Nieuw-Loosdrecht

Plaats
Dorp
Wijdemeren
Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland

nieuw-loosdrecht_plaatsnaambord.jpg

Het dorp Nieuw-Loosdrecht bestaat niet in de postadressen, in die zin ligt het dorp 'in' Loosdrecht. In de praktijk bestaat het dorp Nieuw-Loosdrecht nog altijd, ter plekke is dat ook te zien aan de officiële blauwe plaatsnaamborden. (© H.W. Fluks)

Het dorp Nieuw-Loosdrecht bestaat niet in de postadressen, in die zin ligt het dorp 'in' Loosdrecht. In de praktijk bestaat het dorp Nieuw-Loosdrecht nog altijd, ter plekke is dat ook te zien aan de officiële blauwe plaatsnaamborden. (© H.W. Fluks)

Nieuw Loosdrecht-MSD-20101021-213356.jpg

Nieuw-Loosdrecht, tegenover de Beukenhof

Nieuw-Loosdrecht, tegenover de Beukenhof

loosdrecht_nieuw_loosdrecht_kasteel_sypesteyn.1.jpg

Nieuw-Loosdrecht, Kasteel Sypesteyn

Nieuw-Loosdrecht, Kasteel Sypesteyn

loosdrecht_nieuw_loosdrecht_kasteel_sypesteyn.2.jpg

Nieuw-Loosdrecht, Kasteel Sypesteyn

Nieuw-Loosdrecht, Kasteel Sypesteyn

loosdrecht_nieuw_loosdrecht_kasteel_sypesteyn.3.jpg

Nieuw-Loosdrecht, Kasteel Sypesteyn

Nieuw-Loosdrecht, Kasteel Sypesteyn

Nieuw-Loosdrecht

Terug naar boven

Status

- Nieuw-Loosdrecht is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek, gemeente Wijdemeren. T/m 2001 provincie Utrecht en gemeente Loosdrecht.

- De voormalige gemeente Loosdrecht heeft in de jaren 1970 kennelijk geen eigen postcode met bijbehorende plaatsnaam aangevraagd voor de dorpen Oud-Loosdrecht en Nieuw-Loosdrecht ten behoeve van het in 1978 in werking getreden postcodesysteem, waardoor de inwoners van beide dorpen sinds die tijd niet alleen in de gemeente, maar voor de postadressen - en voor de in 2009 in werking getreden gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) - ook in de 'woonplaats' Loosdrecht wonen. De kernen Nieuw- en Oud-Loosdrecht hebben nog wel eigen blauwe plaatsnaamborden (komborden), en hebben ook nog altijd een eigen identiteit, maar vaak spreekt men gemakshalve ook van 'Loosdrecht' als plaatsnaam (wellicht mede ingegeven door het feit dat de afzonderlijke plaatsnamen voor de postadressen niet meer bestaan), waarmee men dan in feite op beide dorpen doelt als twee-eenheid.

- Onder het dorp Nieuw-Loosdrecht vallen ook de buurtschappen Boomhoek en Muyeveld; voor de postadressen vallen deze buurtschappen echter onder de 'postale plaats' Loosdrecht. De buurtschap Breukeleveen, Z van Muyeveld, heeft een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee ook formeel een aparte woonplaats.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nieuw-Loosdrecht ligt direct ZW van de stad Hilversum. W van het dorp liggen de zo bekende Loosdrechtse Plassen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nieuw-Loosdrecht 95 huizen en 763 inwoners en de buurtschap Muyeveld 8 huizen en 62 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners, met daarnaast nog de buurtschappen Boomhoek met ca. 300 inwoners, Breukeleveen met ca. 200 inwoners en Muyeveld met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp kun je terecht bij de Historische Kring Loosdrecht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuw-Loosdrecht heeft 44 rijksmonumenten.

