Nieuwvliet

Plaats
Dorp
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

nieuwvliet_collage.jpg

Nieuwvliet, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Nieuwvliet, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Nieuwvliet dorpsgezicht [640x480].JPG

Nieuwvliet, dorpsgezicht

Nieuwvliet, dorpsgezicht

Nieuwvliet. (2).JPG

Nieuwvliet, dorpsgezicht van ver

Nieuwvliet, dorpsgezicht van ver

Nieuwvliet..JPG

Nieuwvliet, korenmolen

Nieuwvliet, korenmolen

Nieuwvliet.JPG

De Hervormde kerk van Nieuwvliet

De Hervormde kerk van Nieuwvliet

ZL gemeente Nieuwvliet in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nieuwvliet in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nieuwvliet in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nieuwvliet

Terug naar boven

Status

- Nieuwvliet is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1970. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwvliet.

- Onder het dorp vallen ook de badplaats Nieuwvliet-Bad en de buurtschappen Kruishoofd (grotendeels), Marolleput en Ter Moere.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Sinte Pier (wat betrekking heeft op Sint Petrus of Sint Pieter, de patroonheilige van de kerk van Oud-Nieuwvliet).

Oudere vermeldingen
1514 Nieuvliet.

Naamsverklaring
Betekent de nieuwe vliet ´waterloop in getijdengebied´. De naam kwam in Zeeland vaker voor, zo noemt een middeleeuwse bron een water Nuwenvliet op Noord-Beveland. De door de naam gesuggereerde ´oude vliet´ zou kunnen verwijzen naar de in 1190 nabij Cadzand genoemde Grote vliet.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt NNW van Oostburg, ZW van Groede en grenst via de onder het dorp vallende badplaats Nieuwvliet-Bad aan de Noordzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Nieuwvliet, die slechts het dorp omvat, 128 huizen met 831 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners (inclusief die van de badplaats).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwvliet heeft 8 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) kerk (Dorpsstraat 25) is is gebouwd in 1659. Voor die tijd gingen de Nieuwvlietse Hervormden ter kerke in de Mariakerk te Cadzand. Het is een bescheiden bakstenen zaalkerk gedekt met een schilddak en voorzien van een open dakruiter die in 1858 is vernieuwd. Hierin hangt een klok uit 1720, gegoten door Jan Albert de Grave. In 1866 vond een verbouwing plaats, waarbij de consistoriekamer werd toegevoegd. In 1949 werd de schade, opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog, hersteld. Het kerkje bezit een preekstoel en doophek uit de tijd van de bouw van de kerk. Het orgel dateert uit 1982 en is vervaardigd door N.D. Slooff & Zoon. In 2009 is t.g.v. het 350-jarig bestaan een boekje uitgegeven over de geschiedenis van de kerk en de kerkelijke gemeente. De kerk valt onder de Hervormde Gemeente Nieuwvliet.

- De Molen van Nieuwvliet (Molenweg 5) is een in 1850 gebouwde stenen grondzeiler. Het is een beltmolen, die tot 1954 als korenmolen in gebruik is geweest. In 1959 is de molen leeggehaald en is er tegenover een elektrisch aangedreven maalbedrijf begonnen, dat er in 1965 mee is opgehouden. In 1980 is de molen gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen. Tegenwoordig wordt het koren door vrijwillige molenaars gemalen. In 2013 is de molen voorzien van nieuwe ijzeren roeden. Sinds 1998 is de molen eigendom van Stichting Molen Nieuwvliet.

- De romp van Molen Luteyn (Mettenijedijk 3) is sfeerbepalend voor het dorpsbeeld. Het is een voormalige bakstenen stellingmolen die gebouwd is in 1859 en onttakeld is in 1923. Ze was in gebruik als korenmolen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwvliet (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Zorgboerderij Jodi Sintepier is in 2001 opgericht door Joop en Diane. Met hun jarenlange ervaring in het speciaal onderwijs zijn zij de zorgboerderij gestart bij hun voormalige vakantiewoning aan de Mosseldijk in Nieuwvliet. Onze zorgboerderij richt zich op kinderen en (jong)volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ook mensen met ADHD of een stoornis in het autisme spectrum zijn bij ons meer dan welkom. Gezamenlijk worden dagelijks alle dieren gevoerd en verzorgd. Binnen is er ruimte om gezellig samen te knutselen of een spelletje te spelen. In de schuur worden allerlei klussen gedaan en worden er steigerhouten meubelen gemaakt. Ook is er de mogelijkheid om te werken in de kas of moestuin en kunnen de deelnemers meehelpen bij het onderhouden van al het groen dat onze boerderij rijk is. Met regelmaat wordt er in onze keuken iets gebakken of gekookt, bij voorkeur met de zelfgeteelde producten uit onze moestuin."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuwvliet.

Reactie toevoegen