Nieuwkerk

Plaats
Buurtschap
Goirle
Hart van Brabant
Noord-Brabant

nieuwkerk_straatnaambordje.jpg

Nieuwkerk is een buurtschap in deels de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle, en deels de provincie Antwerpen in België.

Nieuwkerk is een buurtschap in deels de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle, en deels de provincie Antwerpen in België.

nieuwkerk_klooster_en_kapel_van_sint_jans_gool.jpg

Mooi ensemble in het buitengebied van Goirle, tegen de Belgische grens: het voormalige Klooster Nieuwkerk (tegenwoordig een hotel) uit 1913 in de gelijknamige buurtschap, met daarnaast de Kapel van Sint Jans Gool uit ca. 1820.

Mooi ensemble in het buitengebied van Goirle, tegen de Belgische grens: het voormalige Klooster Nieuwkerk (tegenwoordig een hotel) uit 1913 in de gelijknamige buurtschap, met daarnaast de Kapel van Sint Jans Gool uit ca. 1820.

nieuwkerk_richtingbordje_naar_klooster_kopie.jpg

Het voormalige klooster van buurtschap Nieuwkerk ligt nogal afgelegen 'in the middle of nowhere', dus logisch dat ze in de buurt een richtingbordje plaatsen om te voorkomen dat je gaat dwalen.

Het voormalige klooster van buurtschap Nieuwkerk ligt nogal afgelegen 'in the middle of nowhere', dus logisch dat ze in de buurt een richtingbordje plaatsen om te voorkomen dat je gaat dwalen.

nieuwkerk_mini_airport.jpg

Elektromodelvliegclub EMVC Nieuwkerk heeft een mooi eigen terrein in de gelijknamige buurtschap, middenin een prachtig natuurgebied aan de Belgische grens. T.g.v. het 25-jarig jubileum van de cub in 2017 heeft het de naam Mini Airport Nieuwkerk gekregen.

Elektromodelvliegclub EMVC Nieuwkerk heeft een mooi eigen terrein in de gelijknamige buurtschap, middenin een prachtig natuurgebied aan de Belgische grens. T.g.v. het 25-jarig jubileum van de cub in 2017 heeft het de naam Mini Airport Nieuwkerk gekregen.

Nieuwkerk

Terug naar boven

Status

- Nieuwkerk is een buurtschap in deels de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Goirle, en deels de provincie Antwerpen in België.

- Het Nederlandse deel van de buurtschap Nieuwkerk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Goirle. Het Belgische deel hoort bij deelgemeente Poppel van de gemeente Ravels.

- Het Nederlandse deel van de buurtschap Nieuwkerk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. Voor zover wij hebben kunnen nagaan, heeft ook het Belgische deel van de buurtschap geen plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1760 Nieu Kerk, 1865 Nieuwkerk.

Naamsverklaring
Samenstelling van nieuw en kerk 'bedehuis'. Na de val van 's-Hertogenbosch in 1629 mochten de katholieke inwoners van Goirle geen gebruik meer maken van hun oude dorpskerk. Zij weken uit naar een nieuwe kerk in Steenvoort op de Belgische grens.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nieuwkerk ligt rond de gelijknamige weg (zowel in Nederland als in België) en rond de (Nederlandse en merendeels onbebouwde) wegen De Fokmast, Nieuwkerksedijk-Zuid, Nieuwkerksedijk, De Zes Blokskes, Nieuwkerks Baantje, Swarthoolsepad, Aalsedijk, Lamelerdijk, Oude Heertstraat en Zandstraat. De buurtschap ligt ZZW van het dorp Goirle, N van Poppel in België, ZZO van het dorp Riel, W van het dorp Hilvarenbeek, WNW van het dorp Esbeek en O van het dorp Alphen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het Nederlandse deel van de buurtschap Nieuwkerk 2 huizen met 23 inwoners. Tegenwoordig omvat het Nederlandse deel van de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het plaatsje is ontstaan rond een 17e-eeuws grenskerkje alhier. Tijdens de retorsieperiode vormde dit gebied een vooruitgeschoven Spaanse enclave in het door de Staatsen bezette gebied. Nadat in 1638 de Goirlese pastoor gedwongen werd te vluchten, is hier in 1639 een grenskerk gebouwd. De streek, tot dan toe Steenvoirt genoemd, kreeg hierdoor de naam Nieuwkerk. De grenskerk is begin 19e eeuw afgebroken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden het Nederlandse en Belgische deel gescheiden door een sterk bewaakte grens met patrouilles. Nadien was het gebied, tot enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog, een dankbaar werkterrein voor smokkelaars.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Kapel van Sint Jans Gool in buurtschap Nieuwkerk is gebouwd omstreeks 1820 en bevindt zich op de plaats van de voormalige grenskerk. De kapel is in de jaren tachtig van de 20e eeuw gerestaureerd.

