Ooster Oene

Plaats
Buurtschap
Epe
Veluwe
Gelderland

Ooster Oene

Terug naar boven

Status

- Ooster Oene is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Epe.

- De buurtschap Ooster Oene valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oene.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaamborden Ooster Oenerweg kunt zien dat je er bent aangekomen. De plaatsnaam wordt ook niet meer in recente atlassen vermeld, hoewel de nederzetting nog altijd bestaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Oost-Oene, ca. 1840 Ooster-Oene, Ooster-Oen(1).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt N van Oene, rond de Ooster Oenerweg. De buurtschap ligt op een enk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Ooster Oene 30 huizen met 211 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

"De goederen van Ooster-Oene zijn in 1263 door Theodoricus van Emere, Rigter van de Veluwe, van het kapittel in pacht genomen. Hij verpandt deze goederen in 1265 aan het kapittel van St. Marie, voor Schout en Schepenen van Harderwijk, voorbehoudens het regt van lossen."(2) De buurtschap is vroeger een marke geweest.

De nederzetting is dus al heel oud, en de bebouwing bestaat ook nog altijd, en ligt ook nog altijd in het buitengebied, niet 'opgeslokt' door de kern Oene. Dus geografisch gezien bestaat de buurtschap nog. Maar om duistere redenen is de plaatsnaam uit de recente atlassen verdwenen, en kennelijk beschouwen de inwoners zich (daarom?) ook niet meer als inwoners van de buurtschap Ooster Oene, want op het hele internet is er verder niets inhoudelijks over te vinden: geen tekenen dat het begrip ter plekke nog 'leeft' (bijv. middels een buurtvereniging, buurthuis, buurtfeest o.i.d.).

Reactie toevoegen