Nijeberkoop

Plaats
Dorp
Ooststellingwerf
Fryslân

nijeberkoop_plaatsnaambord_kopie.jpg

Nijeberkoop is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Ooststellingwerf.

Nijeberkoop is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Ooststellingwerf.

Nijeberkoop

Terug naar boven

Status

- Nijeberkoop is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Ooststellingwerf.

- Onder het dorp Nijeberkoop vallen ook de buurtschappen Egypte en Frankrijk.

- Het dorp Nijeberkoop heeft geen dorpskern, er is alleen sprake van lintbebouwingen (in het dorp en in de buurtschappen), die kennelijk zodanig dunbebouwd zijn dat de gemeente het geen 'bebouwde kom' vindt. Het dorp heeft daarom witte plaatsnaamborden in plaats van de voor de meeste dorpen gebruikelijke blauwe.

Terug naar boven

Naam

Klemtoon
Nijeberkóóp.

In het Fries
Nijeberkeap.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nijeberkoop ligt NO van de dorpen Oldeberkoop, Nijeholtpade en Noordwolde, O van het dorp Nieuwehorne, OZO van het dorp Oudehorne, ZO van de dorpen Gorredijk en Jubbega, ZZO van het dorp Hoornsterzwaag, ZW van de dorpen Makkinga, Donkerbroek en Oosterwolde, W van het dorp Appelscha, WNW van het dorp Elsloo, NW van het dorp Zorgvlied en N van het dorp Boijl.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nijeberkoop 21 huizen met 142 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 110 huizen met ca. 270 inwoners en is daarmee het kleinste dorp van de gemeente Ooststellingwerf.

Terug naar boven

Geschiedenis

Onderwijs
Rond 1800 is er in Nijeberkoop een 'winterschool'. Na 1819 wordt de school gecombineerd met die van Oldeberkoop, waar dan een vaste school komt. In 1899 wordt in het dorp weer een openbare lagere school opgericht. In 1988 wordt de school gesloten omdat er te weinig leerlingen waren overgebleven om nog verantwoord door te kunnen gaan. Het schoolgebouw is herbestemd tot woonhuis.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijeberkoop heeft 1 rijksmonument, zijnde de klokkenstoel op de begraafplaats.

- Nijeberkoop heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de arbeiderswoningen op Bovenweg 50-52-54-56.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- SGW Friesland organiseerde elk jaar een Cross Country en Marathon voor paarden en pony's in Nijeberkoop. Tijdens deze dagen gingen er honderden paarden en pony's door de natuurgebieden en weilanden van het dorp. Na 34 jaar is dit evenement in 2016 voor het laatst georganiseerd. Omdat het lange tijd zo'n gerenommeerd evenement was en pas betrekkelijk recent is gestopt, vermelden wij het hier toch nog. Onder de link kun je de evenementen van de afgelopen jaren nog terugzien.

"De organisatie stopt om verschillende redenen met het organiseren van dit evenement", aldus Michel Retz van SGW Friesland in een toelichting. "De kosten lopen steeds meer op, terwijl de inkomsten dalen. De bijdrage van sponsors wordt elk jaar minder; de spaarpot raakt leeg. Bovendien raken de bouwploeg en het bestuur aardig op leeftijd. De jongere generatie heeft minder tijd om zich hiervoor in te zetten. Dit team is volledig op elkaar ingesteld, iedereen weet wat hij moet doen. Op deze twee dagen hebben wij aan vrijwilligers nooit gebrek gehad, iedereen wil dan graag helpen." De wethouder heeft de hoop dat een jongere generatie het evenement in de toekomst weer wil oppakken. "Omdat dit bijzondere paardenevenement niet verloren mag gaan. SGW Nijeberkoop was altijd een begrip in de paardenwereld, met in de afgelopen jaren meerdere nationale en provinciale kampioenschappen." (bron: Nieuwe Ooststellingwerver, 17-10-2016)

- "Bezoek onze in wildebloemenzaden gespecialiseerde kwekerij Cruydt-Hoeck in Nijeberkoop op onze jaarlijkse Open Dag (op een zaterdag begin juni). Eén dag per jaar open we onze deuren. Een feestelijke dag waarbij je de complete kwekerij kunt bezoeken en uitleg krijgt over het kweekproces van onze zaden. Op het land is te zien hoe wij onze wilde planten kweken. Je kunt een kijkje nemen in de zaadkluis, dé plek waar wij ons 'goud' bewaren. Een heerlijk geurende ruimte waar wij 700-800 verschillende soorten zaden bewaren. Op de kwekerij organiseren we allerlei verschillende activiteiten voor jong en oud (kinderen zijn van harte welkom). We hebben leuke kraampjes met bijzondere producten en uiteraard verkopen we ook onze wildebloemenzaden en wilde planten van Kwekerij De Heliant. Toegang is vrij!"

- "Op zaterdag 22 juni 2019 bruist het op het sportveld achter de kantine. Van de 108 adressen in het dorp is bijna de helft ondernemer, zzp'er of heeft een prachtige hobby of talent. Dat laten we zien tijdens deze 1e Zomerfair. We willen laten zien aan de inwoners van het dorp en omstreken wat een bijzonder "ondernemend" dorp Nijeberkoop is! We toveren het sportveld om tot een prachtig terrein met kraampjes vol leuke, mooie, interessante en lekkere dingen. Zo komt er onder meer een voorlichting over de ziekte van lyme, laat de Cruyt-Hoeck zien hoe we alles kunnen laten groeien en bloeien, kun je meedoen aan de badeendenrace, is er een springkussen voor de kinderen, een poffertjeskraam en natuurlijk muziek. Kortom genieten van alles wat het leven leuk maakt. De toegang is gratis."

