Ommen

Plaats
Stad en gemeente
Ommen
Salland
Overijssel

gemeente_stad_ommen_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Stad Ommen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Stad Ommen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Ommen

Terug naar boven

Status

- Ommen is een stad en gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Salland.

- De gemeente is per 1-5-1923 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Ambt Ommen en Stad Ommen.

- De gemeente Ommen omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Beerzerveld, Lemele en Vilsteren, en de buurtschappen Achterveld, Archem, Arriën, Beerze, Beerzerhaar, Besthmen, Dalmsholte (deels), Eerde, Giethmen, Hoogengraven, Junne, Kloosterdijk (grotendeels), Nieuwe Brug, Ommerkanaal (grotendeels), Ommerschans, Stegeren, Stegerveld (deels), Varsen, Vinkenbuurt, Witharen en Zeesse. De vanouds buurtschap Arriërveld wordt tegenwoordig als (onderdeel van de) buurtschap Ommerkanaal beschouwd. In totaal zijn dit 1 stad, 3 dorpen en 21 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Ommen. - Wapen van de voormalige gemeente Stad-Ommen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Ommen.

- Onder de stad Ommen vallen voor de postadressen ook de buurtschappen Arriën (slechts een zeer klein deel ervan, deze buurtschap is voor het overige en overgrote deel een autonome woonplaats), Besthmen, Eerde, Junne, Nieuwe Brug, Varsen en een groot deel van de buurtschap Ommerkanaal. De (meeste) andere buurtschappen in de gemeente hebben een eigen postcode en plaatsnaam en zijn in die zin autonome woonplaatsen. In de praktijk vallen de buurtschappen Hoogengraven en Stegerveld (deels) onder de stad (maar niet voor de postadressen). In totaal vallen er zodoende 9 buurtschappen onder de stad, geheel of gedeeltelijk.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Ommn.

Oudere vermeldingen
1133 Vmme, 1227 Ummen, 1232-1233 Umme, 1542 Ummen, 1665 Ommen.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. De vorm Ummen komt tot eind 16e eeuw het meest voor. Wel verklaard als een afleiding van de persoonsnaam Ummo. Dit is niet waarschijnlijk; de structuur van de eenstammige naam wijst op een hoge ouderdom.(1)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Ommen ligt O van de dorpen Oudleusen, Dalfsen en Hoonhorst en de stad Zwolle, ZO van de dorpen Nieuwleusen, IJhorst, de Wijk en Staphorst, Z van de dorpen Oud Avereest, Balkbrug, Dedemsvaart, Linde, Drogteropslagen, Fort, Veeningen, Zuidwolde, Alteveer en Kerkenveld, ZW van de dorpen Lutten, Slagharen, Schuinesloot en De Krim en de steden Hardenberg en Gramsbergen, W van de dorpen Mariënberg en Bergentheim, NW van de dorpen Kloosterhaar, Sibculo, Westerhaar-Vriezenveensewijk en Vroomshoop, N van de dorpen Daarle, Den Ham, Hellendoorn en Nijverdal en NO van de dorpen Lemelerveld, Luttenberg, Mariënheem, Raalte en Heino. De hoofdplaats Ommen ligt centraal tot W in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Stad-Ommen 238 huizen met 2.576 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 193/1.048 (= huizen/inwoners), het dorp Ommerschans 34/1.457 (waaronder 1.253 'kolonisten') en de buurtschap Oude Haer 11/71. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 7.000 huizen met ca. 17.500 inwoners, de gelijknamige stad heeft ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in) deze gemeente, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Op de site van Stichting Oud Ommen vind je o.a. de artikelenserie 'Ommen historisch belicht'.

- In 2016 zijn de Historische Kring en het Streekmuseum gefuseerd tot Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). CCO heeft tot doel de belangstelling, betrokkenheid en beleving van de geschiedenis en tradities van de gemeente en omgeving te bevorderen. CCO beheert een historische verzameling van museale aard, ondergebracht in het Streekmuseum. CCO beheert historische archieven in schrift, op foto en digitaal afkomstig uit de gemeente en omgeving. CCO ontsluit en presenteert haar collecties voor een zo breed mogelijk publiek. Van de ruim 700 leden is een deel actief in een van de werkgroepen. De werkgroepen hebben de beschikking over een eigen werk- en ontvangstruimte “Omme(n)zien” in de bovenzaal van de bibliotheek in de Carrousel (Chevalleraustraat 8). Elke donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur is de verenigingsruimte toegankelijk voor bezoekers. In de zomermaanden (juni, juli, augustus) is de verenigingsruimte gesloten. De werkgroep genealogie heeft - buiten de zomermaanden - op de laatste dinsdag van de maand van 14.00-17.00 uur een bijeenkomst. Iedereen is dan welkom voor vragen over genealogie of voor wie op weg geholpen wil worden met het maken van een stamboom.

