Nistelrode

Plaats
Dorp
Bernheze
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

NB gemeente Nistelrode in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nistelrode in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nistelrode in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nistelrode

Terug naar boven

Status

- Nistelrode is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Bernheze. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1993.

- Wapen van de voormalige gemeente Nistelrode.

- Onder het dorp Nistelrode vallen ook de buurtschappen Bus, De Rakt (deels), Donzel, Kantje, Loo (grotendeels), Menzel, Slabroek (deels, twee panden) en Zevenbergen. Opgeteld zijn dat 8 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Nisserói, Nisselròòi.

Oudere vermeldingen
1e kwart 13e eeuw Nisterle, 1291 kopie 14e eeuw parrochia de Nysterle, 1312-1350 Nisterle, 1378, 1439 Nistelre, 1429 Nisterle, 1530 in Nystelre opten Vorstenbosch, 1538 Nistelroey opten Vorstenbosch, 1560 Nistelroye, 1665 Nestelen, 1773 Nistelroy.

Naamsverklaring
Wordt meestal beschouwd als een plaatsnaam op rode 'rooiing van bos, ontginning', maar rode treedt in de naam pas laat op en berust op reïnterpretatie na metathesis van -rl- > -lr-. Oorspronkelijk een samenstelling van lo 'licht, open bos' en een onduidelijk eerste deel nister, waarin mogelijk de naam van een (thans verdwenen) locatie Nist*, misschien het Middelnederlandse nest, nist 'nest, leger van dieren', eigenlijk een 'plek om neder te zitten/zetten'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nistelrode grenst in het W aan Vinkel, in het NW aan Heesch en Oss, in het N aan Berghem, in het NO en O aan Schaijk, in het ZO aan Uden, in het Z aan Vorstenbosch en in het ZW aan Loosbroek, en ligt O van 's-Hertogenbosch, OZO van Rosmalen, ZO van de A59, N van Veghel en NO van Dinther en Heeswijk. Door het O van het dorpsgebied loopt de A50 van N naar ZO en O langs de dorpskern, en in het uiterste N van het dorpsgebied ligt een deel van Knooppunt Paalgraven (A50/A59). In het uiterste Z van het dorpsgebied ligt Vliegveld Nistelrode.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Nistelrode 363 huizen met 2.280 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp en de buurtschap Laar, samen 23/170 (= huizen/inwoners), het dorp Vorstenbosch 64/355 en de buurtschappen Donzel 45/263, Dijk 21/123, Klein-Wijk 27/129, Wijen 19/136, Het Kantje 21/214, Maxend 20/169, Achterstraat 15/105, Delst 28/138, Loo 32/198, Menzel 40/217 en Loosbroek 8/63. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.450 huizen met ca. 6.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij:

- Heemkundekring Nistelvorst.

- Verhalen over de geschiedenis van Nistelrode op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Windmotor Nistelrode is rond 2010 afgebroken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nistelrode heeft 9 rijksmonumenten.

- Korenmolen Windlust.

- Gevelstenen in Nistelrode.

- Beschrijving orgel Sint-Lambertuskerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Pinksterfeesten Nistelrode zijn in 1974 ontstaan dankzij de ondernemende activiteiten van Ben van Dijk. Hij stak met diverse lokale ondernemers de koppen bij elkaar In de jaren daarna ontwikkelde dit evenement zich tot een vierdaags publieksevenement vol plezier en vertier voor de hele regio. Uit de presentatie van lokale ondernemers en verenigingen ontstond een wervelende kermis met braderie met meer dan 100 kramen, met een diversiteit aan ondernemers van over het gehele land. Ieder jaar komen er leuke straatartiesten en is er een groot kinderparadijs met kinderschmink, luchtkussens, klimwanden en ander vermaak, én alles is ook nog eens gratis toegankelijk.dankzij sponsorbijdragen van lokale ondernemers en gemeente.

- Tijdens de Pinksterfeesten is er ook de Pinksterloop, die ruim 400 deelnemers trekt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurcentrum De Maashorst is gevestigd in een monumentale boerderij in Nistelrode. De boerderij is in 2008 gerestaureerd en het interieur is volledig vernieuwd. Het binnen- en buitenterrein vormen samen een tentoonstelling over de regio. Het centrum is is een ideaal start- en informatiepunt voor natuurgerichte activiteiten in de regio. De tentoonstelling is bestemd voor jong en ouder en vertelt je over het gevarieerde landschap van natuurgebied De Maashorst, de historie van het gebied en de bijzondere geologische verschijnselen. Kinderen maken kennis met Tom en ontdekken met hem verschillende bewoners van de regio. Op het erf van het Natuurcentrum vind je een speelweide die aansluit bij de tentoonstelling. Zo kunnen kinderen over het erf uitkijken als een vogel, kruipen door de gangen van een das en zich als een hooglander door het bos bewegen. Tevens is er een terras aangelegd en kun je een bijenstal bezichtigen. Aan de informatiebalie geven de medewerkers graag uitleg over wandel- en fietsmogelijkheden, verhuurmateriaal en verdere activiteiten.

- Het project 'wijstherstel Donzel' (bij de gelijknamige buurtschap) is in 2016 afgerond. Sloten zijn gedempt en stuwen zijn verplaatst en vervangen. Particulieren hebben 8 ha grondgebied ingebracht, die wordt omgevormd tot natuur. Doel: het beter zichtbaar maken van de verschijnselen van wijst; het opstijgen van water door grondlagen die geen water doorlaten. Voor nadere informatie over het regionale verschijnsel 'wijst' en de herstelprojecten in dat kader, zie bij Peelland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nistelrode (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Beekgraaf. - Basisschool 't Maxend.

- Muziek: - Fanfare St. Lambertus. - Slagwerkgroep St. Lambertus.

- Sport: - RKSV Irene omvat de onderdelen voetbal en korfbal.

- Zorg: - Zorgboerderij De Lindenhoeve. - "De Nistel in Nistelrode is een zorgonderneming in een natuurlijke omgeving, gespecialiseerd in dagbesteding op maat voor mensen met een verstandelijke beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt. Binnen De Nistel worden verschillende vormen van dagbesteding aangeboden: Werken in de horeca, in het groen, in de binnenwerkruimte en in de houtwerkplaats. Knus, gemoedelijk maar zeker ook gericht op kwaliteit: De Nistel biedt een afwisselende arbeidssetting waarin onze medewerkers werkzaamheden verrichten voor zowel bezoekers als voor bedrijven en lokale ondernemers.

Het Koffiehuis is een ware belevenis: sfeervol genieten van de met zorg bereide koffiespecialiteiten, bijzondere theesoorten en overheerlijke zoetigheden, op ons terras of bij een knapperend haardvuur. Onze koffie wordt met liefde bereid, en dat proef je! Het aanbod in de Landwinkel is kleinschalig maar divers: verse biologische producten van eigen grond aangevuld met mooie kwaliteitsproducten uit de streek, houtproducten uit eigen werkplaats en bijzondere cadeaus om te geven of te krijgen. De Beleeftuin is een tuin waar alle zintuigen geprikkeld worden: een educatief belevingspad, vlindertuin, natuurvijver, mini blote-voetenpad, groente- en kruidentuin, fruitboomgaard en bloemenplukweide. Een plek waar zorg, ontspanning, educatie en recreatie samengaan. En dan is er ook nog het Speelbos; De Nistel is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Terwijl er genoten wordt van onze koffie, vermaken de kinderen zich volop op ons mooie terrein en in het Speelbos."

Reactie toevoegen