- IJsclub Samenwerking organiseert jaarlijks op tweede kerstdag een Kerstwandeling (in 2019 voor de 35e keer). Lengte ca. 10 km. Startpunt: Café-Restaurant Boszicht. Starttijd: tussen 10.00-11.00 uur. Halverwege de wandeling staat er warme chocomelk en kerstbrood klaar en aan het einde van de wandeling kunnen de deelnemers genieten van een lekkere kom soep. In 2017 waren er 67 deelnemers, in 2018 waren dat er 136, dus de Kerstwandeling mag zich verheugen in een groeiende belangstelling.

- "De in 1899 opgerichte IJsclub Samenwerking is de enige vereniging die ons dorp nog rijk is. Wist je dat we de afgelopen 20 jaar elk jaar konden schaatsen op onze ijsbaan aan de Grindweg in Nijeberkoop? Soms slechts één dag, maar door grote inzet van onze leden krijgen we het altijd weer voor elkaar om onze ijsbaan gereed te krijgen. Dat is nog een hele klus, omdat we een natuurbaan hebben met altijd water erin. Dit betekent dat we elk jaar met waadpakken de 'baan' in moeten met een zeis om hem te ontdoen van de waterplanten. Door deze natuurlijke baan, die gelegen is tegen een boswal, hebben we altijd snel ijsgroei en kunnen als een van de eersten 'los' met onze baan. Hier zijn we erg trots op! Daarbij zijn we aangesloten bij de 'Bond van ijsclubs van Ooststellingwerf'. Hierdoor hebben we eens in de zoveel tijd officiële baankampioenschappen van Ooststellingwerf op onze baan. Het openstellen van onze baan is om ijspret in de ruimste zin van het woord te stimuleren. Ik wil u graag uitnodigen om lid te worden van onze IJsclub Samenwerking. Het kost je slechts 5 euro per jaar per gezin. Tijdens de ijsperiode kun je dan gratis schaatsen op onze baan en je kunt tegen een gereduceerd tarief meedoen aan onze Kerstwandeling. En hoe meer leden hoe groter de 'Samenwerking'! Roelof André Groen, voorzitter."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Diakonievene is een natuurgebied NW van de dorpskern van Nijeberkoop, met veel natuurschoon en een rijke geschiedenis. Het natuurgebied wordt beheerd door It Fryske Gea. Vroeger werd de veenrijke grond hier gebruikt voor de opgraving van turf. De kerkelijke armenzorg vond dat de plaatselijke bevolking ’s winters geen kou mocht lijden. De door het graven ontstane plassen zijn volledig afhankelijk van regenwater. Samen met de aanwezige heide hebben ze een grote aantrekkingskracht op dieren zoals de adder, ringslang en verschillende soorten kikkers. Ook diverse vogelsoorten hebben op de plassen hun broedplaats gevonden.

De Diakonievene is het hele jaar door te bezoeken. Om het buiten bewegen te stimuleren, is in 2018 de entree tot het gebied aan de Alberdalaan toegankelijker gemaakt. Dit is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage vanuit het Groen & Fit Collectief van De Friesland Zorgverzekeraar. Naast de realisatie van meer parkeerplaatsen en een informatiepaneel, kun je nu ook zittend van het prachtige uitzicht (na)genieten, op de geplaatste (picknick)bankjes. Naast de Diakonievene ligt natuurgebied Delleboersterheide, dat onder buurdorp Oldeberkoop valt. De twee gebieden sluiten goed op elkaar aan en zijn beide uitermate geschikt voor een wandeling. Daardoor is het mogelijk vanaf de vernieuwde entree, naast een korte wandeling, ook een grotere wandeling door beide natuurgebieden te maken.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nijeberkoop (online te bestellen).

- Het boek 'Veldnaemen van Stellingwarf. Diel 1: Ni'jhooltpae en Ni'jberkoop' (Philomène Bloemhoff-de Bruijn, uitg. Stichting Stellingwarver Schrieversronte, 1982) is via de link ook online te lezen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nijeberkoop.

- Nieuws: - Dorpskrant De Dorpsomroeper verschijnt 10x per jaar huis-aan-huis in het dorp. Via de link is hij ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenorganisatie: - Plaatselijk Belang Nijeberkoop zorgt naast de gebruikelijke belangenbeharting van het dorp en zijn inwoners voor het in stand houden van de kantine/dorpshuis en de ijsbaan, en verzorgt dorpskrant De Dorpsomroeper.

- Dorpshuis: - Dorpskantine.

- Dierenopvang: - In 1993 vestigt roofdierenopvangcentrum Stichting Pantera zich in Nijeberkoop. In 2013 is het centrum overgenomen door Stichting Vier Voeters (de Nederlandse vestiging van Four Paws International) en heet sindsdien Felida Big Cat Sanctuary. De stichting biedt onderdak aan 'grote katachtingen', zoals luipaarden, leeuwen en tijgers. Felida vangt dieren op die voornamelijk uit dierentuinen en circussen komen. Dieren die daar fysiek toe in staat zijn, worden overgeplaatst naar een reservaat van Vier Voeters in Zuid-Afrika. Natuurlijk is Felida blij met donaties in geld, maar ook sponsoring in natura middels materialen die zij goed kunnen gebruiken is zeer welkom. Zie de link voor aan welke materialen ze nog behoefte hebben.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nijeberkoop alg.

Reactie toevoegen