Nispense Achterhoek

Plaats
Buurtschap
Rucphen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

nispense_achterhoek_west-brabantse_luchtvaart_club_de_grondpiloten_55_jaar_bestaan_2010.jpg

De West-Brabantse Luchtvaart Club De Grondpiloten houdt zich bezig met de modelvliegsport, heeft in buurtschap Nispense Achterhoek een 1,4 ha groot modelvliegveld en heeft in 2015 het 60-jarig bestaan gevierd.

De West-Brabantse Luchtvaart Club De Grondpiloten houdt zich bezig met de modelvliegsport, heeft in buurtschap Nispense Achterhoek een 1,4 ha groot modelvliegveld en heeft in 2015 het 60-jarig bestaan gevierd.

nispense_achterhoek_grensstraat_2.jpg

Curieus dat op de hoek Heiblok/Grensstraat in Nispense Achterhoek niet wordt aangegeven dat je hier Nederland (en vanaf de andere kant: België) binnenkomt. Alleen een begin- en einde-60-km-zonebordje is wel érg mager. (© Google)

Curieus dat op de hoek Heiblok/Grensstraat in Nispense Achterhoek niet wordt aangegeven dat je hier Nederland (en vanaf de andere kant: België) binnenkomt. Alleen een begin- en einde-60-km-zonebordje is wel érg mager. (© Google)

Nispense Achterhoek

Terug naar boven

Status

- Nispense Achterhoek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Rucphen. Een zeer klein stukje van het grondgebied van de buurtschap valt ook nog onder de Belgische gemeente Essen, maar dat is onbewoond gebied (landbouwgrond). Zie daarvoor verder bij Ligging.

- De buurtschap Nispense Achterhoek valt 'wereldlijk' (d.w.z. voor de postadressen) onder het dorp Schijf, kerkelijk valt het onder Nispen (zie verder bij Geschiedenis).

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Samenstelling van achter ‘achteraf’ en hoek ‘hoek, uithoek, perifeer gelegen landstuk’, met de latere toevoeging Nispense ter onderscheiding van het in het noorden van de gemeente gelegen (en onder het dorp Rucphen vallende, red.) Achterhoek.(1)

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Nispense Achterhoek ligt 7 km ZW van Rucphen, 5 km ZW van Schijf, 2 km O van Nispen, rond de wegen Het Dreefje en Grensstraat. De landsgrens loopt Z langs de Grensstraat.

- Inwoner Martinus Antonissen (Grensstraat 2) illustreert dat de Nispense Achterhoek een mooi ‘grensgeval’ is: “Ik heb een van de weinige traktaatbedrijven van Nederland. Dat betekent dat de landsgrens over mijn grondgebied gaat, zonder dat dat wordt aangegeven door bijvoorbeeld sloten. Mijn woonhuis staat in Nederland en de rest van mijn land ligt in België. Wij zijn ons hele leven al op België gericht, voor de school van de kinderen en de handel in dieren. Ook mijn afval wordt opgehaald door de Belgische dienst.”(486)

Nog een aardige anekdote is het feit dat de inmiddels gepensioneerde Antonissen op een gegeven moment een Nederlands kalf had, terwijl de rest van zijn vee Belgisch was. “Vee krijgt de nationaliteit van de grond waarop het is geboren. Omdat het kalfje op Rucphense bodem ter wereld was gekomen, had ik dus ineens een Nederlands stuk vee. Ik had het beestje daarom aan een Nederlander verkocht. Die kwam een paar uur later terug met de douane, die er heilig van overtuigd was dat het een Belgische koe was zonder de benodigde papieren. Aan de ambtenaren heb ik toen laten zien waar het kalf was geboren en daarmee was de zaak geregeld.” Het huis van Antonissen is voorzien van twee brievenbussen: één voor Nederland en één voor België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nispense Achterhoek omvat 13 huizen aan ’t Dreefje en 3 huizen aan de Grensstraat (Z van ’t Dreefje aan de Belgische grens). In totaal dus 16 huizen, met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De huidige gemeenten Roosendaal (met uitzondering van het Wouwse gebied), Essen en Kalmthout maakten in de middeleeuwen deel uit van de parochie Nispen, evenals een deel van de gemeente Rucphen. Daardoor valt het gebied de Nispense Achterhoek, wereldlijk een deel van Schijf, nog altijd onder de parochie van Nispen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Gerda Hoeve (Het Dreefje 3) is de enige hoeve in Nederland in de stijl van de Amsterdamse School. De Amsterdamse School is ontstaan rond 1910, heeft gebloeid tot circa 1930 en vertegenwoordigt een expressieve bouwkunst, die opkwam als reactie op het Rationalisme van Berlage. De architecten van de Amsterdamse School waren ervan overtuigd dat de architect tevens kunstenaar was. Hij moest een schepper van schoonheid zijn. De architecten wilden meer vrijheid om constructie en versiering tot uiting te brengen. Grote zorg werd besteed aan detail en decoratie. Verschillende bouwmaterialen zoals natuursteen, baksteen en hout werden gecombineerd. Zo ontstond de Amsterdamse School met zijn expressionisme, romantiek en fantasie. Het leverde schitterende gebouwen op die nog steeds inspirerend en waardevol zijn.

De karakteristieke boerderij met bijbehorende stal is ontworpen door de Roosendaalse architect Jacques Hurks, dateert uit 1927 en staat op de voorlopige monumentenlijst van de gemeente Rucphen (evenals een ander ontwerp van Hurks, de villa aan de Sint Martinusstraat 9 in Rucphen). Het complex is ontworpen in opdracht van Tinus Veraart, de grootvader van de huidige eigenaar Eugène, die het bedrijf in 1993 overnam van zijn vader Jef. De boerderij is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van architect Hurks. Vooral de stal is belangrijk vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. De hoeve bestaat uit een vrijstaand villa-achtig woonhuis met een paraboolvormig schilddak en een stal met een paraboolvormig zadeldak. Het woonhuis en de stal hebben een aangebouwde schoorsteen. De gehele topgevel van de stal aan de oostzijde is van houten planken die zwart-wit zijn geschilderd. De verticale lijn wordt doorbroken door de openslaande luiken en het expressionistische sierhoutwerk in de top.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Je komt door Nispense Achterhoek tijdens de wandelroute Vennenloop (volg de wit-gele markeringen). Volg je vanaf hier de route naar het noorden richting Rozenven, dan kom je tussen beide locaties in een gebied waarin een grote variatie aan landschappen te constateren is: loofbos, naaldbos, gemengd bos, weiden en akkers, heide, houtwallen en een ven. De heide wordt begraasd door een kudde Kalmthoutse schapen, die het gehele jaar geen stal nodig hebben.

- Volgens de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) moest er een object 'Grensstraat 10' zijn met als functie 'ontmoetingsfunctie'. Op de kaart op Postcode.nl (zie de link) staat dat weggetje echter aangeduid als Het Dreefje, en op Google Maps heet het weggetje Schoolstraat. Weer een 'spelletje Wie van de Drie?' dus zogezegd. We dachten eerst dat het een kapelletje zou betreffen, zoals die in deze streek immers vaker voorkomen 'in het veld'. Het was even puzzelen, maar we zijn er uit gekomen. Het blijkt het clubhuis te zijn van de West-Brabantse Luchtvaart Club De Grondpiloten, een vereniging die zich bezighoudt met de modelvliegsport, als lid van de KNVvL ingeschreven bij de NOC/NSF. De vereniging heeft ca. 100 leden, en heeft hier in buurtschap Nispense Achterhoek een 1,4 ha groot en mooi glad gemaaid modelvliegveld.

Het doel van de vereniging is het zelf bouwen van en vliegen met modelvliegtuigen. Zij beogen vooral jeugd te interesseren en te stimuleren voor deze sport. Interessant is het gebruik van en inzicht in een stukje techniek dat zij daarbij leren. Ook de wedstrijden die ze jaarlijks organiseren dragen bij tot het verbreden van de ambities van de vliegers. Zo vliegen diverse leden mee in nationale en internationale wedstrijden. Ook voor volwassenen is het een interessante sport. Je bent lekker een dag in de buitenlucht en treft elkaar op het modelvliegveld waar dan gesproken wordt over veel meer dan alleen modelvliegen. Vooral de dinsdagmiddag is populair bij de oudere garde. De Rucphense Bossen liggen hier niet ver vandaan, dus een lekkere wandeling vanaf het veld behoort ook tot de mogelijkheden.

Alle vliegdisciplines die voorkomen in de 'grote' luchtvaart, zoals zweefvliegtuigen, helikopters, sportvliegtuigen enz. zijn als modelvliegtuig vertegenwoordigd. De grootte van de modellen varieert daarbij van schaal 1:20 tot 1:3 (vleugelspanwijdtes van 30 cm tot 5 meter en een gewicht tussen de 100 gram en 20 kg). Daarnaast worden ook vliegtuigen gebouwd die geen gelijkenis vertonen met de 'grote' luchtvaart en soms zelfs experimenteel van aard zijn. Nieuwe aspirant-leden worden door ervaren instructeurs opgeleid met als doel het behalen van een brevet. Na het behalen van een brevet kan men zelf veilig zijn toestel door het luchtruim sturen. Om de contacten tussen de leden - vooral gedurende de wintermaanden, waarin er minder frequent gevlogen wordt - in stand te houden, worden er regelmatig clubavonden georganiseerd.

Reactie toevoegen