Oud-Diemen

Plaats
Buurtschap
Diemen
Amstelland
Noord-Holland

Oud-Diemen

Terug naar boven

Status

- Oud-Diemen is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Diemen.

- De buurtschap Oud-Diemen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Diemen. De buurtschap ligt binnen de bebouwde kom van het dorp Diemen, maar ligt zodanig afgescheiden van de dorpskern en de rest van het dorp, dat lijkt te rechtvaardigen het nog altijd als een op zichzelf staande buurtschap op te vatten.

- De buurtschap Oud-Diemen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1226 en 1284 Demen, 1281 en 1308 e.v. Diemen, 1874 Oud Diemen.

Naamgeving
Heette oorspronkelijk Diemen, maar na de opkomst van Diemerbrug ging de naam op die kern over, waarna het oude Diemen hernoemd werd tot Oud-Diemen.

Naamsverklaring
Diemen wordt wel gezien als een datief meervoud met plaatsaanduidende functie van een waternaam Deem, ontstaan uit de Eem (bij het Indo-Europese amb-* 'water', waarmee over het algemeen kleinere wateren werden aangeduid), met als betekenis 'nederzetting aan de Deem'. Anderen gaan uit van een oorspronkelijke waternaam Diemen en verbinden deze met Demer 'de donkere', maar dan met -n- suffix.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oud-Diemen ligt rond het korte gedeelte van de Ouddiemerlaan, direct Z van waar deze weg overgaat in een fietspad en direct N van de A1, waarmee dit weggedeelte geheel afgezonderd ligt van de rest van het bebouwde gedeelte van de Ouddiemerlaan; de buurtschap bestaat uit een viertal korte straatjes. De buurtschap ligt in de direct ZO nabijheid van het Knooppunt Watergraafsmeer (A1/A10), ligt NO van de dorpskern van Diemen, Z en W van het Amsterdam-Rijnkanaal en W en ZW van het IJmeer, en ligt O van de stad Amsterdam (en N van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost en Z en W van de Amsterdamse wijk IJburg), NO van het dorp Duivendrecht, NW van het dorp Driemond en de stad Weesp en WZW van de stad Almere.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Oud-Diemen omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De rijksmonumentale Joodse begraafplaats in Oud-Diemen is eigendom van de Hoogduits-Joodse gemeente van Amsterdam en is ontstaan aan het begin 20e eeuw, toen begraafplaats Zeeburg vol was. De begraafplaats is in 1914 in gebruik genomen. In 1925 is het terrein gesplitst voor de aanleg van een spoorlijn. Opvallend is de aanwezigheid van urnen op deze begraafplaats. Deze urnen zijn van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Westerbork werden gecremeerd. Cremeren is in het jodendom ongebruikelijk. Het complex omvat 4 rijksmonumenten, zijnde de begraafplaats als zodanig, de woning, de berging en het mataheerhuis of lijkenhuis.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oud-Diemen, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen