Oldeneel

Plaats
Buurtschap
Zwolle
Salland
Overijssel

Oldeneel

Terug naar boven

Status

- Oldeneel is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Zwolle. T/m 31-7-1967 gemeente Zwollerkerspel.

- De buurtschap Oldeneel valt, ook voor de postadressen, onder de stad Zwolle.

- De buurtschap Oldeneel heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oldeneel ligt rond de wegen Kleine Veerweg en Oldeneelweg. De buurtschap ligt aan de O oever van de rivier de IJssel en ligt direct ZW van de stad Zwolle, WNW van de Zwolse wijk Ittersum, NO van de stad Hattem en NW van de dorpen Windesheim en Laag Zuthem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Oldeneel 18 huizen met 137 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 45 huizen met ca. 115 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Fietsknooppuntenroute vanuit binnenstad Zwolle door de Zwolse buurtschappen Oldeneel, Harculo, Hoog-Zuthem en Berkum-Veldhoek (26 km).

- In mei 2017 heeft A Rocha Zwolle vlotjes voor Zwarte Sterns geplaatst in de Schellerwade, een oude rivierarm W van buurtschap Oldeneel. Op deze plek broedden in het verleden Zwarte Sterns, maar de laatste jaren waren ze er niet meer gesignaleerd. Groot was de verrassing toen enkele weken later bijna alle vlotjes bezet waren door broedende sterns. Vanaf de IJsseldijk laten de sterns zich goed bewonderen.

Nederland heeft tegenwoordig nog maar ca. 1300 paar Zwarte Sterns. De soort staat daarom als ‘bedreigd’ op de rode lijst. In het verleden broedden er mogelijk wel 20.000 paar Zwarte Sterns in Nederland. De sterns maken hun nesten op drijvende planten, zoals krabbenscheer. Vlotjes zijn een beproefd middel om de sterns te helpen op plekken waar onvoldoende natuurlijke broedgelegenheid is. Zo is ook hier weer gebleken.

- Biologisch tuinieren in Zwolle. Dat kan bij Biologische Tuiniersvereniging BTV Oldeneel. Het mooie volkstuincomplex ligt aan de Kleine Veerweg 9, direct naast zorgboerderij en landwinkel De Huppe. Ze bieden ruimte aan ca. 70 tuinders die hun eigen biologische groente, fruit, graan, kruiden en bloemen verbouwen. Wie wil er nou niet graag onbespoten eten. Het is gezonder en het smaakt ook nog lekkerder, omdat ze zonder bestrijdingsmiddelen verbouwen en de gewassen lekker in hun eigen tempo in de zon (en regen) kunnen groeien.

Reactie toevoegen