Oud-Dijk

Plaats
Buurtschap
Montferland Zevenaar
Liemers
Gelderland

Oud-Dijk

Terug naar boven

Status

- Oud-Dijk is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, in grotendeels gemeente Montferland (t/m 2004 gemeente Didam), deels gemeente Zevenaar. T/m 2004 viel de buurtschap geheel onder de gemeente Didam. Voor nadere toelichting zie bij Ligging.

- De buurtschap Oud-Dijk valt voor de postadressen grotendeels onder het dorp Didam, deels onder de stad Zevenaar. Geografisch en cultuurhistorisch is het wellicht plausibeler om het als buurtschap van het huidige dorp Nieuw-Dijk te beschouwen (maar ook dát dorp ligt voor de postadressen zogenaamd 'in' Didam...).

- De plaatsnaam is vooral bekend van het alhier gelegen Knooppunt Oud-Dijk als 'kruising' van de A12 met de A18.

- De buurtschap Oud-Dijk ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Old-Diek.

Oudere vermeldingen
Oorspronkelijk was er in dit gebied alleen sprake van de plaatsnaam Dijk. Toen begin 20e eeuw het dorp Nieuw-Dijk die naam kreeg, zal men parallel van de buurtschap Oud-Dijk zijn gaan spreken. Vroeger was een gemeente in 'wijken' ingedeeld, die dan een letter kregen. Deze buurtschap was wijk B.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet de buurtschap Diedeldam.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oud-Dijk ligt Z van Didam, ZW van Nieuw-Dijk en O van Zevenaar. Het grondgebied wordt globaal begrensd door de A18 in het O, de Bievankweg (= de weg naar Beek) en de Tatelaarweg in het N en de A12 in het Z, met nog een lange smalle strook Z daarvan. Oorspronkelijk, t/m 2004, viel de buurtschap geheel onder de gemeente Didam. Bij de gemeentelijke herindelingen van 2005 in deze regio, is hier de grens tussen de gemeenten Zevenaar en de nieuwe gemeente Montferland langs de A12 gelegd, waardoor een klein deel van de buurtschap (het deel Z van de A12 dus) onder Zevenaar is komen te vallen. Voor een exacte plattegrond van het grondgebied van de buurtschap zie de site van de buurtschap (zie hieronder bij Links).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 is er alleen nog sprake van een buurtschap Dijk (zonder onderscheid tussen Oud en Nieuw, dat kwam pas begin 20e eeuw). Die buurtschap Dijk had in genoemd jaar 106 huizen met 692 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap Oud-Dijk ca. 200 huizen en ca. 75 bedrijfsgebouwen, met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Oud-Dijk heeft 1 rijksmonument; hoeve Huis Dijk (eind 19e eeuw) aan de Ravenstraat 2.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Piepeblaozers. - Nieuws van De Piepeblaozers op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oud-Dijk.

- Nieuws: - Nieuws uit Oud-Dijk e.o. op Twitter.

- Verenigingen: - Schutterij Sint Isidorus.

Reactie toevoegen