Onder-Eind

Plaats
Buurtschap
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Onder-Eind

Terug naar boven

Status

- Onder-Eind is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas.

- De buurtschap Onder-Eind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Helden.

- De buurtschap Onder-Eind heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Vanaf medio 19e eeuw tot ca. 1930 komen de buurtschappen op kaarten voor als Onder rond het W deel en Eind rond het O deel van de Baarloseweg. Vanaf ca. 1930 wordt Eind ineens op de kaarten gespeld als Eijndt. De ratio van deze nodeloze archaïsering ontgaat ons. Rond 1950 verschijnt het als tweelingbuurtschap Onder-Eijndt op de kaarten. Rond 1960 verdwijnen beide namen en verschijnt de plaatsnaam Baarloseweg ten tonele, die rond 1990 wordt vervangen door de plaatsnaam Onder-Eindt. Half gemoderniseerd dus; de j verdwijnt uit Eijndt, de t wordt gehandhaafd. Vanaf ca. 2000 worden de plaatsnamen weer gescheiden als Onder en Eindt weergegeven. Terwijl er al die tijd niets veranderd is aan de bebouwing. Dus aan wiens fantasie dit allemaal ontsproten is... Dit alles beziend, lijkt het ons het meest logisch om de vanouds-namen te combineren tot de tweeling-buurtschapsnaam Onder-Eind.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Onder-Eind ligt rond de gedeelten buiten de bebouwde kom van het dorp Helden van de wegen Baarloseweg, Kloosterstraat en Tarwe. De buurtschap ligt NO van het dorp Helden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Onder-Eind (ook in de Volkstelling van dat jaar al samen geteld als 'Onder en Eind') 43 huizen met 233 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Reactie toevoegen