Oud Bergentheim

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

Oud Bergentheim

Terug naar boven

Status

- Oud Bergentheim is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-6-1818 gemeente Hardenberg, per 1-7-1818 over naar gemeente Ambt Hardenberg, per 1-5-1941 over naar gemeente Hardenberg.

- De buurtschap Oud Bergentheim valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bergentheim.

- De buurtschap Oud Bergentheim heeft witte plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Spelling
In de atlassen staat de plaatsnaam gespeld met koppelteken, het plaatsnaambord vermeldt de plaatsnaam echter zonder koppelteken. Wij stellen dan ook voor om voor de plaatsnaam de laatste spelling aan te houden, hoewel de spelling met koppelteken eigenlijk taalkundig beter is.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oud Bergentheim ligt rond de wegen Brinkweg, Buurtweg, Berg Esch, Wechminkpad. Mölinksweg en Hardenbergerweg (het gedeelte van deze weg tussen het kruispunt met de Mölinksweg en huisnummer 6). De buurtschap ligt aan de O oever van de (Overijsselse) Vecht en ligt W van het dorp Bergentheim, NNO van het dorp Mariënberg, Z van het dorp Rheeze, ZZW van de stad Hardenberg en WNW van het dorp Kloosterhaar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Oud Bergentheim omvat ca. 70 huizen en een handvol verblijfsaccommodaties, met ca. 175 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In buurtschap Oud Bergentheim zijn nog veel oude Saksische boerderijen te bezichtigen.

- Museumboerderij nabij koffie- en theeschenkerij Schöttink.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Boerenmarkt bij koffie- en theeschenkerij Schöttinck (Mölinksweg 1) (op een zaterdag in augustus, in 2020 voor de 13e keer). Het aanbod van de markt bestaat onder meer uit streekproducten, oude ambachten en muziek.

Terug naar boven

Beeld

- Film over Oud Bergentheim anno 1960 (11 min.).

Terug naar boven

Links

- Kinderopvang: - "Wij zijn Kinderopvang Het Kalfje. Een agrarisch kinderdagverblijf dat professionele kinderopvang aanbiedt op een unieke locatie: de boerderij! Een veelzijdige plek waar de kinderen kunnen genieten van ruimte, rust en natuur. Je vindt ons in de landelijke omgeving van Oud Bergentheim, aan de doorgaande weg van Hardenberg naar Mariënberg. Hierdoor zijn we makkelijk bereikbaar. Wij verzorgen dagopvang voor maximaal 48 kinderen per dag in de leeftijd van 0-4 jaar en buitenschoolse opvang voor maximaal 44 kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar. De kinderen verblijven de hele dag onder begeleiding van onze gediplomeerde pedagogische medewerkers. Er is voor klein en groot van alles te doen en te beleven op de boerderij. Wat dacht je van de kalfjes die geboren worden? Of de koeien die gevoerd moeten worden? De kinderen krijgen alle ruimte om in contact te komen met dieren en natuur en beleven zo het echte leven op de boerderij. Het Kalfje biedt een natuurlijke speel-, leer- en leefomgeving waarin je kind zich met plezier kan uitleven en ontwikkelen. Wil je je kind aanmelden bij Het Kalfje? Vul het aanmeldformulier 0-4 jaar KDV of 4-12 jaar BSO in en stuur het naar info@hetkalfje.nl. Zodra we de aanmelding hebben ontvangen, nemen we contact met je op. Als je liever eerst komt kijken, dan ben je van harte welkom voor een rondleiding op afspraak."

Reactie toevoegen