Nieuwe Vaart

Plaats
Buurtschap
Opsterland
Fryslân

Nieuwe Vaart

Terug naar boven

Status

- Nieuwe Vaart is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Opsterland.

- De buurtschap Nieuwe Vaart valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Langezwaag.

- De buurtschap Nieuwe Vaart heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Nije Feart.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuwe Vaart ligt rond de wegen Hegedyk (het gedeelte van deze weg tussen de huisnummers 2 en 160), 't Skeane Ein (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de weg Hegedyk) en De Plasse (het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 15, in Z richting). De buurtschap ligt O en vooral W van het water de Nije Feart (de Nieuwe Vaart) en ligt NW, N en NO van het dorp Langezwaag, ZO van het dorp Luxwoude, ZZO van het dorp Tijnje, ZW van het dorp Gorredijk, WNW van het dorp Jonkerslân, N en NW van het dorp Bontebok en NO van het dorp De Knipe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nieuwe Vaart omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Reacties

(2)

Zocht ik naar Nieuwe-Vaart bij Waspik-Zuid, kom ik hier terecht. Is een kern gelegen in Sprang-Capelle.

De kernen Sprang, Capelle, Nieuwe Vaart en Vrijhoeve zijn tegenwoordig geen plaats(nam)en meer. Dat en waarom dat zo is, kunt u hier https://www.plaatsengids.nl/sprang-capelle lezen in de hoofdstukken Status en Naam. Dat is kennelijk het huidige lokale gevoelen, waar ik mij derhalve aan conformeer, en waarom ik er geen aparte pagina's voor maak op mijn site, maar ze vermeld en beschrijf als onderdelen / dorpsdelen / wijken van het huidige dorp en dus pagina Sprang-Capelle. Bij niet meer bestaande plaats(nam)en vermeld ik er bewust een alinea over onder 'Status' van de plaats waar het nu onderdeel van is, zodat men het op die manier nog kan terugvinden.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen