Oosterzij

Plaats
Buurtschap
Heiloo Castricum
Kennemerland Regio Alkmaar
Noord-Holland

Oosterzij

Terug naar boven

Status

- Oosterzij is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland en in de Regio Alkmaar, in grotendeels gemeente Heiloo en deels gemeente Castricum.

- De buurtschap Oosterzij valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Heiloo, deels onder het dorp Limmen. De buurtschap ligt binnen de bebouwde kommen van de beide dorpen, maar ligt zodanig afgescheiden van de dorpskernen, dat lijkt te rechtvaardigen, Oosterzij als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten.

- De buurtschap Oosterzij heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oosterzij ligt rond de wegen Oosterzijweg (het gedeelte van deze weg tussen rond het kruispunt met de Nieuwelaan en de Ypesteinerlaan), Kennemerstraatweg (de N203; het gedeelte van deze weg tussen het kruispunt met de Nieuwelaan en de rotonde bij de Ypesteinerlaan en de Vennewatersweg), Rijksweg (ook de N203; het gedeelte van de weg N van de Nieuwelaan), Hoogelaan, Donkerelaan en Lagelaan. De buurtschap ligt tussen de dorpen Heiloo in het N en Limmen in het Z en ligt W van de A9, OZO van het dorp Egmond-Binnen, NO van het dorp Bakkum, NNO van het dorp Castricum, ZW van de stad Alkmaar en NW van het dorp Akersloot.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Oosterzij (dan: De Oosterzij) 21 huizen met 122 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 85 huizen en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 215 inwoners.

Reactie toevoegen