Nieuwdorp

Plaats
Dorp
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

DK_20110711_1870_Nieuwdorp_Zeeland.jpg

Nieuwdorp, kerk verbouwd tot appartementencomplex

Nieuwdorp, kerk verbouwd tot appartementencomplex

DK_20110711_1875_Nieuwdorp_Zeeland.jpg

Nieuwdorp, woonhuis met een van de vele kerkgebouwen

Nieuwdorp, woonhuis met een van de vele kerkgebouwen

RIT_20110711_5622_Nieuwdorp_Zeeland.jpg

Nieuwdorp, dorpsgezicht

Nieuwdorp, dorpsgezicht

Nieuwdorp

Terug naar boven

Status

Nieuwdorp is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. T/m 1969 gemeente 's-Heer Arendskerke.

Terug naar boven

Ligging

Nieuwdorp ligt W van Heinkenszand, N van Borssele.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nieuwdorp 58 huizen met 388 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwdorp heeft 1 rijksmonument.

- Nieuwdorp heeft 1 gemeentelijk monument.

- Nieuwdorp krijgt in 1841 zijn eerste kerk: de Gereformeerde kerk op Ring 2. De kerk is in 1868 vergroot. Op 3 maart 2002 is in deze kerk de laatste dienst gehouden. Bij de vorming van de Samen op Weg (SoW) gemeente (later opgevolgd door de PKN) is namelijk besloten de Hervormde Bethelkerk de SoW-kerk te laten zijn. De voormalige Gereformeerde kerk is herbestemd tot wooncomplex met 5 appartementen.

- De PKN Bethelkerk (Coudorp 1) is in 1918 gebouwd als Hervormde kerk. Het orgel is in 1917 gebouwd door de firma Standaart. Na het hierboven beschreven SoW-proces is het tegenwoordig de kerk van de Protestantse Gemeente Nieuwdorp, die sinds 2018 samenwerkt met drie omliggende PKN-gemeenten in de Federatie Protestantse Gemeenten De Samenwerking.

- De Gereformeerde Gemeente in Nieuwdorp is gesticht in 1920. De kerk van de Gereformeerde Gemeente (Havenweg 26) is gebouwd in 1921. Voorgevel in 1960 vernieuwd. In 1991 kerk geheel vernieuwd en uitgebreid, waaronder een nieuwe voorgevel met dakruiter. Het orgel dateert uit 1744, is gemaakt door Peter Weidtman jr. en is in 1943 in deze kerk geplaatst.

- "Na een grondige verbouwing van de boerderij opende op 30 oktober 2009 Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet het nieuwe Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. De opening vond plaats in het kader van het totale programma rondom de 65e herdenking van de Bevrijding Zeeland en de Slag om de Schelde. Door de opening van het Bevrijdingsmuseum Zeeland heeft de provincie Zeeland een museum gekregen waar de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht wordt. Ook de Zeeuwse oorlogsvrijwilligers die in Nederlands-Indië gediend hebben krijgen in Bevrijdingsmuseum Zeeland hun verdiende plaats.

In Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt de Slag om de Schelde een centrale plaats in. Deze slag vond plaats in de periode 18 september tot 9 november 1944 (na de mislukte slag om Arnhem). De Slag om de Schelde heeft niet die aandacht in de Nederlandse geschiedenis gekregen die het verdiende. Door de gewonnen Slag om de Schelde werd een groot deel van Zeeland bevrijd en kwam er een vrije doorgang over de Schelde. Antwerpen werd een belangrijke aanvoerhaven van de geallieerden in de strijd tegen de Duitsers. De duur van de strijd werd door de gewonnen Slag om de Schelde aanmerkelijk ingekort. Dat de Slag om de Schelde gepaard ging met veel slachtoffers, zowel burgers als soldaten mag niet vergeten worden.

Na de opening van het Bevrijdingsmuseum is Stichting Bevrijdingsmuseum Zeeland voortvarend aan het werk gegaan om een grootschalige uitbreiding van de museumactiviteiten te realiseren met een Bevrijdingspark. Het plan is inmiddels voor een belangrijk deel uitgevoerd. Op een oppervlakte van 3 hectare is een uniek park aan het ontstaan. Het Bevrijdingspark laat de Slag om de Schelde zien. Zeeuwse elementen zoals water, strand en dijken zijn de basis met daarbij bunkers, versperringen, tanks en zelf een gerestaureerde noodkerk uit Ellewoutsdijk. Het stiltebos omzoomt de noodkerk. In het bos is plaats voor bezinning en reflectie. Een groot tentoonstellingspaviljoen zal het park complementeren."

