Nieuw-Beijerland

Plaats
Dorp
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

ZH gemeente Nieuw-Beijerland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nieuw-Beijerland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nieuw-Beijerland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nieuw-Beijerland

Terug naar boven

Status

- Nieuw-Beijerland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983. In 1984 over naar gemeente Korendijk, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuw-Beijerland.

- Onder het dorp Nieuw-Beijerland vallen ook een deel van de buurtschap Vuurbaken, een deel van de buurtschap Zinkweg en het grootste deel van de buurtschap Zuidzijde.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuw-Beijerland ligt aan het water het Spui en ligt verder WZW van het dorp Oud-Beijerland, Z van het dorp Hekelingen, de stad Spijkenisse en de Rotterdamse formele woonplaats Hoogvliet, OZO van de dorpen Simonshaven en Zuidland, NO van de dorpen Piershil en Goudswaard, NNW van het dorp Zuid-Beijerland en NW van het dorp Klaaswaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nieuw-Beijerland 151 huizen met 1.199 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 114/1.012 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Zuidzijde 37/187. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.800 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hervormde kerk van de Hervormde Gemeente Nieuw-Beijerland.

- De Gereformeerde kerk (Dorpsgaard 1) van de Gereformeerde Gemeente is recentelijk geheel nieuw gebouwd. Op de site van de gemeente vind je een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van het kerkorgel.

- Molen De Swaen (Spuidijk 29) (vroeger Windlust genoemd) is een in 1703 gebouwde windmolen. De molen heeft tot 1958 graan gemalen. Nu wordt de molen alleen nog maar gebruikt als ontvangstcentrum, omdat het binnenwerk er bijna helemaal uitgsloopt is. In de molen is alleen de bovenas met het bovenwiel nog aanwezig. De molen is een ronde stenen korenmolen van het type grondzeiler met een rietgedekte kap. De molen is na een brand in 1932 herbouwd met onderdelen van de korenmolen uit Strijen. De kap van deze molen was te klein voor de stenen romp. Daarom moest de romp bovenaan sterk ingekrompen worden. In 1958 verkocht de molenaar de molen aan zakenman J. A. Aziria, die het binnenwerk er uit liet slopen, de buitenkant witschilderde en van de molen een buitenhuisje maakte. De molen werd hernoemd van Windlust naar De Swaen. Van 1989 tot 1991 is de molen grondig gerestaureerd, waarna hij weer kon draaien. Tegenwoordig draait de molen regelmatig op zaterdagen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks organiseert de Hervormde Gemeente in een weekend (d.w.z. vrijdagavond en zaterdagochtend) in mei een Rommelmarkt. De opbrengst komt ten goede aan onderhoud en restauratie van de kerk.

- 'Trek de Pont' (op een zaterdag in juni) is een wedstrijd voor teams om de veerpont met de hand over het Spui te trekken. De opbrengst is voor het goede doel (strijd tegen kanker). Met ca. 90 kramen braderie en ca. 60 attracties is er voor jong en oud ook anderszins veel te beleven op het 5 ha grote evenemententerrein. Hoogtepunten zijn bijv. demonstraties met politiehonden, de tokkelbaan van de Scouting, de aanwezigheid van oldtimer voertuigen en de bijdragen van verschillende modelbouwverenigingen (alhoewel wellicht niet alle attracties ieder jaar aanwezig zullen zijn). - Videoreportage van het evenement 'Trek de Pont' 2015.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Veerpont Hekelingen - Nieuw Beijerland v.v. over het Spui.

- Sinds eind 2015 is er in Nieuw-Beijerland Kringloopw3inkel De Oude Bakkerij, in het pand van de voormalige bakkerij Vlielander aan de Voorstraat. Er is volop keuze uit tweedehands spullen die nog als nieuw zijn, zoals meubels, speelgoed, servies, witgoed en kleding. Regelmatig zijn er ook nieuwe, handgemaakte decoratieartikelen verkrijgbaar. Het assortiment is iedere week anders. Af en toe een kijkje nemen is dus zeker een aanrader. Zoek je iets speciaals? Laat het hen weten. Misschien is het voorradig in de opslag en/of is het op korte termijn leverbaar. De opbrengsten komen ten goede aan de renovatie en instandhouding van het monumentale kerkgebouw van de Hervormde Gemeente.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuw-Beijerland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Peuterspeelzaal Robbedoes.

- Lezen: - De bibliotheek van Nieuw-Beijerland is een dienstverlenende instelling voor iedereen en vrij toegankelijk. Pas als je iets naar huis wilt meenemen is het noodzakelijk je als lid te laten inschrijven. Er zijn verschillende soorten romans: streekromans, detectives, oorlogsverhalen enz. Er zijn ook buitenlandse romans, tijdschriften en luisterboeken. Voor middelbare scholieren heeft de bibliotheek romans voor de literatuurlijsten alsook boeken over schrijvers. Voor lezers die slechtziend zijn is er een collectie grootletterboeken en luisterboeken. Je kunt ook informatieve boeken lenen, o.a. over gezondheid, techniek, landen en volken, handwerken en tuinieren. Voor de jeugd is er een grote collectie kinderboeken, waaronder prentenboeken, eerste leesboekjes, verhalende jeugdboeken en strips. Ook zijn er voor de jeugd informatieve boeken over allerlei onderwerpen.

- Sport: - Tennisvereniging TV De Molen in Nieuw-Beijerland is opgericht in 1970. De vereniging beschikt over een park met 4 verlichte gravelbanen, ruime terrassen naast de banen en een gezellig clubhuis. Nadat de afgelopen jaren de 4 banen totaal zijn vernieuwd, is het clubhuis geheel verbouwd. Bij TV De Molen gaan sportiviteit en gezelligheid samen op. Leden kunnen het hele jaar door gebruik maken van de banen.

- Zorg: - Huisartsenteam Nieuw-Beijerland.

- Genealogie:- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuw-Beijerland, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen