Nieuwvliet

Plaats
Dorp
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

nieuwvliet_collage.jpg

Nieuwvliet, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Nieuwvliet, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Nieuwvliet dorpsgezicht [640x480].JPG

Nieuwvliet, dorpsgezicht

Nieuwvliet, dorpsgezicht

Nieuwvliet. (2).JPG

Nieuwvliet, dorpsgezicht van ver

Nieuwvliet, dorpsgezicht van ver

Nieuwvliet..JPG

Nieuwvliet, korenmolen

Nieuwvliet, korenmolen

Nieuwvliet.JPG

De Hervormde kerk van Nieuwvliet

De Hervormde kerk van Nieuwvliet

ZL gemeente Nieuwvliet in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nieuwvliet in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nieuwvliet in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nieuwvliet

Terug naar boven

Status

- Nieuwvliet is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1970. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwvliet.

- Onder het dorp vallen ook de badplaats Nieuwvliet-Bad en de buurtschappen Kruishoofd (grotendeels), Marolleput en Ter Moere.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Sinte Pier (wat betrekking heeft op Sint Petrus of Sint Pieter, de patroonheilige van de kerk van Oud-Nieuwvliet).

Oudere vermeldingen
1514 Nieuvliet.

Naamsverklaring
Betekent de nieuwe vliet ´waterloop in getijdengebied´. De naam kwam in Zeeland vaker voor, zo noemt een middeleeuwse bron een water Nuwenvliet op Noord-Beveland. De door de naam gesuggereerde ´oude vliet´ zou kunnen verwijzen naar de in 1190 nabij Cadzand genoemde Grote vliet.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt NNW van Oostburg, ZW van Groede en grenst via de onder het dorp vallende badplaats Nieuwvliet-Bad aan de Noordzee.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Nieuwvliet, die slechts het dorp omvat, 128 huizen met 831 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners (inclusief die van de badplaats).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwvliet heeft 8 rijksmonumenten, zijnde de Hervormde kerk, de molen, de molenromp, en 5 objecten die betrekking hebben op woonhuis het Koekoeksnest met toebehoren (Sint Jansdijk 7).

- De Hervormde (PKN) kerk (Dorpsstraat 25) is is gebouwd in 1659. Voor die tijd gingen de Nieuwvlietse Hervormden ter kerke in de Mariakerk te Cadzand. Het is een bescheiden bakstenen zaalkerk gedekt met een schilddak en voorzien van een open dakruiter die in 1858 is vernieuwd. Hierin hangt een klok uit 1720, gegoten door Jan Albert de Grave. In 1866 vond een verbouwing plaats, waarbij de consistoriekamer werd toegevoegd. In 1949 werd de schade, opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog, hersteld. Het kerkje bezit een preekstoel en doophek uit de tijd van de bouw van de kerk. Het orgel dateert uit 1982 en is vervaardigd door N.D. Slooff & Zoon. In 2009 is t.g.v. het 350-jarig bestaan een boekje uitgegeven over de geschiedenis van de kerk en de kerkelijke gemeente. De kerk valt onder de Hervormde Gemeente Nieuwvliet.

- De Vrije Evangelische Gemeente (VEG) Nieuwvliet (aangesloten bij de Bond) heeft in 1934 een kerkje gebouwd en in gebruik genomen op Sint Bavodijk 10. In 2002 is het kerkje verkocht en herbestemd tot woning. Ook de VEG-kerkjes in Breskens en Retranchement zijn buiten gebruik gesteld en verkocht. In 2004 is er een gezamenlijke, regionale VEG-kerk gebouwd en in gebruik genomen op Provincialeweg 2. - Hier vind je de details van deze kerk.

