Nieuw-Ginneken

Voormalige gemeente
Breda Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Nieuw-Ginneken

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuw-Ginneken (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Nieuw-Ginneken was een gemeente van 1942 t/m 1996 in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat.

- De gemeente Nieuw-Ginneken is in 1942 ontstaan uit een deel van de in dat jaar opgeheven gemeente Ginneken en Bavel. In 1961 is een deel van de gemeente Nieuw-Ginneken reeds overgegaan naar de gemeente Breda, namelijk de buurtschap Heusdenhout en het grondgebied van de huidige wijk IJpelaar.

- Per 1-1-1997 is de gemeente Nieuw-Ginneken opgeheven en deels (de dorpen Bavel en Ulvenhout, en de buurtschappen Bolberg, Eikberg, 't Hoekske (grotendeels), IJpelaar, Lage Aard, Lijndonk (grotendeels), Roosberg en Tervoort) overgegaan naar de gemeente Breda. Het andere deel van de gemeente (het gedeelte Z van de A58, bevattende de dorpen Galder en Strijbeek, de buurtschappen Balleman, Couwelaar, Geersbroek, Grazen, Heerstaaien, Notsel en Rakens, en een klein gedeelte van buurtschap 't Hoekske, namelijk de Heistraat) is overgegaan naar de gemeente Alphen-Chaam.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuw-Ginneken.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De oppervlakte van de gemeente Nieuw-Ginneken was bij de start in 1942 4.490 hectare, in 1961 na grenscorrecties met de gemeente Breda was het nog 4.160 hectare.

Terug naar boven

Trivia

- De plattegrond van de voormalige gemeente Nieuw-Ginneken bevindt zich nog steeds in Ulvenhout, bij de kerk. Formeel bestaat Nieuw-Ginneken niet meer en zou dus eigenlijk ook deze plattegrond veranderd moeten worden. Praktisch gezien is er natuurlijk niets op tegen om hem te handhaven en ook uit cultuurhistorisch oogpunt is het wel aardig, als ‘aandenken’ aan de periode van vóór 1997…

- De voormalige gemeente Nieuw-Ginneken had een vriendschapsband met Zakopane (Polen) en Velines (Frankrijk). Het bord dat hiervan melding maakt, staat echter nog steeds bij Ulvenhout. De vriendschapsbanden van de kernen uit de voormalige gemeente zijn er nog wel, maar strikt genomen kunnen die niet door Nieuw-Ginneken onderhouden worden, omdat die in 1942 ingestelde kunstmatige entiteit (het was immers slechts een gemeentenaam, geen plaatsnaam) in 1997 is opgeheven...

- Overigens zijn er ook nu nog diverse firma’s en instellingen (zoals bijvoorbeeld de apotheek in Ulvenhout) die zich tooien met de naam Nieuw-Ginneken. Eigenlijk zouden die hun naam ook moeten veranderen, omdat Nieuw-Ginneken niet meer bestaat. De vergelijking met Bosschenhoofd / Seppe dringt zich op (talloze instanties die nog de naam Seppe voeren, hoewel die naam formeel allang niet meer bestaat).

Reactie toevoegen