- Het Witte Huis uit 1667 ligt op enkele honderden meters van de kapel. Het is na een brand wederopgebouwd. Tot 1860 fungeerde dit huis als herberg.

- Ter plaatse vormde zich een landgoed, waarop de eigenaar, baron De Meester de Betzenbroek, rond 190 nogal wat pachters huisvestte. De baron wilde daarom een kerk vestigen en vond de Missionarissen van de Heilige Familie te Grave bereid om een klooster te Nieuwkerk te vestigen. Op 1 juni 1913 is dit ingewijd. Er werd les gegeven aan priesters in opleiding, waartoe een noviciaat werd ingericht. Het klooster kwam eind jaren vijfrtig in handen van de Trappisten, die er Afrikanen opleidden voor kaderfuncties in de onafhankelijk geworden landen als Kenia en Congo-Kinshasa. Vervolgens kwamen er de Franciscanessen van Etten-Leur, die er een rusthuis voor van de missie terugkerende zusters inrichtten. Later vestigden zich tijdelijk nog de Priesterbroederschap Sint Pius X en een Maastrischtse congregatie, De Kommel geheten, in het pand, dat in 1986 door landgoedeigenaar baron Eric de Jambline de Meux van de Franciskanessen was gekocht. In 1997 kwam een einde aan de religieuze bestemming en vestigde zich een particulier die het ombouwde tot bezinnings- en congrescentrum. In 2006 is het als zodanig geopend.

In 2010 trouwen Frans en Anke Naalden er in de kloostertuin. Vervolgens worden ze verliefd op de locatie en kopen het klooster in 2012 om er een hotel van te maken. In 2016 krijgen ze een volledige horecavergunning voor een hotel en brasserie, waarna ze een en ander verder willen uitbouwen met onder meer extra parkeerplaatsen, tv's op de hotelkames en een professionele horecakeuken. Maar... de bank wil ze geen geld lenen. Daarom schrijven ze zich in op een crowdfundingplatform, en maken ze een mooie videopitch om hun plannen toe te lichten. Vervolgens hebben 181 mensen binnen een uur tijd ingetekend op de gevraagde 200.000 euro, zodat ze hun plannen kunnen verwezenlijken.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks is er op een zondag eind augustus, op het terrein van de onder Links beschreven EMVC Nieuwkerk, de modelvliegwedstrijd 'Funrise Cup'. Voor een indruk van het evenement, zie de slideshow van editie 2018.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Naturentuin is een ecologische belevingstuin aan een bosrand op landgoed Nieuwkerk. Anneke Scholte ging hier eind 2011 aan de slag op een weiland, samen met een groep vrijwilligers en tuinvrienden. Nu is het een natuurrijke bezoektuin van 2.000 m2 met een grote soortenrijkdom aan bloeiende planten en de bijbehorende insecten en grotere dieren. Er zijn o.a. een moestuin, kruidentuin, vijver, kas, bijenbloemenberg, bijenstal, groen hutje, en vele kleurrijke borders. Je kunt er puur genieten of veel leren. Door de ecologische manier van werken (= samenwerkend met de natuur) is er in elk seizoen iets te beleven.

De naam is bewust zo gekozen, want 'naturen' (uiteraard met de klemtoon op de ú ;-) is een - door Anneke bedacht - werkwoord en betekent met hoofd, hart en handen bezig zijn met de natuur. Op vakantie hoeft daarvoor niet, natuur kan bij je eigen achterdeur beginnen! De manier van tuinieren in de Naturentuin inspireert veel mensen, jong en oud. Voor de kinderen is er altijd een ontdekmandje en van mei t/m oktober een kabouterpad. Voor mindervaliden is er een rolstoelpad en -toilet. Dat maakt de tuin tevens geschikt voor een familiebezoek of andere groepsactiviteit waarbij natuur en/of tuin centraal staan.

Er is een aanbod van activiteiten waaronder thema-excursies (vlinders/libellen, slakken, nachtvlinders), workshops (ontspanning, bloemschikken) en moestuincursussen. Er is verkoop van zaden en planten uit de tuin en de mogelijkheid van tuinadvies op maat. Ook een aanbod van stapstenen, vogelbadjes, grelinettes en bloemenkaarten. De Naturentuin is een van de ambassadeurs van de Goôlse Geheimen. Hier vind je een verslag met veel foto’s van de ontwikkeling van de tuin in het eerste jaar. - Hier vind je een mooi filmpje met vele close-ups van de dieren die je in en rond de Naturentuin kunt tegenkomen.

- In het gebied ligt ook Landgoed Nieuwkerk. Dit is ontstaan in het begin van de 19e eeuw, maar reeds in de 13e eeuw had de Abdij van Tongerlo hier een hoeve in bezit. Het landgoed heeft tegenwoordig een omvang van 150 ha en is deels in bezit van de familie De Jamblinne de Meux. In 1996 is een deel van het landgoed verworven door Stichting Het Brabants Landschap. Dit deel, gelegen ten westen van de Poppelse Weg, bestaat voornamelijk uit akkers en graslanden, waar enkele houtwallen en lanen doorheen lopen. Ook liggen er enkele naaldhoutbossen. Opvallende broedvogels zijn havik, zwarte specht, groene specht en vuurgoudhaantje. De naaldbossen worden omgevormd tot gemengd bos en ook in de akker- en landbouwgebieden worden de natuurwaarden verhoogd, waarbij gebruikgemaakt wordt van de optredende kwel.

Terug naar boven

Links

- Sport: - "Elektromodelvliegclub EMVC Nieuwkerk, gevestigd in de gelijknamige Goirlese buurtschap, is opgericht in 1993. Begonnen met 5 leden groeide de club al snel uit naar de huidige 20 leden. De doelstelling is het gezamenlijk vliegen met radiobestuurde elektro zweefvliegmodellen. Hiervoor staat ons een mooi stukje vliegterrein ter beschikking, gelegen middenin een prachtig natuurgebied aan de Aalsedijk, ZW van Goirle, tegen de grens met België. Het vliegveld (ca. 6.000 m2) is eigendom van onze vereniging. Het lidmaatschap bedraagt voor volwassenen 90 euro en voor jeugdleden 45 euro per jaar. De clubactiviteiten zijn op zaterdagmiddag en dinsdagavond, maar er kan desgewenst ook op andere dagen worden gevlogen."

Ze bieden ook weleens gastvrijheid aan andere clubs. Zo was er in augustus 2018 een RES wedstrijd (whatever that may be...), waar de winnaar(s) zich kwalificeerde(n) voor het kampioenschap RES vliegen. In september was er een groots vliegfeest op het terrein, t.g.v. het 25-jarig jubileum, met demonstraties van verschillende soorten modelvliegtuigen zoals zweefvliegtuigen, motorvliegtuigen, helikopters en drones. De burgemeester van Goirle, Mark van Stappershoef, heeft toen de naam van het vliegterrein onthuld die het sindsdien heeft: Mini Airport Nieuwkerk.

Reactie toevoegen