Nijelamer

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Nijelamer

Terug naar boven

Status

Nijelamer is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Nijelemmer.

Oudere vermeldingen
1840 Nijlamer.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nijelamer ligt WNW van het dorp Wolvega, NW van het dorp Sonnega, N van het dorp Oldemarkt, NNO van het dorp Oldetrijne, NO van de dorpen Oldelamer, Nijetrijne en Munnekeburen, ONO van de dorpen Delfstrahuizen en Echtenerbrug, O van het Tjeukemeer, OZO van de dorpen Rotstergaast en Rohel, ZO van het dorp Rottum, ZZO van de dorpen Nieuweschoot en Heerenveen, Z van de dorpen Oudeschoot en Oranjewoud en de A32, ZW van de dorpen Nijeholtwolde en Oldeholtwolde, WZW van het dorp Ter Idzard en W van het dorp Oldeholtpade.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nijelamer 41 huizen met 257 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 65 huizen met ca. 160 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijelamer heeft 2 rijksmonumenten. 1): Op het verhoogde kerkhof (Schipslootweg 17) een klokkenstoel met gezwenkt kapje dat volgens de kerkboeken in 1795 is vernieuwd. Klok van W. Wegewaert uit 1599, diam. 92 cm.

2): Gemaal Nijelamer (Kooiweg 32) uit 1928. Het hekwerk dat het erf afscheidt van de openbare weg is deels nog origineel. Aan de kant van de weg bestaat de erfafscheiding deels door het hekwerk en deels door de brugleuning. De brugleuningen geven ook de loop van het aanvoerkanaal aan. Ook de brugleuningen zijn in de stijl van het kubisme gemaakt. De plattegrond van het gemaal is bijna rechthoekig. Ogenschijnlijk bestaat het pand uit een aantal rechthoekige bouwvolumes, het geheel is symmetrisch geplaatst. De hoge en brede schoorsteen in het midden van het gebouw vormt hiertoe de as. Aan de schoorsteen is de manchet van de vlaggenmast geplaatst en dient daar nu als vlaggenmasthouder. Boven de deur bevindt zich een geometrisch versierde betonnen vlaggenmastvoet. Aan weerszijden van de deur zijn uitbouwen geplaatst. Deze twee kubusvormige vleugels zijn een bouwlaag hoog.

De voorgevel van het gemaal is als enige gevel niet gepleisterd, de zijgevels, de schoorsteen en de zuidelijke gevel zijn allemaal volledig gepleisterd. Van het originele interieur is vrijwel niets bewaard gebleven. Het interieur is dan ook niet tot rijksmonument benoemd. In het zuidelijke deel bevond zich de machinekamer, de noordelijke zijde bevat de ingangspartij. Wetterskip Fryslân liet in 1979-1980 een nieuw gemaal bouwen, waardoor het oude gemaal kwam te vervallen. IJsvereniging Nijelamer is daarop de nieuwe eigenaar van het gemaal geworden en liet het pand verbouwen tot clubgebouw. In 2011 heeft de gemeente €25.000 bijgedragen aan de restauratie van het clubgebouw. De ijsvereniging heeft zelf €115.000 bijgedragen. - Ook het Bercoop Fonds heeft een bijdrage toegekend.

- Nijelamer heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Baggerrace (op een zaterdag in juli) "is het mooiste jaarlijks terugkerende evenement van Weststellingwerf en omstreken. Jaarlijks lopen ca. 100 lichtelijk gestoorde mensen een hardloopwedstrijd die de menselijke anatomie op de proef stelt. De grootste uitdaging in de Baggerrace is vanzelfsprekend de bagger. Gelukking ontbreekt het hier niet aan in de omgeving van Oldelamer en Nijelamer. De barre tocht kent natuurlijke en onnaturlijke hindernissen; voornamleijk sloten, heuvels, touwbruggen en dergelijke. Voor de dorstigen staat er onderweg een bar, waar gezellig bijgepraat kan worden, maar niet te lang, want het is en blijft een wedstrijd." Aldus de site van de organisatie. Voor degenen die nog twijfelen of het wel wat voor ze is, zie hier de 11 Redenen waarom het goed is om af en toe eens lekker in de modder te spelen. ;-)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Nijelamer, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Nijelamer.

- Onderwijs: - Het dorp heeft geen basisschool; de kinderen uit dit dorp gaan naar Basisschool De Lamer in buurdorp Oldelamer.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nijelamer.

Reactie toevoegen