Nijnsel

Plaats
Dorp
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Nijnsel

Terug naar boven

Status

- Nijnsel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode.

- Het dorp Nijnsel heeft - overigens net als de andere kerkdorpen van Sint-Oedenrode - in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Sint-Oedenrode.

- Onder het dorp Nijnsel vallen ook de buurtschappen Mosbulten (grotendeels), Schoor (deels), Vressel, Weieven, Wolfswinkel (deels), Zandhoef en Zwijnsbergen. Dat zijn in totaal 7 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Nènzel.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nijnsel grenst in het W aan het dorp Boskant, in het NW en N aan het dorp Sint-Oedenrode, in het O aan het dorp Mariahout en in het Z aan de dorpen Breugel en Son, en ligt ZW van het dorp Veghel, N van de stad Eindhoven en NO van het dorp Best. W door het dorpsgebied loopt de A50, van N naar Z en langs het W van de dorpskern.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nijnsel 38 huizen met 296 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.100 huizen met ruim 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De afgelopen jaren is een herinrichtingsplan van Nijnsel tot stand gekomen, met medewerking van de gemeente Sint-Oedenrode, Woningbouwvereniging Wovesto en de Provincie Noord-Brabant. Dit zogeheten iDOP-plan omvatte een aanpassing van De Beckart, het terrein rond De Beckart en de parochiekerk. Een grote ingreep vormde de wijziging van de Lieshoutseweg. Het totale plan heeft ca. €600.000 gekost, welke kosten gelijkelijk zijn gedeeld door gemeente en Provincie.

- Ondernemer Thomas Verhagen heeft al jaren plannen voor de vestiging van een 'megastal' met ca. 18.000 varkens aan de Lieshoutseweg in Nijnsel. Dat valt echter onder buurtschap Weieven, vandaar dat wij die plannen daar verder beschrijven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijnsel heeft 3 rijksmonumenten.

- Nijnsel heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- "Het parochiebestuur wil niet achterblijven. Met de kerk, het kerkhof en het processiepark moet er een mooi geheel zijn te maken, waardoor ook de ingang van Nijnsel er fraaier uit komt te zien", zo schreef pastoor Vincent Blom in december 2010 in een nieuwsbrief over herinrichtingsplannen voor het dorpshart. In 2016 is het Processiepark verfraaid met 15 kruiswegstaties. 14 staties verbeelden het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag. De toegevoegde 15e statie herinnert aan de verrijzenis van Jezus op Pasen.

Een groep vrijwilligers heeft de staties gebouwd op Hoeve Strobol van Bert Verbakel in buurtschap Zandhoef. Omdat de 2.30 meter hoge en 1.10 meter brede staties 2.000 kg per stuk wegen, moesten ze met een dieplader naar de plek van bestemming worden vervoerd en met een hijskraan op hun plek worden gezet. Ook het zand voor de ondergrond komt, evenals het zand waar de kerk op is gebouwd, van buurtschap Zandhoef. Het Processiepark is sinds de herinrichting van het centrum van Nijnsel voor het publiek toegankelijk. De afrastering en verwilderde beplanting zijn verwijderd en de oude processiepaden zijn in ere hersteld.

- H.Martinuskapel.

- Gevelstenen in Nijnsel.

- Riekie's Blikkenmuseum omvat meer dan 9.000 blikken, doosjes en trommeltjes. Hoogstraat 23. Tel. 0413-477377. Een bezoek is alleen mogelijk na telefonische afspraak, omdat het museum is gevestigd in het woonhuis van Riekie.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Jeugddisco The Joy is er voor jeugd vanaf groep 6 uit Sint-Oedenrode en omstreken. Iedere 2e vrijdag van de maand hebben ze een party zoals karaokeparty, schuimparty, glow in the darkparty en nog veel meer. Van 19.30 tot 22.00 uur kun je lekker komen chillen en swingen met je vrienden. De entree is gratis, een glaasje fris kost € 1,00 en een glas ranja € 0,50. Het adres is Oude Lieshoutseweg 7 (naast De Beckart) in Nijnsel.

- Carnaval. - CV De Heikneuters. - Wagenbouw CV De Heikneuters.

- Toneelvereniging Klavertje Vier speelt al meer dan 35 jaar jaarlijks in maart een klucht in Ontmoetingscentrum De Beckart in Nijnsel.

- Traditiegetrouw verzorgt het Nijnsels Blaasorkest Tiona elk jaar op de laatste zaterdag van oktober het evenement Blaasmuziek Plus in zalencentrum De Beckart in Nijnsel. Een muzikaal avondprogramma dat bol staat van entertainment in een feestelijke entourage. Naast uitvoeringen van het 13-koppige orkest zelf zijn er ook gastoptredens van andere koren, bands en/of DJ's. Het geheel begint om 20.00 uur. De deuren van De Beckart zijn vanaf 19.15 uur open en de toegang is gratis.

- De Kerstmarkt (op een vrijdag half december) was er in 2016 voor het eerst, maar het was een groot succes dus het wordt vast wel een jaarlijks evenement.

Terug naar boven

Beeld

- Promotiefilmpje Nijnsel (van de Dorpsraad).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nijnsel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Nijnsel op Facebook.

- Belangenorganisatie: - Dorpsraad Nijnsel.

- Dorpshuis: - "Het voormalige schoolgebouw in het dorpshart van Nijnsel biedt sinds 1985 als Ontmoetingscentrum De Beckart onder meer ruimte voor de lokale verenigingen en maatschappelijke organisaties. Onze accommodatie is tevens geschikt voor feesten, vergaderingen en als cursusruimte. Door de ruime horeca-ervaring die in de loop der jaren is opgedaan weten wij van iedere zakelijke of familiebijeenkomst een succes te maken. Onze vier multifunctionele zalen bieden alle gelegenheid voor het organiseren van een geslaagde bijeenkomst die wij, geheel naar jouw wensen, kunnen completeren met een uitstekend verzorgde lunch, buffet of diner. Onze zalen beschikken over alle moderne faciliteiten zoals beamer, geluidsinstallatie en internettoegang. De grootste zaal beschikt over een ruim mobiel podium en is daarmee uitermate geschikt voor optredens, presentaties of (bedrijfs)feesten. Natuurlijk kunnen wij je bijeenkomst ook op culinair ontzorgen. Van een eenvoudige lunch tot een heerlijk diner. Na een dag intensief vergaderen, lekker ontspannen en een hapje eten, alvorens je naar huis gaat."

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Sint Antonius van Padua. - Kinderopvang Bellefleur is een gemoedelijk, kleinschalig kinderdagverblijf. Ze biedt dagopvang voor kinderen van 6 weken tot 4 jaar (Ukkies), peuteropvang van 2-4 jaar (Bengels) en buitenschoolse opvang (BSO) voor kinderen van 4 jaar t/m groep 8 van de basisschool.

- Muziek: - Harmonie Nijnsel heeft in 2018 haar naam veranderd in Muziekvereniging Meierijstad* en heeft een nieuw thuishonk; De Brink in Eerde. Zij houdt dus geen repetitieavonden meer in De Beckart. Ad Maas van het dorpshuis is teleurgesteld over het vertrek van hun grootste huurder, waar men een vervanger voor moet zien te vinden, maar vindt de beslissing wel begrijpelijk: "Het is de teneur van de maatschappij. Nieuwe leden komen er amper bij en dan moet je iets anders proberen. Eerde ligt centraler in de gemeente en de naamsverandering maakt de kans op nieuwe leden wellicht groter." Voorzitter Wim Beeks van de muziekvereniging licht toe: "Ik wil benadrukken dat we het dorp niet verlaten! De leden van de harmonie zijn voor het overgrote deel woonachtig in de dorpen van Meierijstad, waarvan 15% in het dorp zelf. We hebben voorlopig gekozen voor De Brink in Eerde als wekelijkse repetitielocatie. We blijven concerten geven in het dorp en blijven muzikaal medewerking verlenen aan sociale, culturele en kerkelijke activiteiten in Nijnsel en Sint-Oedenrode, zoals we dat altijd hebben gedaan."
* En wordt daarom op de pagina Meierijstad beschreven.