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De naam van de Mallard Mars (op een zaterdag in oktober) verwijst naar de nachtelijke oversteek van het Sloe door Britse troepen in november 1944. Wandelaars kunnen kiezen uit de afstanden 6, 13, 26,5 en 35,5 kilometer. Deelnemers onder de 12 jaar worden met historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar het oorlogsmonument op de Sloedam gebracht, waar een herdenking plaatsvindt. Zij lopen daarna de tocht van 6 kilometer terug naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. De stoet van historische voertuigen maakt verder nog een ronde door Zeeland en bij het museum vinden 's middags nog twee herdenkingsconcerten plaats.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speeltuin De Vluchtheuvel is geschikt voor kinderen van 1 t/m 14 jaar. Naast de 'gewone' speeltoestellen is er een skelterbaan met echt werkende verkeerslichten (toegang vanaf 8 jaar). Verder zijn er 5 kabelbanen, is er midgetgolf en zijn er superhoge schommels. Als het weer even tegen zit, kun je ook nog binnen spelen. Er is een tafeltennistafel en een tafelvoetbalspel. Verder kunnen de jongere kinderen tekenen of kleuren. Er is altijd een beheerder/oppas in de speeltuin aanwezig. Als je dorst krijgt van al het spelen kun je bij de beheerder frisdrank, ijs en wat te eten kopen. Maar je mag ook zelf eten en drinken meenemen. Verder zijn er toiletten (waaronder ook een invalidentoilet). Ouders van jonge kinderen wordt verzocht om hun kinderen in de speeltuin te begeleiden. In Nieuwdorp zijn ze terecht trots op deze prachtige speeltuin, die met veel liefde en toewijding door vrijwilligers beheerd en onderhouden wordt. Als je gewoon eens een gezellige middag uit wilt met de kinderen, en ook voor een kinderfeestje, is dit een unieke plek en zeker de moeite waard. Entree: 1-14 jaar: € 2,00. 15-64 jaar: € 0,50. 65+: gratis.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Nieuwdorp, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Nieuwdorp van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenorganisatie: - "De in 1975 opgerichte Dorpsraad Nieuwdorp was de eerste dorpsraad in de gemeente Borsele. De dorpsraad, die in 2005 is omgezet in een stichting, wordt volledig gedragen door vrijwilligers. Lid van de dorpsraad wordt je telkens voor een periode van 3 jaar. Ieder jaar kunnen nieuwe leden op de jaarvergadering worden gekozen. De dorpsraden worden door de gemeente en provincie en veel maatschappelijke instanties gebruikt als klankbord voor hun beleid. Veel Nieuwdorpers hebben al behoorlijk wat tijd in de dorpsraad gestoken en we hopen dat er in de toekomst nog veel Nieuwdorpers dit voorbeeld volgen.

Dat is ook wel nodig om de woonbeleving op peil te houden, want we zien dat Nieuwdorp tegenwoordig een dorp is dat in de schaduw van het industriegebied ligt. Het industriegebied en alle consequenties van hier gebundelde activiteiten dreigen een negatief stempel op de woonbeleving van de gemiddelde Nieuwdorper te drukken. De dorpsraad stelt zich ten doel deze negatieve spiraal te doorbreken. En dat lukt ons de laatste tijd aardig. Wij proberen in overleg met gemeente en provincie de woonbeleving te behouden en uit te bouwen. De leus 'groen voor rood' die vaak door overheden wordt gepredikt moeten we jammer genoeg nog vaak bevechten voordat hij deels bewaarheid wordt. De compensatie (groen) voor overlast (rood) wordt om een of andere reden vaak elders gerealiseerd. Wij willen de compensatie voor overlast in onze woonomgeving zien terugkomen. De dorpsraad probeert een vinger aan de pols te houden en gesprekspartner te zijn bij zaken die invloed hebben op de leefbaarheid van ons dorp. De doelstelling leefbaarheid steunt op een vijftal peilers die wij als dorpsraad zo goed als wij kunnen monitoren. Onder de link worden ze nader toegelicht."

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Regenboog.

- Kibeo biedt in Nieuwdorp dagopvang voor 2- en 3-jarigen, met altijd een vertrouwd gezicht voor je kind. Knusse vestiging, gevestigd in verenigingsgebouw Ammekore. Geopend op ma, wo en vr van 8.30-12.00 uur. Dankzij 'peuterstart' gaan de kinderen goed voorbereid naar de basisschool.

- Veiligheid: - Brandweer Nieuwdorp.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de algemene begraafplaats van Nieuwdorp en - idem op de Prot. begraafplaats, beide met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen