Oostelbeers

Plaats
Dorp
Oirschot
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Oostelbeers

Terug naar boven

Status

- Oostelbeers is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Oirschot. T/m 1996 gemeente Oost-, West- en Middelbeers.

- Het dorp Oostelbeers heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' de 'postale woonplaats' Oost-, West- en Middelbeers (die in de praktijk helemaal geen plaatsnaam is maar alleen een voormalige gemeentenaam). Hetzelfde lot is het dorp Middelbeers en de buurtschap Westelbeers overkomen.

- Onder het dorp Oostelbeers valt ook de buurtschap Hoogeind en, als een NW exclave ten opzichte van het Oostelbeerse dorpsgebied, bungalowpark Stille Wille. Voor 1997 was dit aaneengesloten gebied, maar bij de herindeling van 1997 is 198 ha met 12 huizen en 44 inwoners door een grenscorrectie overgegaan naar de gemeente Hilvarenbeek, kern Haghorst. Het betrof het gebied rond de Prins Bernhardweg, Koningin Julianaweg en Prins Willem-Alexanderweg. Bungalowpark Stille Wille N daarvan is vreemd genoeg (maar kennelijk was er een reden voor) als een huidige exclave wél onder het dorpsgbied van Oostelbeers/Middelbeers blijven vallen.

Terug naar boven

Ligging

Oostelbeers ligt ZW van Oirschot, NO van Middelbeers.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oostelbeers 72 huizen met 431 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Leefbaarheidsprogramma Oostelbeers.

- De Kattenbergse Brug over het Wilhelminakanaal N van Oostelbeers is in 2010 gesloopt. Het was de laatste handmatig bediende ophaalbrug van Brabant. Jarenlang probeerden omwonenden en de gemeente Oirschot de brug te redden, maar dat is dus niet gelukt. Rijkswaterstaat wilde de brug slopen om de schepen in het Wilhelminakanaal een snellere doorvaart te verlenen.

- In 1968 verrijst in het NW puntje van de toenmalige gemeente Oost-, West- en Middelbeers bungalowpark Stille Wille, wat je tot het dorpsgebied van Oostelbeers kunt rekenen, als zijnde het dichtstbijzijnde - hoewel die bewoners er vele kilometers voor moeten omrijden om in dat dorp te komen - dorp binnen dat 'postale dorpsgebied' en die voormalige gemeente. In dit park, met ca. 320 bungalows, wordt door velen al vele jaren permanent gewoond, hoewel dat formeel verboden, maar kennelijk lastig te bestrijden was. Na jarenlange procedures is in 2017 besloten dat alle bungalows in het park de bestemming wonen en recreatie krijgen. Agrariërs in de omgeving vreesden dat de legale permanente bewoning op het park in de toekomst leidt tot strengere geurnormen. De gemeente stelde dat het nieuwe bestemmingsplan niet leidt tot een extra beperking, omdat het gebied niet de status 'bebouwde kom' krijgt en ook in de toekomst niet zal krijgen, waardoor omliggende bedrijven niet meer last van het park krijgen dan voorheen het geval was. Na enkele bezwaren tot aan de Raad van State is in mei 2019 het permanent wonen op bungalowpark Stille Wille definitief goedgekeurd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oostelbeers heeft 29 rijksmonumenten.

- Oostelbeers heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- De kerk van Oostelbeers wordt reeds in 1207 voor het eerst vermeld. Deze kerk staat op de plaats waar nu nog de Oude Toren staat. In 1672 betrekt men een zogeheten schuurkerk en in 1853 verrijst de Heilige Andreas en Antonius van Paduakerk. In 1934 wordt de huidige Heilige Andreas en Antonius van Paduakerk gebouwd, omdat de neogotische kerk te klein was geworden. De kerk verrijst zonder toren aan het plein tegenover de neogotische kerk, naar een ontwerp van M. van Beek. De vorige kerk is in de jaren zestig afgebroken. De toren is blijven staan, waardoor het dorp nu twee losstaande kerktorens heeft. In 2017 is de kerk verbouwd en herbestemd tot dorpshuis, waarvoor zie verder het kopje Links.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Garagesale op een zondag in maart. Tevens tonen hobbyisten uit het dorp hun hobby's.

- Kermis (juni).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2014 is een nieuwe heidecorridor aangelegd tussen de Landschotse Heide en de Oostelbeerse Heide. Deze zogeheten ecologische verbindingszone van 4 kilometer lang en maximaal 25 meter breed betekent niet alleen een uitbreiding van het heidegebied, maar zorgt tevens voor een groter leefgebied voor diverse diersoorten en insecten.

