Oldeholtwolde

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

oldeholtwolde_plaatsnaambord.jpg

Oldeholtwolde is een klein dorp en ook nog zodanig verspreid bebouwd dat het geen 'bebouwde kom' heeft. Daarom heeft het dorpje witte plaatsnaamborden en geen blauwe.

Oldeholtwolde is een klein dorp en ook nog zodanig verspreid bebouwd dat het geen 'bebouwde kom' heeft. Daarom heeft het dorpje witte plaatsnaamborden en geen blauwe.

oldeholtwolde_huizen.jpg

Enkele panden in Oldeholtwolde

Enkele panden in Oldeholtwolde

oldeholtwolde_landschap.jpg

Oldeholtwolde ligt in een groen landschap

Oldeholtwolde ligt in een groen landschap

oldeholtwolde_kerk.jpg

Het huidige kerkje van Oldeholtwolde dateert uit 1875 en ligt verscholen tussen de bomen

Het huidige kerkje van Oldeholtwolde dateert uit 1875 en ligt verscholen tussen de bomen

Oldeholtwolde

Terug naar boven

Status

- Oldeholtwolde is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

- Oldeholtwolde heeft een zodanig verspreide bebouwing dat het geen 'bebouwde kom' heeft. Daarom staan er geen blauwe maar witte plaatsnaamborden.

- Het kleine dorp Oldeholtwolde heeft weinig voorzieningen en vormt daarom uit oogpunt van voorzieningen en verenigingsleven een geheel met de buurdorpen Nijeholtwolde en Ter Idzard.

Terug naar boven

Naam

In het Stellingwerfs
Hooltwoolde.

In het Fries
Aldeholtwâlde.

Oudere vermeldingen
1320 Oldeholtwolt, 1399 kopie 18e eeuw Oldeholtwolde, 1408 Olde holdtwolde, 1508 Antiqua Holtwolde.

Naamsverklaring
Old
'oud' ten opzichte van buurdorp Nijeholtwolde, met misschien holt 'hout, bos met hoogopgaand geboomte' of hol 'laag gelegen', vergelijk Oldeholtpade, en wolde 'bij het woud, moerasbos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Oldeholtwolde ligt N van Wolvega, O van afrit 9 aan de A32.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oldeholtwolde 16 huizen met 149 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 55 huizen met ca. 135 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis Oldeholtwolde e.o..

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oldeholtwolde heeft geen rijksmonumenten. - Het dorp heeft wel 2 gemeentelijke monumenten, zijnde slakboerderij De Nieuwe Meenthe uit 1937 op Heerenveenseweg 172, en de Hervormde kerk. De huidige Hervormde (PKN) kerk (Kerkweg 6) is in 1875 gebouwd, nadat de combinatie met Oldeholtpade en Nijeholtpade als kerkelijke samenwerking was beëindigd. Het dorp had meer dan 150 jaar geen eigen kerk gehad. De vorige kerk stond op een andere plaats, namelijk aan de Weerdijk, recht tegenover herberg De Ooievaar. Dat was toen het centrum van het dorp. De kerk aldaar is in 1700 bij een zware noordwesterstorm zodanig beschadigd dat herstel niet wenselijk werd geacht. Het kerkje is toen afgebroken. De kerk van Ter Idzard fungeerde sindsdien ook als kerk voor Oldeholtwolde. In 1875 werd het gemis van een eigen kerk duidelijker. De reden was dat er in de turfmakerij nogal wat gezinnen van elders zich vestigden en de ontbinding met de twee genoemde dorpen bespoedigde de bouw van de huidige kerk.

Daar Oldeholtwolde in 1875 al een school rijk was, op dezelfde plaats als nu, werd het wenselijk geacht de kerk eveneens daar te bouwen, met een pastorie erbij. De bouwkosten waren voor tweederde deel voor het dorp, eenderde voor buurdorp Ter Idzard. De kerk is wat de bouw betreft gelijk aan die van Cornjum. De grote kerkruimte is in 1898 verkleind en wel om twee redenen: het aantal kerkgangers verminderde doordat de veenderij/het turf maken ten einde liep en daardoor de mensen vertrokken, en ten tweede om de hinderlijke weerklank tijdens de preek weg te nemen. In 1904 is het huidige orgel geïnstalleerd. Daarvóór had de kerkenraad een voorzanger. De kerk is nu voorzien van een uurwerk en een elektronische geluidsinstallatie.

Met de bouw van de toren is de nieuwe klokkenstoel, die in 1872 gebouwd was op het oude kerkhof van De Ooievaar, afgebroken. Het houtwerk is gebruikt in de huidige toren. In 2001 bleek dat dit houtwerk door de tand des tijd dusdanig was aangetast dat het onverantwoord was de klok te luiden. Ook was de kerk nodig aan onderhoud toe. Er is een nieuw dak geplaatst en ook is de toren gerestaureerd. De kerk valt tegenwoordig onder de Protestantse Gemeente Ter Holten, die naast dit dorp nog 3 omliggende dorpen omvat. In de naam zitten kennelijk elementen van al deze plaatsnamen verwerkt; de Ter van Ter Idzard en in de andere 3 dorpen komt allemaal het element holt voor.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oldeholtwolde, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oldeholtwolde en de buurdorpen Nijeholtwolde en Ter Idzard.

- Zorg en welzijn: - "DOKS staat voor Dagbesteding Op Kleine Schaal. DOKS zijn Marianne Nijboer, Janny v.d. Honing en Leon de Jong. Alle drie hebben we ruime ervaring in de zorg. Wij bieden kleinschalige dag- en vrijetijdsbesteding aan mensen met een hulpvraag. Deze kleinschaligheid - maximaal 8 deelnemers per dag - betekent veel voor het samenwerken en samenzijn van deelnemers en begeleiding. Hierdoor kunnen we ingaan op de individuele wens en krijgen de deelnemers de mogelijkheid om te ontdekken wat ze leuk vinden. We volgen ambitie, stimuleren en staan open voor eigen ideeën en initiatieven. DOKS heeft de beschikking over een ruime en gezellige kantine, een grote tuin en een werkplaats en is sinds 2020 gesitueerd op de locatie van de Geele Bosch in het N buitengebied van Oldeholtwolde, nabij Mildam (Ottersweg 13) (voorheen waren wij gevestigd in Jubbega).

DOKS heeft een variatie aan werkzaamheden en dagbesteding te bieden zoals: werken in de tuin; hout zagen en kloven; opknappen van tuinmeubelen; dieren verzorgen; verzorgen van de koffie en de lunch; leren eten koken; schoolse vaardigheden; sport zoals fitness, zwemmen, fietsen; creatieve activiteiten en workshops; werken op de computer. We gaan regelmatig een dagje uit naar de dierentuin, pretpark of picknicken. Wij zijn in het bezit van een duofiets, dus ook voor mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen is er de mogelijkheid om erop uit te trekken. Wij gaan ook elk jaar 1 week met de deelnemers op vakantie. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Kom gerust langs of neem contact met ons op middels het contactformulier op de website."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oldeholtwolde kerk.

Reactie toevoegen