Ool

Plaats
Dorp
Roermond
Roerstreek
Limburg

ool_plaatsnaambord.jpg

Het dorp Ool ligt voor de postadressen 'in' Herten, maar heeft wel een eigen bebouwde kom met blauwe plaatsnaamborden (= komborden). Het grenst aan het dorp Herten en wordt verder omsloten door het water van de Maas en de Oolderplas.

Het dorp Ool ligt voor de postadressen 'in' Herten, maar heeft wel een eigen bebouwde kom met blauwe plaatsnaamborden (= komborden). Het grenst aan het dorp Herten en wordt verder omsloten door het water van de Maas en de Oolderplas.

Ool

Terug naar boven

Status

- Ool is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Roerstreek, gemeente Roermond. T/m 1990 gemeente Herten.

- Het dorp Ool heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek gekregen, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Herten.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Oeal.

Oudere vermeldingen
1294-1295 Ole, 16e eeuw Oelen.

Naamsverklaring
Misschien ôle 'laagliggend land, vochtige plek', zie Ullingen en Aalbeek, of verwant met de groep van Oirlo.(1)

Terug naar boven

Ligging

Ool ligt W van Roermond, NW van Herten, en grenst in het N en W aan de Maas, in het Z aan de Oolderplas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Ool 53 huizen met 273 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Kroniek van Ool.

De veerpont van hier over de Maas naar Beegden v.v. wordt al in 1293 vermeld. Rond 1770 wordt 'ten gerieve van de passanten' tegenover het dorp het Oolderhuuske gebouwd. Het huidige recreatiepark Marina Oolderhuuske is daarnaar genoemd. De pont heeft tot 1951 dienst gedaan. In 1992 is de pont in ere hersteld, zij het nu naar het genoemde Marina Oolderhuuske v.v. Ter gelegenheid van de renovatie van de veerpont Biej Ool Euver in 2006, is in dat jaar een prachtig boekje verschenen over de geschiedenis van de veerpont van in den beginne tot heden, getiteld Hae is in Ool nog neet euver. Via de link is het ook online te lezen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ool heeft door haar ligging aan de Maas sinds mensenheugenis al te maken gehad met hoogwater en overstromingen. Na de watersnood van 1993 zijn plannen gemaakt om de dijken langs de Maas te verhogen. In 1995 na de tweede watersnood in zeer korte tijd zijn de dijken rondom het dorp verhoogd. In 2007 zijn de dijken nogmaals verhoogd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ool heeft 1 rijksmonument, en wel het 19e-eeuwse wegkapelletje van de H. Joannes Nepomuc bij Maasstraat 18.

- Monumenten in Ool.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Waterratte "bestjaonde oet ca. 70 geuniformeerde leje. Eine raod van ellef, eine jeugraod van ellef, dansgarde "N-Joy" en jeugdansgarde "de Waterladies". Opgerich in 1953 in Ool (toen nog) gemeinte Herte. Kluplokaal: Café Kanters (biej de Lange), Broekstraat 5."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Oolderplas, ook wel Oolerplas, bij het dorp Ool heeft een open verbinding met de Maas, en is ontstaan door het uitbaggeren van grind en het daarna met zandzuigers verwijderen van rivierzand, tot in het midden een diepte van ruim 37 meter. De afmetingen zijn ca. 1,5 bij 1 km, met in de zuidoosthoek nog een uitstulping van enkele honderden meters breed en lang. Let op: de Oolderplas is een open water zonder enige vorm van professioneel toezicht. Daarom is surfen en/of zwemmen er dan ook - ook via de hieronder vermelde surfclub - altijd op eigen risico.

Terug naar boven

Beeld

- Foto's en video's van evenementen in Ool.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Ool.

- Verenigingsleven algemeen: - Het kleine dorp Ool heeft een rijk verenigingsleven met 9 verenigingen, die veelal bijeen komen in het al sinds 1894 bestaande café Kanters.

