je weinig of geen resultaten krijgt onder de tab Waarnemingen, leg de 'datum van' dan een tijd, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Reactie toevoegen