Nijbuorren

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Gaasterland
Fryslân

Nijbuorren

Terug naar boven

Status

- Nijbuorren is een buurtschap in de provincie Fryslân, in de streek Gaasterland, gemeente Súdwest-Fryslân. Oorspronkelijk gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde. In 1812 over naar gemeente Koudum (naamswijziging), per 1-10-1816 over naar gemeente Hemelumer Oldephaert en Noordwolde (naamswijziging), in 1956 over naar gemeente Hemelumer Oldeferd (naamswijziging), in 1984 over naar gemeente Nijefurd, in 2011 over naar gemeente Súdwest-Fryslân.

- De buurtschap Nijbuorren valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hemelum.

- De buurtschap Nijbuorren ligt deels binnen de bebouwde kom van Hemelum, maar heeft zelf geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Nijeburen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nijbuorren ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Hegewei (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de weg Wâlikkers), Wâlikkers en Mientwei (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de weg Nijbuorren). De buurtschap ligt direct O van het dorp Hemelum, Z van het meer Vogelhoek (De Fûgelhoeke) en ZW van het meer Morra (De Morra), en ligt verder NNO van de dorpen Bakhuizen en Mirns, NW van het dorp Rijs, ZW van het dorp Oudega en ZZW van het dorp Koudum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Nijbuorren 15 huizen met 58 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 30 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 75 inwoners.

Reactie toevoegen