Nieuwe Tuinen

Plaats
Buurtschap
Westland
Delfland
Zuid-Holland

nieuwe_tuinen_buurtschapsgezicht_2001.jpg

Nieuwe Tuinen, buurtschapsgezicht

Nieuwe Tuinen, buurtschapsgezicht

Nieuwe Tuinen

Terug naar boven

Status

- Nieuwe Tuinen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Westland. T/m 2003 gemeente De Lier.

- De buurtschap Nieuwe Tuinen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp De Lier.

- De buurtschap Nieuwe Tuinen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
In de beginjaren staat het buurtje bekend onder de naam Naaldwijkse Pad. In 1900 wordt de naam Lierpolder / Nieuwe Tuinen gebruikt, daarna wordt alleen de laatste van deze twee namen nog gebruikt. (bron: het onder Geschiedenis gelinkte artikel)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuwe Tuinen ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Burgemeester Cramerlaan (het gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de Veilingweg en de wegen Nieuwe Tuinen/Van Alkemadestraat: alleen W zijde, de rest van deze weg (N hiervan): beide zijden), Veilingweg en Kanaalweg (de twee laatstgenoemde wegen de gedeelten W van en rond de kruispunten met de Burgemeester Cramerlaan). De buurtschap ligt direct W van het dorp De Lier, NW van het dorp Maasland, NO van het dorp Maasdijk, OZO van het dorp Heenweg, ZO van het dorp Naaldwijk en Z van het dorp Honselersdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nieuwe Tuinen omvat ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In het artikel 'De Nieuwe Tuinen in De Lier 125 jaar' (K.F. van Dijk in Historisch Jaarboek Westland, uitg. Genootschap Oud-Westland, 2001), wordt beschreven hoe deze buurtschap rond 1875 is ontstaan en hoe het plaatsje zich sindsdien verder heeft ontwikkeld. Via de link is het artikel ook online te lezen.

Reactie toevoegen