- Loosdrecht heeft 60 gemeentelijke monumenten (dat is een lijst voor Oud- en Nieuw-Loosdrecht gezamenlijk, waarbij je dus aan de hand van de huisadressen moet bekijken welke objecten onder welke van de twee dorpen vallen).

- Hervormde (PKN) Sijpekerk (Nieuw-Loosdrechtsedijk 171). De Sijpekerk (ten onrechte vaak geschreven als Sypekerk en daardoor foutief uitgesproken als ‘Siepekerk’) dateert uit 1400. In dat jaar werd Nieuw-Loosdrecht een zelfstandige parochie (voorheen viel zij kerkelijk onder Oud-Loosdrecht). Driebeukige kerk met toren. Inwendig met hout overwelfd. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter uit 1675, diameter 118,2 cm.

- De Gereformeerde (PKN) Kerk (Nieuw-Loosdrechtsedijk 55) dateert uit 1936 en is ontworpen door architect B.W. Plooy.

- De RK Pauluskapel* (Nootweg 79), uit 1953, is begonnen als een als 'noodkerk' beoogd en verbouwd achterhuis en veestal van een boerderij. Uiteindelijk is dit toch de permanente kapel van de Loosdrechtse katholieken geworden. De kapel maakt deel uit van RK Parochie Emmaus-Paulus, die in 2014 is ontstaan uit een vrijwillige fusie tussen de toenmalige Emmausparochie te Hilversum en de H. Paulusparochie te Loosdrecht. De Paulusparochie is daarmee terug bij haar 'roots' waaruit zij is ontstaan. Deze parochie omvat nog altijd de beide kerklocaties van de voorgaande parochies: de Emmauskerk te Hilversum en de Pauluskapel te Nieuw-Loosdrecht. In beide kerken vinden ook nog altijd vieringen plaats.
* De kapel heeft, getuige de link, kennelijk ook Paulushoeve geheten.

- Kasteel-Museum Sypesteyn is tussen 1911 en 1926 gebouwd door de laatste mannelijke telg van de familie Van Sypesteyn; deze C.H.C.A. (Henri) jonkheer Van Sypesteyn (1857-1937) wilde een vermeend voorvaderlijk stamslot doen herrijzen op de oorspronkelijke plek. Om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te krijgen gebruikte hij originele bouwmaterialen die afkomstig waren van de sloop van oude gebouwen en het kasteel liet hij rusten op oude fundamenten. Het geheel moest de sfeer van rond 1600 ademen. Hiervoor maakte hij onder andere gebruik van een aquarel van Jan de Beyer met het huis Sypesteyn anno 1568. Rondom het kasteel legde de jonkheer een prachtig park aan, eveneens in een 17e-eeuwse stijl. Hierbij maakte hij gebruik van oude, uitheemse boomsoorten, vormbomen van buxus en taxus en originele tuinornamenten. In het park ontbreken ook een doolhof en een slottuin niet.

Het kasteel diende zo als eerbetoon aan het voorgeslacht, maar het kreeg ook meteen een museale functie. Henri van Sypesteyn was namelijk een groot kunstverzamelaar en zijn prachtige collectie werd in het kasteel ondergebracht. Reeds in 1926 werden de eerste bezoekers verwelkomd, waaronder diverse personen van vorstelijke afkomst. De collectie is zeer gevarieerd en bestaat onder andere uit familieportretten, glas, zilver, keramiek (waaronder het vermaarde Loosdrechtse porselein), meubels, sculpturen en klokken. Tevens is er een wapenkamer aanwezig. De objecten dateren van de late middeleeuwen tot midden 19e eeuw, met de nadruk op de 17e en 18e eeuw, en staan opgesteld in vertrekken die elk een andere tijd en sfeer weergeven. Zo dwaalt de bezoeker van de middeleeuwen naar de gouden eeuw en via de pruikentijd naar de romantiek.

- Landgoed Eikenrode (Nieuw-Loosdrechtsedijk 21). Huis Eikenrode is een op een rechthoekige plattegrond gesitueerd hoofdgebouw van twee bouwlagen onder plat dak met opvallend forse kroonlijst. Het hoofdgebouw, uit 1845, is opgetrokken in neoclassicistische stijl. De op het westen gelegen voorgevel kent vijf vensterassen met een middenrisaliet van drie assen, ingedeeld en begrensd door vier natuurstenen pilasters van de kolossale orde en voorzien van basement en kapiteel.

- Recreatiewoning De Kikkert (Nieuw-Loosdrechtsedijk 256) is een rijksmonument en in 1934 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Het maakt deel uit van een reeks van dergelijke (zij het minder gave) huisjes langs de Loosdrechtse Plassen.

- Het oorlogsmonument uit 1946 aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk (in de bebouwde kom van het dorp), ontworpen door beeldhouwer Paul Grégoire, is een natuurstenen beeld van een stervende mannenfiguur met een duif op zijn rechterarm. Om zijn armen en een been draagt hij gebroken boeien. Het beeld symboliseert een gevallen strijder die zich van zijn aardse banden ontdoet. De duif verbeeldt zijn bevrijding. De zuil bevat de namen van tien door de bezetter gefusilleerde personen en van andere oorlogsslachtoffers uit Loosdrecht en omstreken.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Als het in de winter hard genoeg vriest, faciliteert IJsclub Loosdrecht het schaatsen op hun ijsbaan (tegenover Nieuw Loosdrechtsedijk 195).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Aan de Luitgaardeweg ligt een bos waar gewandeld en gespeeld wordt: het Bos van Sprenger. Er staat een aantal oude beuken en een zeer oude tamme kastanje. Het bosje is moeilijk toegankelijk en is eigenlijk alleen in gebruik bij de omwonenden. Gek genoeg is er weinig te vinden over de historie. Het moet een buitenplaats zijn geweest zijn, want er is sprake van een koetshuis in het bos.

- Buurttuin Nieuw-Loosdrecht is gestart als kruidentuin. Inmiddels is er ook een moestuingedeelte met een waterpomp. Naast het stimuleren van biodiversiteit en natuureducatie is het ook een ontmoetingsplek voor de buurt. Buurtbewoners kunnen zelf kruiden en groenten oogsten en helpen met het onderhoud.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Nieuw-Loosdrecht, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - De Sterrenwachter is een kleinschalige basisschool waar ze lesgeven volgens het jenaplanprincipe: leren, spelen en vieren staan centraal. - Rehobothschool. - Kinderopvang Kleintje Kikker.

- Muziek: - Fanfare Nieuw Leven is al 85 jaar een begrip in Loosdrecht. Ze hebben een eigen clubhuis aan de Rading in Nieuw-Loosdrecht. De fanfare heeft een afwisselend repertoire, van (neo)klassiek tot (neder)pop. Nieuwe leden zijn welkom. Je hoeft nog geen instrument te kunnen bespelen. Er kunnen lessen kunnen worden verzorgd door professionele docenten.

- Sport: - SV Loosdrecht (voetbal). - Watersportvereniging Het Witte Huis (HWH) is ontstaan in 1930. Met circa 400 leden behoort het tot de negen grootste wedstrijd gevende zeilverenigingen van Nederland. HWH kent een gezellig verenigingsleven waaraan vele leden hun steentje bijdragen, met activiteiten die variëren van het geven van lessen aan de jeugd, het organiseren van grote zeilevenementen en HWH-wedstrijden, alsmede gecombineerde wedstrijden samen met de Loosdrechtse zusterverenigingen, tot en met het runnen van het clubhuis. Bij de vereniging staat wedstrijdzeilen centraal. Mede daardoor telt HWH veel jonge (en oudere) talenten. Maar bovenal staat het plezier in het zeilen voorop.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuw-Loosdrecht Kerk. - Doop-, Trouw- en Begraafregisters Nieuw-Loosdrecht, 1645-1812.

Reactie toevoegen