Streekmuseum Ommen is gevestigd in een zeskantige stellingmolen en in een herbouwd tolhuis. Het museum is ingericht om het culturele erfgoed van de stad en omgeving in beeld te brengen. De collectie is heel divers en bestaat uit voorwerpen uit de prehistorie, fossielen en gesteenten, meubilair, klederdrachten, gebruiksvoorwerpen, planetarium, documenten, boeken, munten, penningen, planisferium, sieraden, letterdoeken, schilderijen, etsen (collectie Hofker), foto's uit vroeger tijden, een oud schoolinterieur en oude landbouwwerktuigen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de in 2015 vastgestelde Woonvisie gemeente Ommen is bepaald dat vanaf dat jaar de komende 10 jaar ruimte is voor in totaal 750 nieuwe woningen in de gemeente. Dit met name op basis van de verwachte groei van het aantal huishoudens, en voor deels nieuwvestiging vanuit elders. De focus gaat daarbij uit naar starterswoningen en levensloopbestendige bouw. In de nieuwe woonwijk Oost (Vlierlanden) worden ruim 370 nieuwbouwwoningen gebouwd. Ook in het centrum is veel nieuwbouw gepland, ruim 200 wooneenheden. Veelal appartementen zoals op het 11 Aprilplein, de Varsenerdijk, de Gasthuisstraat en de Julianastraat. Op gemeentelijke grond gaat het om 600 woningen. Voor particuliere investeerders en projectontwikkelaars blijft dan nog ruimte voor nieuwbouw van ruim 150 woningen en/of appartementen, met name in de stad, maar ook in Beerzerveld, Lemele, Vilsteren en het buitengebied.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ommen heeft 20 rijksmonumenten.

- Ommen heeft 25 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Lelie.

- Molen Den Oord.

- Molen De Konijnenbelt.

- Gevelstenen in Ommen.

- In het voormalige gemeentehuis aan de Markt vind je het Nationaal Tinnen Figuren Museum, met een keur aan kleurrijk beschilderde figuurtjes. Niet alleen van tin, maar ook van papier, blik, kunststof of papier-maché. 'De Slag bij Waterloo' is ons grootste diorama van ca. 20 m2 en bevat bijna 5000 ragfijn met de hand beschilderde tinnen figuurtjes. Tinnen figuren, door velen tinnen soldaatjes genoemd, werden na de Napoleontische oorlogen populair kinderspeelgoed. Het was een goedkoop alternatief voor het houten speelgoed uit die dagen. Later, onder invloed van het opkomende nationalisme, veranderden de tinnen figuurtjes in soldaatjes. Zo zeer zelfs dat de naam tinnen figuur synoniem werd met tinnen soldaatje. - Filmpje over Tinnen Figuren Museum door John M. Pieper.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting LP Café is een organisatie die zich inzet voor het promoten van lokale bands en artiesten in de regio alsmede de lokale Vechtdal keuken, in de vorm van het organiseren van muzikale evenementen voor jong en ouder. Jaarlijks organiseren ze de muziekfestivals Indoor Live Dalmsholte (op een zaterdag begin april), Outdoor Live Stegeren (weekend in juli) en Indoor Live Ommen (op een zaterdag in november). Het festival in Stegeren kost in de voorverkoop 7,50 euro, de andere genoemde festivals zijn gratis toegankelijk.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het gebied Ommermars, W van de oude kern, is deels inmiddels bebouwd (met de wijk Dante). Het nog niet bebouwde deel, gelegen in de 'oksel' van Ommerkanaal en Vecht, in het N grenzend aan de N340, wordt de komende jaren getransformeerd tot stadspark. Het plan maakt onderdeel uit van de Gebiedsontwikkeling Varsen.

- Landgoed Het Laar (ook wel 't Laar, 't Laer) is in 2013 heringericht. De waterhuishouding en -berging op het direct ZW van Ommen gelegen landgoed is verbeterd. Die gelegenheid is aangegrepen om tegelijkertijd verbeteringen te realiseren op het gebied van natuur, cultuurhistorie, landbouw en recreatie. Op landgoed Het Laar bevindt zich ook Dwerggeitenstal Het Laar, een Hertenkamp en een Kinderboerderij.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ommen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Ommen.

- Muziek: - "Zelf muziek maken of zingen is voor kinderen een grote hulp bij hun ontwikkeling. Ze blijken zich beter te kunnen concentreren en makkelijker te leren. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat muziek maken, en dan vooral samen muziek maken, gewoon heel erg leuk is. En dat geldt echt voor alle leeftijden! Het muziekaanbod van Muziekschool Pianoforte biedt voor iedereen wel een instrument of cursusmogelijkheid. Met leslocaties in Den Ham, Hardenberg, Nijverdal, Ommen en Westerhaar-Vriezenveensewijk is de regio Twenterand en omstreken voorzien van een fantastische muziekschool. Het docententeam is samengesteld uit professionals uit de muziekwereld, met ruime ervaring in het lesgeven maar zeker ook in het beoefenen van instrumenten."

Reactie toevoegen