- De Molen van Nieuwvliet (Molenweg 5) is een in 1850 gebouwde stenen grondzeiler. Het is een beltmolen, die tot 1954 als korenmolen in gebruik is geweest. In 1959 is de molen leeggehaald en is er tegenover een elektrisch aangedreven maalbedrijf begonnen, dat er in 1965 mee is opgehouden. In 1980 is de molen gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen. Tegenwoordig wordt het koren door vrijwillige molenaars gemalen. In 2013 is de molen voorzien van nieuwe ijzeren roeden. Sinds 1998 is de molen eigendom van Stichting Molen Nieuwvliet.

- De romp van Molen Luteyn (Mettenijedijk 3) is sfeerbepalend voor het dorpsbeeld. Het is een voormalige bakstenen stellingmolen die gebouwd is in 1859 en onttakeld is in 1923. Ze was in gebruik als korenmolen.

- "Het Koekoeksnest is niet zomaar een café; het is een museumcafé. Laagdrempelig voor jong en oud en gevestigd in een mooie monumentale boerenschuur. Wat kinderen aangaat, durven we te zeggen dat we uiterst kindvriendelijk zijn! Het Koekoeksnest ligt verscholen achter de St. Jansdijk, net buiten Nieuwvliet. Aan de buitenkant is het nauwelijks te zien, maar laat je verwonderen door wat je binnen aantreft! Wie er binnenkomt, weet niet waar eerst te kijken. Een veelgehoorde uitroep is dan ook: “Je komt ogen tekort“! Overal staan beelden, decors, poppen, automatisch spelende instrumenten en als je naar boven kijkt, zie je het schip de Vliegende Spanjaard aan je voorbij gaan, terwijl de tijd terugloopt. Ja, de wijzers van de klok, die anderhalve meter in doorsnee is, draaien achteruit. Zelfs de tafels waar je aan zit zijn heel speciaal; in elke tafel zit een apart decorstukje.

Voordat je gaat zitten; loop gerust even rond en laat de bijzondere ambiance over je heen komen. Om de beleving totaal te maken kun je het automatisch orkest aanzetten. Pianola’s, blokfluitorgels, uit zichzelf spelende snaarinstrumenten... er staat zelfs een geautomatiseerde steeldrum. Al deze 18 instrumenten zijn uniek en nergens op de wereld op deze manier te zien en te horen. In de winter hebben we binnen de kachel aan en kun je je verwarmen bij het gezellige haardvuur. In de zomer kun je genieten op ons erf. We hebben een beschut omsloten terras achter en een ruim terras met panoramisch uitzicht over de polders van Nieuwvliet aan de voorkant, waar zonaanbidders in alle rust een hapje/drankje kunnen nuttigen tegen een eerlijke prijs. "Geen gejaag" zien wij als een wederzijdse afspraak." - Met dit filmpje krijg je vast een eerste indruk van Museumcafé Het Koekoeksnest. - En hier zou een Man bijt Hond-aflevering over Het Koekoeksnest te zien moeten zijn (maar bij ons blijft 'ie op de zandloper hangen...) Museumcafé Het Koekoeksnest is een initiatief van Ronald Spiessens.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwvliet (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Zorgboerderij Jodi Sintepier is in 2001 opgericht door Joop en Diane. Met hun jarenlange ervaring in het speciaal onderwijs zijn zij de zorgboerderij gestart bij hun voormalige vakantiewoning aan de Mosseldijk in Nieuwvliet. Onze zorgboerderij richt zich op kinderen en (jong)volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ook mensen met ADHD of een stoornis in het autisme spectrum zijn bij ons meer dan welkom. Gezamenlijk worden dagelijks alle dieren gevoerd en verzorgd. Binnen is er ruimte om gezellig samen te knutselen of een spelletje te spelen. In de schuur worden allerlei klussen gedaan en worden er steigerhouten meubelen gemaakt. Ook is er de mogelijkheid om te werken in de kas of moestuin en kunnen de deelnemers meehelpen bij het onderhouden van al het groen dat onze boerderij rijk is. Met regelmaat wordt er in onze keuken iets gebakken of gekookt, bij voorkeur met de zelfgeteelde producten uit onze moestuin."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuwvliet.

Reactie toevoegen