Oosteinde (Roodeschool)

Plaats
Dorp
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

Oosteinde GR met bord Nijkerkje (Kopie).jpg

Oosteinde, plaatsnaambord, met daaronder een door de inwoners vervaardigd bord met de volksmondnaam van het dorp. Kennelijk een tijdelijk bord, want volgens ons staat dat bord er nu niet meer bij.

Oosteinde, plaatsnaambord, met daaronder een door de inwoners vervaardigd bord met de volksmondnaam van het dorp. Kennelijk een tijdelijk bord, want volgens ons staat dat bord er nu niet meer bij.

Oosteinde (Roodeschool)

Terug naar boven

Status

- Oosteinde is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1978 gemeente Uithuizermeeden. In 1979 over naar gemeente Hefshuizen, in 1990 over naar gemeente Eemsmond, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- Het dorp Oosteinde heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Roodeschool.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
't Oost-èn.

Oudere vermeldingen
Uithuizermeeden Buitendijks (= ten opzichte van Uithuizermeeden, dat tot medio 19e eeuw ook wel Uithuizermeeden Binnendijks werd genoemd), 't Nieuwe Kerkje, Nijkerkje, Roodeschool-Oosteinde. In 1862 kreeg het dorp een brievenbus, waarbij de PTT in haar circulaires als plaatsnaam 'Nieuw Kerkje, ook Oosteinde' vermeldde. 1867 (Kuijperkaart) Buitendijks-Oosteinde. In de volksmond wordt het dorp nog steeds Nijkerkje genoemd (naar de naam van de kerk). Dat is ook de naam van de lokale dorpsvereniging.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging aan het oostelijke einde van de hooilanden van Uithuizermeeden. De oorspronkelijke hooilanden eindigden direct O van Oosteinde, bij de waterloop Groote Tjariet. De Hooilandseweg, onderdeel van de provincialeweg N363, is hier naar genoemd. Verder ligt het dorp ook aan het oosteinde van Roodeschool.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oosteinde ligt O van het dorp Uithuizermeeden, ZO tot OZO van het dorp Roodeschool en ZW van het dorp Oudeschip en de Eemshaven. In het O grenst het dorp aan de gemeente Delfzijl (t/m 1989 gemeente Bierum), kern Spijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Oosteinde (net als Roodeschool) nog niet apart vermeld. In dat jaar wordt het nog onder Uithuizermeeden begrepen. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het kleine dorp heeft qua voorzieningen alleen nog een dorpshuis (Ons Huis). Voor toeristen is er een hotel-restaurant. Winkels en overige voorzieningen zijn er niet meer. Daarvoor is men aangewezen op Roodeschool en Uithuizermeeden.

- Teun Juk beschrijft in het boekje De kerk van Oosteinde (Roodeschool). Een gebouw met een eigen gezicht (2012) de geschiedenis van het dorp en zijn kerk.

- In oktober 2016 is het boek 'Verloren en herwonnen vrijheid. Geschiedenis van Roodeschool, Oosteinde en Oudeschip tijdens de Tweede Wereldoorlog' verschenen. Samenstelling: Bert Bultena, Albert Bosch, Hillechien Hilberink en Dette van der Molen. Eindredactie: Teun Juk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Oosteinde wordt een dorp door de bouw van de Hervormde (thans PKN) kerk in 1846. De kerk is ook bestemd voor de inwoners van buurdorp Oudeschip, dat nooit een kerk heeft gekregen. De kerk, die in de volksmond 't Nijkerkje werd en wordt genoemd, is een voorbeeld van een Waterstaatskerk, waarbij met name de oostgevel aan de wegzijde de aandacht trekt. In 1913 is de kerk uitgebreid met aan de buitenkant historische stijlmotieven. Aan de binnenzijde Art Deco vormen. Vloer met terrazzotegels, platformkansel. Door een fusie met de protestantse kerk in buurdorp Roodeschool is de kerk in 2011 aan de eredienst onttrokken. Stichting Behoud 't Nijkerkje organiseert er nu concerten en tentoonstellingen.

- O van het dorp staat een huis met de bijzondere naam Wortelpot. Volgens (1) staat dit huis aan een gelijknamige weg, maar die staat niet in het postcodeboek. Het huis, opgetrokken in de stijl van het Catalaans modernisme, staat op de plek bij de waterloop Groote Tjariet waar in de Franse tijd (rond 1800) een tolhuis stond. Tegen betaling kon men daar hutspot verkrijgen. Vandaar de naam van dit huis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Rommelmarkt (op een zaterdag in september).

- Herfstmarkt (op een zaterdag in november).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oosteinde, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Oosteinde.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oosteinde.

Reactie toevoegen