Nieuwvliet-Bad

Plaats
Badplaats
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Nieuwvliet - Bad. (2).JPG

Nieuwvliet-Bad

Nieuwvliet-Bad

Nieuwvliet - Bad..JPG

Strand bij Nieuwvliet-Bad aan de Westerschelde

Strand bij Nieuwvliet-Bad aan de Westerschelde

Nieuwvliet - Bad.JPG

Strand bij Nieuwvliet-Bad, met aan de overzijde van de Westerschelde het Sloe-gebied bij Vlissingen

Strand bij Nieuwvliet-Bad, met aan de overzijde van de Westerschelde het Sloe-gebied bij Vlissingen

Nieuwvliet-Bad

Terug naar boven

Status

- Nieuwvliet-Bad is een badplaats in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente Nieuwvliet. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De badplaats Nieuwvliet-Bad heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en vormt dus een eigen bebouwde kom los van Nieuwvliet. Het plaatsje heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Nieuwvliet.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Badplaats aan zee ter hoogte van Nieuwvliet, dat ter onderscheiding ook wel Nieuwvliet-Dorp heet. Voor Bad zie Cadzand-Bad.(1)

Terug naar boven

Ligging

Nieuwvliet-Bad ligt NW van Nieuwvliet, aan de Noordzeekust.

Terug naar boven

Beschrijving

Nieuwvliet-Bad is een badplaats die voornamelijk bungalowparken, recreatieterreinen en campings omvat.

Journalist Sander Lindenburg heeft de grenzen van Nederland belopen en deed daar verslag van op zijn site Grenzeloos (nu buiten gebruik). Hij stelde een Top-5 samen van meest aantrekkelijke plekjes die hij onderweg is tegengekomen. Nieuwvliet-Bad staat op de 2e plaats (na Terschelling, en voor Epen, Bourtange en de streek N daarvan en de Boswachterij Schoorl). Over het badplaatsje stelt hij: "Maar een kleine strook strand, maar wel dé plek om naar prehistorische haaientanden te zoeken. Een gek gezicht om daar mannen en vrouwen op handen en voeten door het zand te zien kruipen, maar nadat je zelf je eerste tand hebt gevonden, doe je binnen de korste keren hetzelfde!"

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Nieuwvliet-Bad is onder meer populair vanwege het brede zandstrand.

- Natuurgebied Verdronken Zwarte Polder is om verschillende redenen van bijzondere waarde voor de flora en fauna: het is nog een dynamisch gebied dankzij het getij. Er vindt, zij het beperkt, nog erosie en kalkrijke afzetting plaats van zand (nabij de slufter) en klei (hoog op de schorren, bij springtij); de dynamiek zelf is gevarieerd. Hoog, 'achter' in de polder, vindt overstroming alleen bij zeer hoog water plaats, terwijl tussen de duinen nog een aantal zeer actieve slenken / geulen aanwezig is; de dynamiek vindt plaats over en op een gebied dat destijds door de mens als polder in cultuur is gebracht. Zelfs voor Nederland is dit bijzonder. De Slufter op Texel (is eerder al een natuurlijke slufter geweest) en het Naardermeer (ook een polder die de mens gecultiveerd heeft, maar heeft moeten teruggeven aan de natuur) zijn niet zo dynamisch als de Verdronken Zwarte Polder. Tot slot is het Verdronken Land van Saeftinghe een lager gelegen gebied dat vaker overstroomt; de nabijheid van een aantal andere natuurgebieden, zoals Het Zwin.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwvliet-Bad (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Webcam en weer: - Duincam en actuele weergegevens van Nieuwvliet-Bad.

Reactie toevoegen