Noetsele

Wijk
Hellendoorn
Salland
Overijssel

noetsele_kleine_kapel_banier.jpg

In Kleine Kapel Noetsele is gelegenheid voor ontmoeting, stilte, rust en bezinning. Een plek om je even terug te trekken uit de hectiek van alle dag. Bedoeld voor iedereen. Een plek waar niets moet, waar je mag ‘zijn’, gewoon zoals je bent.

In Kleine Kapel Noetsele is gelegenheid voor ontmoeting, stilte, rust en bezinning. Een plek om je even terug te trekken uit de hectiek van alle dag. Bedoeld voor iedereen. Een plek waar niets moet, waar je mag ‘zijn’, gewoon zoals je bent.

noetsele_holterweg_hoek_noetselerweg.jpg

Noetsele, Holterweg hoek Noetselerweg

Noetsele, Holterweg hoek Noetselerweg

Noetsele

Terug naar boven

Status

- Noetsele is een voormalige buurtschap, thans wijk in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hellendoorn.

- Noetsele is tegenwoordig aaneengegroeid met - en daarmee onderdeel geworden van - de dorpskern van Nijverdal.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Laat 10e eeuw en midden 12e eeuw Nosolo, 1280 Nuslo, 1323 Nozelo, 1448 Notzel, 1532 Noetsloe, 1803 Noetzele, 1840 Noetselen.

Naamsverklaring
Wellicht een lo-naam, waarin lo 'bos'. Het eerste lid is onduidelijk. De vormen met s zijn het oudst, pas later verschijnen vormen met ts. Vergelijk Nusselder.(1)

Terug naar boven

Ligging

Noetsele ligt in het ZW van Nijverdal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Noetsele 46 huizen met 286 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "De pioniersplek Kleine Kapel Noetsele van de Protestantse Gemeente Nijverdal is in februari 2020 van start gegaan. Een pioniersplek wil op een andere manier kerk zijn, nieuwe vormen onderzoeken. Elke stad of dorp doet dit op zijn eigen manier. De Kleine Kapel is beschikbaar gesteld door de Protestantse Gemeente Nijverdal. Het is een kleine ruimte, een kapelletje, waar gelegenheid is voor ontmoeting, stilte, rust en bezinning. Een plek om je even terug te trekken uit de hectiek van alle dag, of je nu iets met geloof hebt of helemaal niet. Deze plek is bedoeld voor iedereen, een plek waar niets moet, waar je mag ‘zijn’, gewoon zoals je bent.

Periodiek zijn er zijn korte bezinningsmomenten, stilte-wandelingen, open maaltijden en lunches, een creatief bezinningsatelier, enz. Barmhartigheid krijgt vorm in de omgang met elkaar. En... in de stilte hoor je vaak meer! We werken samen met kerken in onze omgeving, onder de paraplu van de Raad van Kerken Nijverdal-Hellendoorn. Kleine Kapel Noetsele is dagelijks geopend van 8.00 uur tot 20.00 uur, iedereen is van harte welkom om zo binnen te lopen. De Kleine Kapel bevindt zich op Noetselerweg 55 in Nijverdal, achter de pastorie. Loop links om het woonhuis heen, daar is de ingang. Welkom! Het kan incidenteel voorkomen dat de Kleine Kapel in gebruik is voor een activiteit of een vergadering."

"Ben je op zoek naar rust, stilte en verbinding? Of zoek je een plek waar je een pas op de plaats kunt maken en bezig kunt zijn met vragen rond geloof en zingeving? Dan ben je meer dan welkom in Kleine Kapel Noetsele. De Kleine Kapel biedt ruimte aan, en stilte. Hier moet niets. Hier mag je gewoon stil zijn. En in de stilte hoor je vaak meer. Je hoort of merkt bijvoorbeeld wat er allemaal in jezelf omgaat, waar je eigenlijk naar verlangt, waar je je zorgen over maakt of waar je dankbaar voor bent. En misschien hoor je in de stilte ook iets van God? Gehoor geven aan wat er binnen in jou leeft, kan kracht en inspiratie geven, kan een wegwijzer zijn. In de kapel staat een grote tafel. De tafel is de plaats van ontmoeting. Daar spreken we elkaar, drinken we iets, eten we met elkaar. We delen het leven, in het geloof dat we daarmee rijker worden."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- ZW van Noetsele ligt landgoed de Noetselenberg.

Terug naar boven

Links

- Wijkvereniging: - De doelen van Wijkvereniging Noetsele - volgens hen "de leukste wijk van Nijverdal" - zijn het organiseren van allerlei activiteiten en hierdoor mensen nader tot elkaar te brengen, om zo het leefgenot in de wijk te bevorderen, en het behartigen van belangen van wijkbewoners richting diverse instanties. "Mensen/gezinnen woonachtig in het gebied Grotestraat, Smidsweg, Rijssensestraat, Noetselerweg, Wolterskampweg, Duivenbreeweg en Bonteweg kunnen lid worden van de wijkvereniging. De lidmaatschapskosten bedragen: voor alleenstaanden € 9,= per jaar, voor gezinnen € 15,= per jaar."

Reactie toevoegen