- Sport: - "In 1983 besluiten 14 fanatieke lokale surfers tot oprichting van een surfclub, mede uit ergernis "dat er geen enkele Hertense surfer fatsoenlijk aan het water kan komen". Dit resulteert op 6 juni 1983 in de oprichting van Surfclub Drusus. Na enkele andere locaties aan de oevers van de Oolderplas bij Ool zijn we aanbeland op de noordoosthoek van de ca. 120 hectare grote grindplas. We hebben hier de beschikking over een kleine 4000 m2 grond, met 60 meter toegang tot het water, ligweide en parkeermogelijkheid, een voor leden toegankelijke kantoorcontainer met omkleedruimte en bargedeelte, en een gesloten opslagcontainer. Voor de container ligt een betegeld terras met enkele zitbanken, vanwaar je een goed overzicht hebt over het water en de ligweide.

De vereniging heeft ruim 100 leden. Regelmatig gaan we naar zee, Brouwersdam of Maasvlakte, waarbij alleen kort van tevoren afspraken worden gemaakt, om zeker te zijn van wind. Tevens bezoeken we de 'Boot' tentoonstelling en surfevenementen aan de kust. Tot slot: het samen surfen op een verzorgde accommodatie is leuker, leerzamer en veiliger. We hebben ook zwemleden, die van de ligweide en het uitstekende zwemwater gebruik maken."

- Schutterij: - Schutterij Sint Michaël is opgericht in 1903. In 1889 wordt in de toenmalige Maas- en Roerbode melding gemaakt van een net opgerichte schutterij. Onbekend is of dit een voorloper van de huidige schutterij is. Uit historische processtukken blijkt dat in 1650 reeds in Ool op de vogel wordt geschoten. Hierbij gebeurde een ongeluk; een 10-jarig meisje werd tijdens Pinksteren door een schutter in de knieschijf geraakt. Tot 1960 is er weinig gearchiveerd over de activiteiten van de schutterij. Uit archieven van diverse schutterijen en de OLS federatie is toch een beeld van deze tijd te schetsen.

In het meer dan honderdjarig bestaan heeft de schutterij de nodige successen behaald. Het grootste succes is wel het winnen van het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest) in 1975 in Oirsbeek. Door deze winst heeft de schutterij het daarop volgende jaar het OLS in Ool mogen organiseren. Dit OLS gaat met een temperatuur van 36 graden celcius de boeken in als het heetste OLS ooit. Een ander succes is er in 1976 als de drumband landskampioen wordt in de tweede divisie. Daarnaast behaalt de drumband in 1978 een eerste prijs in de tweede divisie op het Wereldmuziekconcours (WMC) te Kerkrade.

Vanaf de oprichting is de verbondenheid met de kerk duidelijk merkbaar. De keuze voor de naam en beeltenis van de schutspatroon, Sint Michaël, de hoogste aartsengel die het kwaad in de vorm van een draak bestrijdt, verwijst hier duidelijk naar. Tijdens de processies heeft de schutterij oficieel de taak om het allerheiligste te beschermen. Het jaarlijkse koningsschieten in Ool wordt ook begonnen met een Heilige mis, waarbij de overledenen van de vereniging worden herdacht, en steun gevraagd wordt voor het komende schuttersseizoen.

De schutterij is een actieve vereniging binnen de Hertense gemeenschap. Naast de ondersteuning voor kerkelijke activiteiten zoals de Processie, neemt de schutterij ook deel aan oficiële wereldlijke gebeurtenissen. Op 4 mei wordt deelgenomen aan de dodenherdenking, waarbij de slachtoffers van de oorlogen, en met name de Tweede Wereldoorlog, worden herdacht. Ook het openen van de Hertense kermis, met saluutschoten met het kanon, wordt door de schutterij verzorgd. Tevens wordt muzikale begeleiding gegeven aan de jaarlijkse Sint Maartensoptocht en het planten van de kerstboom op het Julianaplein.

Activiteiten die de schutterij jaarlijks organiseert binnen de Hertense gemeenschap zijn het nieuwjaarsconcert, de Havenfeesten en de hobbymarkt. In 2006 is gestart met een Slagwerkmiddag voor de kinderen van beide Hertense basisscholen, waar kinderen kunnen kennismaken met alle soorten slagwerk (percussion). In 2012 is de schutterij een project gestart om kinderen van de Hertense basisscholen te kunnen laten deelnemen aan het Kinjer-OLS. Ook wordt jaarlijks het Dorps-/verenigingsschieten georganiseerd, waarvoor veel belangstelling bestaat.

Reactie toevoegen