Oostereinde

Plaats
Buurtschap
Oldambt
Oldambt
Groningen

Oostereinde Winschoten plaatsnaambord (Kopie).jpg

Oostereinde, dit lijkt een plaatsnaambord, maar is een straatnaambord, in het nabijgelegen Blauwestad zijn namelijk gelijksoortige straatnaamborden geplaatst

Oostereinde, dit lijkt een plaatsnaambord, maar is een straatnaambord, in het nabijgelegen Blauwestad zijn namelijk gelijksoortige straatnaamborden geplaatst

oostereinde_tolhuis.jpg

Het eerste pand van de buurtschap Oostereinde vanuit Beerta, met huisnr. 1, ligt op de grens van de voormalige gemeenten Beerta en Winschoten en is een voormalig tolhuis (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Het eerste pand van de buurtschap Oostereinde vanuit Beerta, met huisnr. 1, ligt op de grens van de voormalige gemeenten Beerta en Winschoten en is een voormalig tolhuis (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Oostereinde

Terug naar boven

Status

- Oostereinde is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Oldambt. T/m 2009 gemeente Winschoten.

- De buurtschap Oostereinde valt, ook voor de postadressen, onder de stad Winschoten.

- Oostereinde lijkt plaatsnaamborden te hebben. Formeel zijn het echter straatnaamborden, in een gelijksoortige uitvoering als in het nabijgelegen Blauwestad. Pragmatisch gezien zou je de 'portaal-straatnaamborden' (zie foto hieronder) natuurlijk wel als alternatieve plaatsnaamborden kunnen beschouwen (omdat de straatnaam toevallig gelijk is aan de plaatsnaam, en ze haaks op de weg staan).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1874 Oostereind.

Naamsverklaring
Samenstelling van het richtingaanduidende ooster 'oostelijk gelegen' en eind 'rand, uiteinde, plaats waar iets ophoudt'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oostereinde ligt rond de gelijknamige weg, direct N van Winschoten, N van A7 en Winschoterdiep. De buurtschap is een soort enclave in die zin dat het het enige gebied van de voormalige gemeente Winschoten is N van A7 en Winschoterdiep. De buurtschap wordt omringd door (met de klok mee) de buitengebieden van de dorpen Scheemda, Midwolda, Oostwold, Finsterwolde en Beerta. De buurtschap ligt o.a. deels aan de N966 naar Beerta en de N967 naar Finsterwolde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Oostereinde 30 huizen met 176 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd ca. 30 huizen, nu met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap Oostereinde is in 1977 in het nieuws gekomen, omdat een 17-jarige jongen er in oktober van dat jaar een vrouw met haar twee kinderen op gruwelijke wijze - met messteken - heeft vermoord.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op de plaats waar nu Museum Stoomgemaal Winschoten (Oostereinde 4) staat, is alles ooit begonnen met de bouw van een watermolen. Niet veel later volgde een tweede. Een onweersbui met verwoestende uitwerking heeft beide molens te gronde gericht. Eén molen was nog te herstellen, maar de tweede werd vervangen door een stoominstallatie, ook om minder afhankelijk te zijn van het weer. De installatie is enkele jaren later met een tweede uitgebreid. Het molentijdperk was op deze plaats daarmee ten einde.

Op de woensdagen en vrijdagen, tussen 10:00 en 16:00 uur is het gemaal geopend voor bezoekers. De vrijwilligers vertellen u graag over de geschiedenis van het gemaal en het grote wiel met de electromotor uit 1936 wordt gebruikt om e.e.a. te demonstreren.

Door het jaar heen zijn er ook enkele dagen dat het stoomgebeuren in werking wordt gesteld. Onder stoom gaan is een proces dat bijna een week tijd kost. Langzaam opstoken, draaien, stoom afblazen en dan geleidelijk laten afkoelen. Op de draaidag zelf wordt in de ochtend de laatste hand gelegd aan het stoken en bezoek is dan 's middags welkom tussen een en vijf uur. Hou voor de draaidagen de website in de gaten. Het is namelijk niet heel ver vooruit te plannen, want elke draaidag legt grote druk op een beperkte groep vrijwilligers. Daarnaast blijft het mensenwerk en de techniek van zo’n 150 jaar geleden. Daarom kunt u het beste kort voor uw komst even controleren of geplande activiteiten daadwerkelijk doorgang kan vinden.

Het stoomgemaal is ook een van de officiële trouwlocaties van de gemeente. "Zoals ketel en machine samenwerken om het doel te bereiken, zo moet ook in een huwelijk worden samengewerkt aan een hechte relatie. Een goede start bij het stoomgemaal, wij informeren u graag", aldus de site van het stoomgemaal.

Op afspraak is het museum voor groepen altijd te bezoeken, bijvoorbeeld als je voor je familiedag of bedrijfsuitje op zoek bent naar een leuke locatie. Je wordt ontvangen met koffie/thee en koek/cake. Uiteraard krijg je het verhaal van het gemaal te horen. Daarnaast vertellen ze je graag over de taak van gemalen in het waterbeheer en alles wat daar verder mee van doen heeft. En ze praten je ook bij over de recente ontwikkeling direct voor de deur: de Blauwestad.

- Het 1e pand van de buurtschap Oostereinde vanuit Beerta, met huisnr. 1, ligt op de grens van de voormalige gemeenten Beerta en Winschoten en is een voormalig tolhuis.

