Nieuwdorp

Plaats
Dorp
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

DK_20110711_1870_Nieuwdorp_Zeeland.jpg

Nieuwdorp, kerk verbouwd tot appartementencomplex

Nieuwdorp, kerk verbouwd tot appartementencomplex

DK_20110711_1875_Nieuwdorp_Zeeland.jpg

Nieuwdorp, woonhuis met een van de vele kerkgebouwen

Nieuwdorp, woonhuis met een van de vele kerkgebouwen

RIT_20110711_5622_Nieuwdorp_Zeeland.jpg

Nieuwdorp, dorpsgezicht

Nieuwdorp, dorpsgezicht

Nieuwdorp

Terug naar boven

Status

Nieuwdorp is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. T/m 1969 gemeente 's-Heer Arendskerke.

Terug naar boven

Ligging

Nieuwdorp ligt W van Heinkenszand, N van Borssele.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nieuwdorp 58 huizen met 388 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwdorp heeft 1 rijksmonument.

- Nieuwdorp heeft 1 gemeentelijk monument.

- Nieuwdorp heeft sinds 1841 een (Chr. Geref.) kerk.

- "Na een grondige verbouwing van de boerderij opende op 30 oktober 2009 Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet het nieuwe Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. De opening vond plaats in het kader van het totale programma rondom de 65e herdenking van de Bevrijding Zeeland en de Slag om de Schelde. Door de opening van het Bevrijdingsmuseum Zeeland heeft de provincie Zeeland een museum gekregen waar de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht wordt. Ook de Zeeuwse oorlogsvrijwilligers die in Nederlands-Indië gediend hebben krijgen in Bevrijdingsmuseum Zeeland hun verdiende plaats.

In Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt de Slag om de Schelde een centrale plaats in. Deze slag vond plaats in de periode 18 september tot 9 november 1944 (na de mislukte slag om Arnhem). De Slag om de Schelde heeft niet die aandacht in de Nederlandse geschiedenis gekregen die het verdiende. Door de gewonnen Slag om de Schelde werd een groot deel van Zeeland bevrijd en kwam er een vrije doorgang over de Schelde. Antwerpen werd een belangrijke aanvoerhaven van de geallieerden in de strijd tegen de Duitsers. De duur van de strijd werd door de gewonnen Slag om de Schelde aanmerkelijk ingekort. Dat de Slag om de Schelde gepaard ging met veel slachtoffers, zowel burgers als soldaten mag niet vergeten worden.

Na de opening van het Bevrijdingsmuseum is Stichting Bevrijdingsmuseum Zeeland voortvarend aan het werk gegaan om een grootschalige uitbreiding van de museumactiviteiten te realiseren met een Bevrijdingspark. Het plan is inmiddels voor een belangrijk deel uitgevoerd. Op een oppervlakte van 3 hectare is een uniek park aan het ontstaan. Het Bevrijdingspark laat de Slag om de Schelde zien. Zeeuwse elementen zoals water, strand en dijken zijn de basis met daarbij bunkers, versperringen, tanks en zelf een gerestaureerde noodkerk uit Ellewoutsdijk. Het stiltebos omzoomt de noodkerk. In het bos is plaats voor bezinning en reflectie. Een groot tentoonstellingspaviljoen zal het park complementeren."

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De naam van de Mallard Mars (op een zaterdag in oktober) verwijst naar de nachtelijke oversteek van het Sloe door Britse troepen in november 1944. Wandelaars kunnen kiezen uit de afstanden 6, 13, 26,5 en 35,5 kilometer. Deelnemers onder de 12 jaar worden met historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar het oorlogsmonument op de Sloedam gebracht, waar een herdenking plaatsvindt. Zij lopen daarna de tocht van 6 kilometer terug naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. De stoet van historische voertuigen maakt verder nog een ronde door Zeeland en bij het museum vinden 's middags nog twee herdenkingsconcerten plaats.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speeltuin De Vluchtheuvel is geschikt voor kinderen van 1 t/m 14 jaar. Naast de 'gewone' speeltoestellen is er een skelterbaan met echt werkende verkeerslichten (toegang vanaf 8 jaar). Verder zijn er 5 kabelbanen, is er midgetgolf en zijn er superhoge schommels. Als het weer even tegen zit, kun je ook nog binnen spelen. Er is een tafeltennistafel en een tafelvoetbalspel. Verder kunnen de jongere kinderen tekenen of kleuren. Er is altijd een beheerder/oppas in de speeltuin aanwezig. Als je dorst krijgt van al het spelen kun je bij de beheerder frisdrank, ijs en wat te eten kopen. Maar je mag ook zelf eten en drinken meenemen. Verder zijn er toiletten (waaronder ook een invalidentoilet). Ouders van jonge kinderen wordt verzocht om hun kinderen in de speeltuin te begeleiden. In Nieuwdorp zijn ze terecht trots op deze prachtige speeltuin, die met veel liefde en toewijding door vrijwilligers beheerd en onderhouden wordt. Als je gewoon eens een gezellige middag uit wilt met de kinderen, en ook voor een kinderfeestje, is dit een unieke plek en zeker de moeite waard. Entree: 1-14 jaar: € 2,00. 15-64 jaar: € 0,50. 65+: gratis.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Nieuwdorp.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Regenboog. - Kibeo biedt in Nieuwdorp dagopvang voor 2- en 3-jarigen, met altijd een vertrouwd gezicht voor je kind. Knusse vestiging, gevestigd in verenigingsgebouw Ammekore. Geopend op ma, wo en vr van 8.30-12.00 uur. Dankzij 'peuterstart' gaan de kinderen goed voorbereid naar de basisschool.

- Veiligheid: - Brandweer Nieuwdorp.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de algemene begraafplaats van Nieuwdorp en - idem op de Prot. begraafplaats, beide met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen