Zelfs over de allerkleinste plaatsjes in ons land valt vaak nog best veel te vertellen. Dat is vaak wel even spitten, maar dat is voor ons nu net de uitdaging. Kijk bijv. maar eens bij Abeltjeshuis, dat maar 1 huis heeft: www.plaatsengids.nl/abeltjeshuis
Buurtschap Westerdiepsterdallen is een stuk groter dan Abeltjeshuis; daar staan maar liefst twee huizen. Er valt dan ook twee keer zoveel over te vertellen. ;-) Kijk maar op www.plaatsengids.nl/westerdiepsterdallen.
Tijdens onze desk en field research kwamen wij veel 'topografische records' tegen, zoals plaatsen die stellen dat ze het kleinste dorp zijn, zoals Persingen. Maar daar zijn er meer van. Zie www.plaatsengids.nl/kennisbank/kleinste-dorp-van-nederland.
Een 'plaats' is in drie categorieën te verdelen; stad, dorp en buurtschap. Maar zo duidelijk is het niet altijd. Soms valt er zelfs voor alle drie wat te zeggen. Zoals bij Staverden. Kijk maar op https://www.plaatsengids.nl/staverden. (© H.W. Fluks)
Na ruim 10 jaar van onderzoek, alle uithoeken van het land bezoeken en veel schrijven en schrappen, hebben nu alle 6.500 plaatsen en plaatsjes in ons land een informatieve pagina op de website Plaatsengids.nl. De site informeert je over de geschiedenis en toeristische wetenswaardigheden van alle 2.500 dorpen en steden en 4.000 buurtschappen in ons land. Het is voor het eerst dat een dergelijke grondige inventarisatie van alle plaatsen in ons land is uitgevoerd. Medio 2021 is het project inhoudelijk helemaal gereed.
Terug naar bovenDe website Plaatsengids.nl promoot vooral het vaker 'uitgaan in eigen land'. Initiatienemer en hoofdredacteur Frank van den Hoven: "Het viel mij op dat reisgidsen, toeristische websites en toeristische organisaties in ons land nog altijd vooral de grote massa-attracties promoten, zoals de Efteling, waar mensen niet zelden voor in de file en in de rij staan. Maar er is zoveel méér in ons land te zien en te doen, waar 90 procent van de mensen geen idee van heeft.
Daarom ben ik in 2010 begonnen met de website Plaatsengids.nl, met als doel om van álle 6.500 plaatsen in ons land alles te beschrijven wat maar enigszins de moeite waard is, op het gebied van geschiedenis, bezienswaardigheden, evenementen, natuur en recreatiemogelijkheden. Met de nadruk op de 6.000 kleinste kernen en niet zozeer de 500 grootste, want die worden in reisgidsen en op toeristische sites al genoeg gepromoot. Het lokale verenigingsleven en de voorzieningen heb ik ook beschreven, vooral met betrekking tot de kleinere kernen. Dit om mensen te stimuleren om lid te worden van een vereniging of anderszins deel te nemen aan het dorpsleven, ter bevordering van de sociale cohesie.
Vaker wandelen en fietsen in eigen land, voor vakantie, weekendje weg of dagje uit, is ook nog goed voor de gezondheid, én het milieu en klimaat, én het komt onze (kleinschalige) toeristische ondernemers én de leefbaarheid en levendigheid in de kleine kernen ten goede. We slaan hiermee dus vele vliegen in één klap.”
Terug naar bovenPlaatsengids.nl beschrijft de 6.000 kleinste plaatsen in ons land - de 2.000 kleinere dorpen en de 4.000 buurtschappen - in verhouding uitvoeriger dan de 500 grootste plaatsen. Omdat juist in de ‘kleine kernen’ het meeste te doen is op het gebied van kleinschalig toerisme. In de dorpen en buurtschappen vind je meer dan 1.000 kleinschalige musea en vele duizenden kleinschalige - ook voor gezinnen geschikte - attracties, doorgaans voor schappelijke toegangsprijzen en soms zelfs gratis toegankelijk.
Je vindt er ook duizenden natuurgebiedjes, doorgaans onbekend bij het brede publiek, maar net zo goed de moeite waard om eens te gaan bekijken. De afgelopen jaren is heel veel 'nieuwe natuur' aangelegd, met bijbehorende wandel- en fietsroutes. Als ecologische verbindingszones om natuurgebieden met elkaar te verbinden, waardoor bedreigde planten- en diersoorten geschiktere leefgebieden krijgen, en voor de extra waterberging die nodig is door de klimaatverandering. Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van een plaats, gemeente of streek zijn alle - meer dan 1.000 - heemkundeverenigingen in ons land beschreven en gelinkt.
Terug naar bovenOmdat een toerist of recreant niet altijd van tevoren weet waar hij heen wil, is er naast de site zelf nu ook een handige kaartversie gemaakt. Hiermee kun je over de kaart van ons land scrollen, door een streek die je interesseert. Een plaats waar je meer van wilt weten, klik je aan en je komt dan op de pagina van die plaats terecht. Wie 'iets' heeft met een bepaalde provincie, kan onderaan de homepage per provincie alle plaatsen doorscrollen.
Terug naar bovenHet raadplegen van Plaatsengids.nl is voor jou als bezoeker geheel gratis. De kosten beogen wij op den duur namelijk te dekken door advertorials. Voorlopig is dat echter nog niet kostendekkend. Daarom is een donatie middels onze crowdfundingsactie zeer welkom!
Terug naar bovenVeel lees- en kijkplezier gewenst met het 'ontdekken' van - de bijzonderheden van - alle 6.500 plaatsen in ons land. En ga de plaatsen ook eens in het echt bekijken! Ik ben, na 25 jaar, 'al', of 'pas', net hoe je het bekijkt :-) , op de helft...
Frank van den Hoven, uitgever en hoofdredacteur Plaatsengids.nl
P.S.: Op de pagina Over ons vind je aanvullende details vindt over wíe wij zijn, wát Plaatsengids.nl allemaal te bieden heeft, waaróm wij dat doen, en - waar we het uiteindelijk allemaal voor doen! - wat jíj in wélke situaties kunt hebben aan deze gratis '50-delige reisgids en encyclopedie van Nederland'.
Terug naar boven- De Telegraaf.
- BN/De Stem.
- De Geograaf, het platform voor geografen.
- Artikel op de website van HCC Genealogie.
- RTV Noord (= Groningen) radio, start bij 11 minuten.
- RTV Noord (= Groningen) tv, met kwis! (aanrader voor topografieliefhebbers!) plus tv-item, start bij 19 minuten.
- Omrop Fryslân radio, start om 17 uur 47 minuten.
- RTV Drenthe radio, start bij 17 minuten.
- Omroep Gelderland radio, aflevering van 10-11 uur.
Bijlage | Grootte |
---|---|
![]() | 1.18 MB |
![]() | 143.4 KB |