Op den Bosch

Plaats
Buurtschap
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Op den Bosch

Terug naar boven

Status

- Op den Bosch is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. Vierlingsbeekse gedeelte: t/m 1997 gemeente Vierlingsbeek, in 1998 over naar gemeente Boxmeer; Holthese en Maashese gedeelten: t/m 30-4-1942 gemeente Maashees en Overloon, per 1-5-1942 over naar gemeente Vierlingsbeek, in 1998 over naar gemeente Boxmeer.

- Buurtschap Op den Bosch valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Holthees, deels onder het dorp Maashees en deels onder het dorp Vierlingsbeek.

- Buurtschap Op den Bosch heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1842 den Bosch.

Naamsverklaring
Datief enkelvoud (met locatieve functie) van bos.(1)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Op den Bosch ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Hogeweg (de hiervoor genoemde weg voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Maashees), De Breid, De Weerd, Lage Steeg, Bredeweg, Kapelstraat (de twee hiervoor genoemde wegen voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Holthees), Vliegenberg, Sleijbergweg, Makkenweg (voor zover in de omgeving van het kruispunt met de Sleijbergweg), Handwijzer en Grotestraat (de hiervoor genoemde weg voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Vierlingsbeek). De buurtschap ligt NW van het dorp Maashees, NO van het dorp Holthees, Z van het dorp Vierlingsbeek en aan de W oever van de rivier de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Op den Bosch (dan: Den Bosch) 9 huizen met 50 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1861 zijn bij buurtschap Op den Bosch ca. 100 urnen opgegraven, gevuld met as en beenderen. Deze urnen stamden uit de Romeinse tijd. De urnen zijn overgebracht naar het Noord-Brabants Museum in 's-Hertogenbosch. In dit museum bevindt zich ook het eeuwenoude koningszilver van het St. Joris en St. Anthonius gilde van Maashees.

Reactie toevoegen