- Al sinds 1998 maakt Blaasorkest Tiona muziek en oefenen ze wekelijks. Serieus en gedreven, maar vooral met veel plezier. Voor zichzelf, natuurlijk, maar ook om anderen te laten delen in muzikale vreugde, in muzikale emotie. Publieke optredens zijn voor hen dan ook de kers op de taart. Ze spelen een eigentijds repertoire, afgestemd op een breed publiek. Met gevoelige ballads, tijdloze evergreens, bruisende beat en soms ruige rock.

Ze vormen een hechte groep van blazers op trompet, trombone, saxofoon, klarinet, bariton en bas, ondersteund door slagwerk. Enkele muzikanten van Tiona zijn zo creatief dat zij arrangementen schrijven van pop- en andere songs die specifiek op de instrumentele bezetting van het orkest zijn afgestemd. Ze prijzen zich gelukkig dat ze dankzij de financiële steun van De Tionavrienden over een eigen professionele geluidsinstallatie beschikken. Het toont aan dat ze ernaar streven zo goed mogelijk voor de dag te komen op allerlei gelegenheden, waar livemuziek ‘feestverhogend’ bijdraagt aan sfeer en ambiance.

- Sport: - Voetbalvereniging. - Tennisvereniging. - Korfbalvereniging. - Handboogschutterij Sint Antonius bestaat al sinds 1888. Ze hebben een eigen clubgebouw in Nijnsel. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Ze geven ook schietdemonstraties en je kunt er ook terecht als je een ruimte zoekt om een feestje te geven. - De Nijnselse Ruiters en Ponyruiters.

- Overige verenigingen: - De Klassieke Landbouw Werktuigen vereniging (KLW) is een vereniging van en voor hobbyisten en liefhebbers van oude tractoren, stationaire motoren, landbouwwerktuigen en gereedschappen. Leden van KLW houden zich onder meer bezig met het restaureren, en met behulp van oorspronkelijke gegevens weer in 'oude staat' terugbrengen van hun 'machines'. De KLW is in 1986 in Nijnsel opgericht door enkele fanatieke hobbyisten, en is uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 800 leden, verspreid over het hele land, maar met de meeste leden in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg.

Door het jaar heen organiseert de KLW allerlei activiteiten, zoals de ruilbeurzen in het voor- en najaar, het Plattelands Festival in juni, diverse toertochten, en behendigheids- en ploegwedstrijden. De KLW word ook dikwijls gevraagd bijv. ter opluistering van een braderie of jaarmarkt. Iedere eerste dinsdag van de maand is er een praatavond in 'clubhuis' Café De Vresselse Hut in buurtschap Vressel.

- Zij Actief Nijnsel is een vereniging waar vrouwen vanaf 18 jaar elkaar kunnen ontmoeten. Ze bieden activiteiten die zo veel mogelijk zijn afgestemd op de interesse van de leden. Maandelijks zijn er 1 à 2 activiteiten waaraan kan worden deelgenomen, zoals lezingen, excursies, workshops, fiets-of wandeltochten, en creatieve activiteiten. Deze zijn veelal op woensdagavond in zalencentrum De Beckart of daarbuiten.

Terug naar boven

Prominente inwoner

- Met het overlijden van Frans Sijbers (1951) in 2019 is 'unne markante Nènzelse Brabander',.die veel voor het dorp heeft betekend, heengegaan. "Frans Sijbers zette zich in voor Nijnselse belangen, waarbij humor en ontspanning gewichtige punten waren. Met carnavalsvereniging De Heikneuters als spil was Sijbers zowat bij alle activiteiten in Nijnsel betrokken. Voetbal, de dorpsraad, het algemeen belang: hij bezat de gave om mensen aan te zetten tot samenwerking. Als voorzitter van de Heikneuters, prins van Papgat, veilingmeester en speaker tijdens de Bonte Avonden of het oogstdankfeest: Frans nam de microfoon. Schijnbaar moeiteloos praatte hij optredens aaneen, gaf complimentjes en zorgde dat bieders hun portemonnee trokken tijdens de goederen- en dienstenveilingen. Humor was zijn visitekaartje. Woorden in dialect, met inhoud, met kwinkslagen en waarheden zonder personen te kwetsen. 'Blijven praten' was zijn motto. Frans Sijbers ontving een gemeentelijke onderscheiding en een opsteker van de carnavalsadjudantenclub." Aldus een citaat uit het in memoriam door Corrie Bekkers.

Reactie toevoegen