Oud-Lutten

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

oud_lutten_bouwvakfeest.png

Volgens de organisatie is het Bouwvakfeest Oud-Lutten het bekendste, oudste en vooral gezelligste feest van de gemeente Hardenberg.

Volgens de organisatie is het Bouwvakfeest Oud-Lutten het bekendste, oudste en vooral gezelligste feest van de gemeente Hardenberg.

Oud-Lutten

Terug naar boven

Status

- Oud-Lutten is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt-Hardenberg.

- De buurtschap Oud-Lutten valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lutten.

- De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

- Ter plaatse van buurtschap Lutterhartje is er een wit plaatsnaambordje "Oud Lutten", waarmee lijkt te zijn aangegeven dat Lutterhartje grotendeels als deelbuurtschap of onderdeel van de buurtschap Oud-Lutten dient te worden gezien (een kleiner deel van het op zichzelf al kleine Lutterhartje valt onder het dorp De Krim).

- Sinds juli 2020 is er een mooie gezamenlijke vlag voor het dorp Lutten en de bijbehorende buurtschappen, ontworpen door Keiendorper Linda Mulder. Op de vlag staan als symbolen voor de respectievelijke kernen de watertoren van Lutten, het Olde Schooltie van Oud-Lutten en de keien van Keiendorp. De gekleurde strepen er omheen staan voor de gemeente Hardenberg.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Deze buurtschap is geen formele plaatsnaam (voor het postcodeboek en voor de gemeentelijke basisregistratie BAG), daarom is de spelling ook nooit formeel vastgesteld. Ter plekke staan zowel plaatsnaamborden met als zonder koppelteken. Maar aangezien de spelling met koppelteken bij dit soort plaatsnamen taalkundig te prefereren is, en wij de indruk hebben dat die spelling ook het meest wordt gebruikt, hanteren wij die ook op deze pagina.

Naamgeving
De plaats heet Oud-Lutten omdat dit, zoals de naam al suggereert, het oude, oorspronkelijke Lutten is. Na de aanleg van de in 1854 gereedgekomen Dedemsvaart onstaat aan die vaart het huidige dorp Lutten, waarna aan het oude Lutten het voorvoegsel Oud- is toegevoegd.

Oudere vermeldingen
1259 Lutten (Luetlen), 1381-1383 erf: Westen-Lutten, 1532 Lotten, 1583 Lutte.

Naamsverklaring
Evenals de Westfaalse plaatsnamen Lotten en Lutten zal deze naam betrekking hebben op de lagere ligging, dus 'nederzetting op een laaggelegen plek'. De vorm Luetlen houdt men voor: misschien samenstelling met lo 'bos'. Vergelijk De Lutte.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oud-Lutten ligt NO van Lutten, rond de Lutteresweg en de Kiezelweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt het huidige Oud-Lutten uiteraard nog Lutten genoemd. Die nederzetting heeft dan 34 huizen met 236 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bouwvakfeest Oud-Lutten (weekend in juli).

Reactie toevoegen