- Het 380 hectare grote landgoed of buitenplaats Baest te Oostelbeers wordt voor het eerst genoemd in 1225. Al bijna 250 jaar is het in bezit van dezelfde familie. In de jaren tachtig van de 20e eeuw liet het echtpaar Van de Mortel de historische tuinen weer terugbrengen in de 18e-eeuwse stijl. In 1997 is het landgoed uitgeroepen tot het mooiste van de provincie Noord-Brabant. Een statig 18e-eeuws landhuis vormt het hoofdgebouw van het complex. De ruggegraat van het fraaie parklandschap en de schitterende natuur op het landgoed vormen de riviertjes Groote Beerze en Kleine Beerze, twee kleine, sterk meanderende waterlopen die zich binnen de grenzen van het landgoed samenvoegen tot de Beerze.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oostelbeers, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Oostelbeers door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Oostelbeers.

- Dorpshuis: - De rijksmonumentale Heilige Andreas en Antonius van Paduakerk uit 1934 (waarvoor zie verder bij Bezienswaardigheden) is in 2017 verbouwd en herberstemd tot dorpshuis De Kerk Oostelbeers. Naast de reguliere dorpshuisfuncties is het complex ook zeer geschikt voor bruiloften, trouwen, bedrijfsfeesten, seminars, sportevents, kerstmarkt, concerten, theater, productpresentaties, condoleances, diners, en nog veel meer. De Kerk heeft de beschikking over de grote zaal, waar evenementen tot maximaal 800 gasten terecht kunnen. Voor theater/seminars is de maximale capaciteit 350 stoelen. Naast de grote zaal is er de beschikking over een bovendeck voor zo’n 80 gasten, van waaruit het orgel kan worden bekeken. Tot slot is er de beschikking over twee vergaderruimten inclusief audiovisuele middelen tot respectievelijk max. 15 en 20 personen.

Met het afstoten van de Oostelbeerse kerk door het bisdom in 2014 komt dit gebouw als 'dorpshuis nieuwe stijl' in beeld. De financiën zijn wel een 'uitdaging' omrond te krijgen. Ruud Van Herk van Stichting Dorpshuis Oostelbeers: "Er was scepsis over de haalbaarheid. Uiteindelijk is het rondgekomen met een gemeentelijke subsidie van 750.000 euro, onze eigen fondsenwerving en inbreng van de uitbaters. Zo gingen we met de kerk van een goddelijke drie-eenheid naar een financiële drie-eenheid. De huidige uitbaters, Erik Haenen en Alwin Houwing van voorheen De Leerfabriek in Oisterwijk hebben het hele idee geweldig goed opgepakt. Zij waren echt een geschenk uit de hemel", zo concludeert Van Herk in toepasselijke religieuze metaforen. Omwonenden zijn altijd goed bij de plannen betrokken geweest, en hebben er geen moeite mee. Sterker nog: omwonende Jan Daanen zei bij de opening in juni 2017: "Ik ben sowieso blij dat hiermee het oude en lelijke vorige gemeenschapshuis verdwijnt. Ik vermoed dat ik hier wel geregeld zal komen." (bron en voor nadere informatie zie: ED, 25-6-2017)

De verbouwing is uitgevoerd door het familiebedrijf Adriaans uit Oostelbeers, dat ook betrokken was bij de bouw van de kerk in 1934. De grootste uitdaging bij deze verbouwing was voor hen het laten voldoen van een ruim tachtig jaar oud kerkgebouw aan de eisen van een dorpshuis anno nu, mét behoud van de monumentale waarde. Zo zijn de gemetselde gewelven geïsoleerd, en zijn alle leidingen voor elektra, riolering, luchtbehandeling, bieraanvoer, gas en vloerverwarming zoveel mogelijk onder de vloer weggewerkt. Een mooie, maar complexe klus.

- Onderwijs: Basisschool De Beerze heeft een locatie in Middelbeers en een locatie in Oostelbeers. De leerlingen leren er niet alleen van de leerkrachten, maar ook van en met elkaar. Door iedereen veilige speelruimte te geven kan elke leerling zichzelf ontplooien én zorgen ze samen voor eenheid.

- Zorg: - "Zorgboerderij Wilton's Hof in Oostelbeers geeft in een huiselijke en eigentijdse accommodatie dagverzorging aan ouderen met een lichte mate van dementie en/of met een lichte lichamelijke beperking, die in een sociaal isolement dreigen te geraken, en aan baby’s en peuters in de leeftijd van tien weken tot vier jaar, waarvan de ouders kinderen en het hebben van een baan willen combineren. De ouderen verblijven op de zorgboerderij via de samenwerking met Sint Joris zorg- en dienstverlening. De baby’s komen hier via Kinderdagverblijf Wilton's Hof, wat een zelfstandig onderdeel is van de zorgboerderij. De reden dat wij voor deze combinatie gekozen hebben is het feit dat de kinderen en ouderen elkaar stimuleren in de dagelijkse activiteiten. Hierdoor wordt de onderlinge communicatie versterkt en de mobiliteit vergroot."

Reactie toevoegen