- N van buurtschap Oostereinde is de afgelopen jaren het nieuwe woon- en recreatiegebied Blauwestad gerealiseerd (en nog altijd in ontwikkeling). Vanaf de A7 komt men langs en door deze buurtschap, op weg naar Blauwestad. De projectorganisatie vond de vervallen boerderijen op nrs. 45 en 49 geen fraaie entree van Blauwestad als men vanaf de A7 naar Blauwestad rijdt, en wilde ze daarom aanvankelijk afbreken. Er was al decennia geen onderhoud meer aan de boerderijen verricht omdat ze toch op de nominatie stonden ooit te worden gesloopt. Gelukkig heeft de projectorganisatie in 2017 de cultuurhistorische waarde en schoonheid van de panden ingezien, én hun symbolische waarde voor de geschiedenis van het gebied, en besloten ze te restaureren en te verkopen. Het gaat namelijk om een Oldambtster boerderij uit 1870 en een Veenkoloniale boerderij uit 1930, met elementen van de Amsterdamse School.

- Direct N van buurtschap Oostereinde, nog net op grondgebied van Winschoten* is een heuvel aangelegd, die goed te zien is vanaf de doorgaande weg van Winschoten naar Beerta v.v. Deze 10 meter hoge heuvel is aangelegd op het hoogste punt van een natuurlijke hoogte in het landschap, een zogeheten drumlin (glaciale stuwwal uit de voorlaatste ijstijd). Op deze heuvel is een uitkijktoren geplaatst en een openluchttheater gerealiseerd. Het uitgangspunt in de planvorming is geweest om de, vanuit geologisch en cultuurhistorisch oogpunt interessante en markante drumlin, een aardmonument, te accentueren. De drumlin en de aangelegde heuvel zullen in de toekomst door de aanplant minder zichtbaar zijn. De toren als 'landmark' attendeert mensen op dit van nature hoogste punt in de omgeving van Blauwestad. De uitkijktoren, uitgevoerd in rood gepigmenteerd beton, heeft een totale hoogte van 7.20 meter.
* Daarom rekenen wij de beschreven heuvel met toebehoren tot buurtschap Oostereinde, want direct N en O ervan ligt grondgebied van het nieuwe dorp Blauwestad.

Vanaf het uitkijkplateau heb je zicht op Finsterwolde, Beerta, Winschoten en Blauwestad. Met de aanleg van de uitzichtheuvel met daarop de toren is de hoogste plek van de provincie Groningen gecreëerd. In een uitholling in de voet van de heuvel is een amfitheater gerealiseerd. Naast het houden van voorstellingen kan het theater ook gebruikt worden bij excursies, om les te geven of gebruikt worden voor bijeenkomsten ten behoeve van een begrafenis op de naastgelegen natuurbegraafplaats. In principe kan iedereen - na overleg met Stichting Recreatie Reiderwolde - gebruik maken van het theater. De heuvel, toren en het theater zijn in 2011 gerealiseerd naar een idee van de Culturele Raad van de toenmalige gemeente Reiderland. Het initiatief is gesteund door diverse belangengroepen in de omgeving. Het geheel is vormgegeven door beeldend kunstenaar Ronald Raaijmakers uit Beerta. (bron: Dorpsbelangen Beerta)

Terug naar boven

Links

- Kinderopvang: - Kinderdagverblijf Dien Popke (Oostereinde 31) is wel op een zeer ideale plek gevestigd: midden in de natuur op het platteland en toch op een steenworp afstand van de stad Winschoten. Er zijn ruimten voor een babygroep, een dreumes-kleuter-peutergroep en een BSO-groep. Er zijn 3 grote speelruimten met speelgoed voor de specifieke leeftijdsgroepen. Buiten is er een groot speelplein met zandbak, glijbaan, fietsjes en andere speelgoed, waar de kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. Ook is er een kleine en grote speelweide waar ze zomers picknicken en een klein zwembadje neerzetten.

De leidsters zijn met de kinderen veel buiten om van de natuur te genieten. In het voorjaar leggen ze een moestuintje aan en kijken dagelijks hoe alles groeit en bloeit. Zomers gaan ze bijna altijd naar buiten om in het zonnetje te spelen. In het najaar gaan ze bijvoorbeeld blaadjes zoeken en maken er iets leuks van. In de winter gaan ze sneeuwpoppen maken en voederhuisjes voor de vogeltjes ophangen.

Reacties

(4)

Ik zou graag de geschiedenis van Oostereinde 13 en van deze buurtschap in bredere zin willen weten, want ik woon daar namelijk. Is daar wat over bekend en bij wie kan ik dat opvragen.

Het lijkt me dat heemkundekring Stichting Oud Winschoten hier vast wel meer over weet, dan wel u op weg kan helpen m.b.t. waar u e.e.a. kunt vinden. Hun site heb ik hier gelinkt: https://www.plaatsengids.nl/winschoten#geschiedenis Succes gewenst! Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Bij de beschrijving van buurtschap Oostereinde geeft u onder Statistische gegevens aan dat daar in 1840 30 huizen stonden met 176 inwoners. Dat zijn precieze aantallen. Op welke bron zijn deze aantallen gebaseerd? En zijn die voor mij toegankelijk/verkrijgbaar?

Die precieze aantallen staan m.b.t. 1840 bij vrijwel alle plaatsen. Ik ben jaren geleden namelijk in het gelukkige bezit gekomen van deze bron: https://www.plaatsengids.nl/bron/alphabetisch-register-van-alle-bewoonde.... Een boek uit 1850, dat zijn getallen betrok uit de Volkstelling van 1840. Een zeer betrouwbare bron dus, en in deze gedetailleerdheid helaas niet op het internet te raadplegen. Ik heb het boek bij een antiquariaat gekocht, maar het is een schaars boek denk ik. Maar anderen hoeven het ook niet te kopen, omdat ik inmiddels alle getallen voor alle plaatsen op mijn site heb vermeld. Hoe het destijds voor de hele gemeente Winschoten in elkaar zat, vindt u hier: https://www.plaatsengids.nl/winschoten#statistische-gegevens.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen