Nuil

Plaats
Buurtschap
Hoogeveen
Drenthe

Nuil

Terug naar boven

Status

- Nuil is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Hoogeveen. T/m 1997 gemeente Ruinen.

- De buurtschap Nuil valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Pesse.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Nuul.

Oudere vermeldingen
1390 Wolter van Nule, 1504 Hugen ten Nuel, Gertrud ten Nuell, 1851-1855 Nuil.

Naamsverklaring
Etymologie onzeker. Betekent misschien het nieuwe lo 'bos', maar dit naamtype is niet bekend uit het Engels of Duits.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Nuil ligt rond de gelijknamige weg en de Beilerstraat, N van Pesse. In het W grenst de buurtschap aan de A28.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Nuil omvat ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- O van de buurtschap ligt het heidegebied Nuilerveld. De provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen hebben op 1 november 2018 de Herenplaten van het Nuilerveld onthuld als 9e Aardkundig Monument in Drenthe. De Herenplaten illustreren een ontstaansgeschiedenis van het gebied onder invloed van ijs, wind en water. De Herenplaten zijn meerdere min of meer platte en ronde hoogtes met opvallend steile randen. Dit zijn zogeheten (veen)stuifplateaus of 'forten'. In de omgeving van het Nuilerveld worden ze 'Herenplaten' genoemd, een verwijzing naar oude verbindingswegen die ook wel 'heerwegen' werden genoemd. Een andere verklaring voor de naam heeft te maken met de voormalige eigenaren; de 'heren' en gebroeders Wolter, Wicher en Arend van Nuil woonden in 1390 in dit gebied en zij waren van adel.

- N van Nuil ligt het Nuilerbos, dat wordt doorsneden door de A28.

Reactie toevoegen