Noord-Groningen

Streek
Noord-Groningen
Groningen

Noord-Groningen

Terug naar boven

Status

- Noord-Groningen is een regio in de provincie Groningen.

- Onder de regio Noord-Groningen vallen de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Het Hogeland, Loppersum, en de voormalige gemeente Ten Boer.

Terug naar boven

Naam

Alternatieve naam
- Noord-Groningen is een betrekkelijk recente aanduiding voor het gebied. Een oudere en ook nog altijd veelgebruikte naam, die een groot gedeelte van dit gebied beslaat, is Hoogeland. De grenzen van beide liggen overigens niet hard vast, dus het zijn 'min of meer synoniemen'.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bedreigd Bestaan. Onderzoek naar officiële dorpshuizen in Noord-Groningen, met speciale aandacht voor de dorpshuizen die een voorbeeldfunctie hebben voor anderen. (2010)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Festival Terug naar het Begin (weekend in mei, in 2020 voor de 12e keer) neemt je mee op ontdekkingstocht. Met je eigen samengestelde programma reis je - op de fiets - de wierden van Noord-Groningen af. In eeuwenoude kerken beleef je hier intieme optredens van artiesten die jij hopelijk stuk voor stuk wilt zien. Bovendien kun je rekenen op een gastvrij onthaal van de inwoners van de festivaldorpen, wat Terug naar het Begin extra bijzonder maakt.

- Het doel van Quiltfestival Noord-Groningen (weekend in juni) is het promoten van het quilten én van het Groninger land. Exposanten zijn prominente quilters uit binnen- en buitenland. Zij exposeren hun werk op karaktervolle locaties in de regio, zoals kerken en molens. Hun werk is zeer gevarieerd en omvat traditionele, hedendaagse en artquilts.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Beleef en geniet van de vele onontdekte landschappen van deze regio door het nieuwe wandelnetwerk van ruim 1.300 km. De mooiste plekjes in het landschap zijn nu toegankelijk voor recreanten en toeristen. Via de 640 knooppunten kun je zelf routes samenstellen en het landschap ontdekken. Op 26 juni 2019 is het Wandelnetwerk Noord-Groningen officieel geopend. Het wandelnetwerk is samen met wandelliefhebbers, dorpsbewoners, terreinbeherende organisaties en andere geïnteresseerden ontwikkeld. Knooppunten leiden recreanten, toeristen maar ook bewoners langs de mooiste plekjes in het landschap. Op meerdere locaties zijn boerenlandpaden in het netwerk opgenomen, waardoor wandelaars over prachtige, onverharde paden kunnen wandelen.

Hoe werkt het wandelknooppuntensysteem? Het wandelnetwerk is opgebouwd uit knooppunten. Aan de hand van deze knooppunten is het mogelijk om een wandelroute te bedenken die zo lang of kort is als je zelf wilt. Ieder knooppunt heeft een nummer. Bij het knooppunt kun je kiezen naar welk volgend knooppunt je doorloopt. Je volgt onderweg de blauw-rode bewegwijzering met witte pijl richting het volgende knooppunt. De bewegwijzering bestaat uit bordjes en stickers. Het is handig om van te voren te bepalen via welke knooppuntnummers je wilt lopen. Je kunt dan voor onderweg een lijstje met knooppuntnummers meenemen zodat je precies weet waar je langs moet. Daarnaast kun je een routekaartje printen of het netwerk onderweg bekijken op je smartphone of tablet.

- Sinds 2016 is er de 90 km lange fiets- en wandelroute over de zeedijk langs de hele kust van Noord-Groningen, van Lauwersoog tot de Dollard bij Nieuwe Statenzijl. De route biedt schitterende vergezichten over het Werelderfgoed de Waddenzee en aan de landkant natuurlijk uitzicht op de idyllische dorpjes en buurtschappen. Voor een deel lag de route er natuurlijk al, deels is deze nieuw aangelegd, verder is deze meer toegankelijk gemaakt, en er zijn speciale faciliteiten gerealiseerd zoals camperplaatsen, Toeristische Overstapplaatsen (TOP's) en trekkershutten.

- Jeugdtheaterschool Wonderboom is in 2000 opgericht met het doel om theater-activiteiten voor kinderen en jongeren in Noord-Groningen te bevorderen. Er was op theatergebied voor deze groep weinig aanbod in deze regio. Het doel is om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor theater. Wonderboom biedt een programma vanaf de kleinste kinderen van de basisschool tot jongeren van een jaar of 18. Het plezier dat kinderen en jongeren beleven aan de theateractiviteiten is bij Wonderboom heel belangrijk. Het aantal deelnemers bedraagt op dit moment ruim 180 per jaar.

Wonderboom komt naar de kinderen toe. De cursussen vinden dicht bij huis plaats in de eigen regio (De Marne, Winsum, Eemsmond en Bedum). Voor de voorstellingen zoekt Wonderboom vaak naar bijzondere locaties in Noord-Groningen. Zo zijn er al voorstellingen opgevoerd in boerenschuren, dorpshuizen, een palingrokerij en in een kazerne, die voor deze gelegenheid werden omgebouwd tot sfeervolle theaterzaaltjes.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Noord-Groningen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Welzijn: - Mensen zijn over het algemeen best bereid om zich in te zetten voor de ander en de samenleving. Alleen de kloof tussen die bereidheid en het daadwerkelijk in actie komen is voor veel mensen (te) groot. Er is een brug, een verbindende schakel nodig. De in 2012 opgerichte Stichting Present Noord-Groningen wil voor deze regio die schakel zijn.

- "Stichting De Brug Noord-Groningen biedt verschillende sporten en recreatie-activiteiten aan voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij doen dit met behulp van vele vrijwilligers in het gebied ten noorden van de stad Groningen en van Lauwersoog tot Delfzijl. Gesport wordt op verschillende niveaus, zodat iedereen ongeacht zijn of haar beperking kan meedoen."

- 5G: - "5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet. Ondernemers en non-profitorganisaties werken samen met experts om toepassingen van 5G te testen. Deze proeftuin noemen we het 5G Fieldlab. We testen toepassingen op het gebied van zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en leefomgeving. Bijvoorbeeld ziekten meten in gewassen op het land. Sensoren meten daarbij de gegevens en dankzij het snelle 5G kunnen deze, meestal grote hoeveelheid, data snel doorgestuurd worden voor een analyse. Of een diagnose op afstand stellen, doordat de arts in het ziekenhuis dankzij de snelle verbinding live mee kan kijken in de ambulance. In 2017 zijn de eerste vijf pilots gestart. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen en wordt mede mogelijk gemaakt door 11 partners."

Reactie toevoegen