Nieuwesluis (Wieringerwaard)

Plaats
Buurtschap
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Nieuwesluis (Wieringerwaard)

Terug naar boven

Status

- Nieuwesluis is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 31-7-1970 gemeente Wieringerwaard. Per 1-8-1970 over naar gemeente Barsingerhorn, in 1990 over naar gemeente Anna Paulowna, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- De buurtschap Nieuwesluis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wieringerwaard.

- De buurtschap Nieuwesluis heeft een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1660 Groote Sluys, 1665 Groote schut Sluys, 1680 herdruk 1745 Groote ofte Nieuwe Sluys, 1839-1859 Nieuwe Sluis.

Naamsverklaring
Samenstelling van sluis 'waterkering met deuren' en nieuw ter onderscheiding van de reeds bestaande, oudere Duycker Sluys, die sindsdien de Oudesluis werd genoemd.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuwesluis ligt rond de gelijknamige weg, O van het dorp Wieringerwaard, NNO van het dorp Kolhorn, ZO van het dorp Anna Paulowna, Z van het Amstelmeer, W van het dorp Slootdorp en NW van het dorp Middenmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nieuwesluis omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op Nieuwesluizerweg 42 staat het gemeenschapshuis van het voormalige Joodse Werkdorp Nieuwesluis (gezien naamgeving en ligging tot de gelijknamige buurtschap te rekenen, maar formeel, dat wil zeggen voor het postadres, valt het onder het dorpsgebied van Slootdorp, omdat het vanuit de buurtschap gezien aan de overkant van het Waardkanaal ligt). Dit werkdorp is in 1934 gebouwd voor de opvang van 300 jonge Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk. In 1941 sloten de Duitsers het kamp en zijn de bewoners weggevoerd naar kamp Mauthausen. 187 bewoners hebben de oorlog niet overleefd. Er zijn plannen om het pand te herbestemmen als museum en beeldentuin. Voor nadere informatie zie de reportage over dit voormalige Joodse Werkdorp. Het pand is een rijksmonunent. Het omliggende terrein is een apart rijksmonument. Dit zijn de enige rijksmonumenten van deze buurtschap.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Jachthaven Nieuwesluis ligt in de gelijknamige buurtschap, bij huisnr. 34, aan het Waardkanaal, in een natuurrijke en rustige omgeving. De jachthaven ligt nabij het meer de Pishoek. De kleine haven biedt zo'n 40 ligplaatsen, met ongeveer 20 boxen en een aantal ligplaatsen aan de kade. Verdere faciliteiten zijn toiletten, douches, elektra, een trailerhelling en een kleine speelplaats voor kinderen. Contactgegevens: tel. 06-13315564, e-mail stichtinghavennieuwesluis@hotmail.com.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - "De Natuurschuur is een particuliere basisschool in buurtschap Nieuwesluis nabij het dorp Wieringerwaard, waar natuur en school centraal staan. De school is hier gevestigd sinds de zomer van 2020. Voorheen waren wij gevestigd in de enkele kilometers naar het ZW gelegen buurtschap Kreil. Op onze in 2018 opgerichte school komen veel (hoog)gevoelige kinderen die het hier heel fijn vinden om zoveel rust en ruimte te ervaren. Ze komen in het reguliere onderwijs vaak niet goed uit de verf, kunnen zichzelf niet laten zien; komen niet goed in verbinding met hun eigen natuur. Wij bieden ze in groepen van maximaal 16 kinderen met twee à drie begeleiders gepersonaliseerd onderwijs. Het kind en zijn eigen natuur staan bij ons centraal.

Onze school staat naast een natuurgebied en we hebben buiten vele mogelijkheden om in de natuur te werken, te spelen, te ontdekken, te leren en te groeien. En daar zijn we erg blij mee! We vinden het heel belangrijk dat kinderen genoeg ruimte en mogelijkheden krijgen om zich met de natuur te verbinden tijdens hun leerproces. Ons onderwijs krijgt vorm in en met de natuur; we houden rekening met de eigen natuur van kinderen, zodat ze kunnen worden en zijn wie ze echt zijn. Lijkt het je fijn om ook eens bij ons op school te komen sfeer proeven, een dagje mee te draaien, of je aan te melden? Of, wil je graag een vraag stellen? Mail dan naar natuurschuur2018@gmail.com." In maart 2019 heeft de school bezoek gehad van de Onderwijsinspectie, die de school op een reeks punten heeft beoordeeld. De conclusie was dat de school aan alle volwaarden voor goed onderwijs voldoet. Voor nadere informatie zie het rapport van de Onderwijsinspectie onder de link.

Reactie toevoegen