Oude Niedorp

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

NH gemeente Oude Niedorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Oude Niedorp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Oude Niedorp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Oude Niedorp

Terug naar boven

Status

- Oude Niedorp is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hollands Kroon. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- Wapen van de voormalige gemeente Oude Niedorp.

- Onder het dorp Oude Niedorp vallen ook de buurtschappen De Leijen, Langereis (deels) en Verlaat (deels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oude Niedorp ligt N en NNO van het dorp Veenhuizen, NO van het dorp De Noord, NNO van de stad Heerhugowaard, ONO van het dorp Noord-Scharwoude, O van het dorp Oudkarspel, OZO van het dorp Waarland, ZO van de dorpen Zijdewind en 't Veld, ZW van de dorpen Winkel en Nieuwe Niedorp, W van het dorp Hoogwoud, WNW van het dorp Opmeer en NNW van het dorp Obdam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Oude Niedorp 137 huizen met 751 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 37/215 (= huizen/inwoners), het dorp Zijdewind (Zijdenskerk) 53/266, de buurtschappen Verlaat (Niedorperverlaat) (deels) 10/63, De Boomen 2/12, De Weel (De Waal, De Wiel) 5/28, De Blokhuizen 4/27, Oudendijk 3/15 en 't Veld (deels) 6/36 en de polders Moerbeek (Wester-Moerbeek) 5/27, De Westerkampen (De Wester-Kampen) 5/31 en De Leijen (De Laijen) 7/31. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 170 huizen met ca. 420 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Oude Niedorp, kun je wellicht nog terecht bij de in 1983 opgerichte Stichting Historisch Niedorp. Wij schrijven bewust 'wellicht', omdat wij van en over deze stichting geen recente gegevens op het internet kunnen vinden. Weet iemand of deze stichting inmiddels is opgeheven, of dat ze wellicht gewoon enigszins publiciteitsschuw zijn?

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De basisschool van Oude Niedorp is na afloop van schooljaar 2014-2015 gesloten. De school had in het laatste jaar nog maar 27 leerlingen, verdeeld over een groep 4/5/6 en een groep 7/8. Een kleuterafdeling was er al niet meer. De leerlingen gaan nu naar basisschool De Snip in buurdorp Nieuwe Niedorp. Eerder zijn de supermarkt, de smid, de wolwinkel, het café en de slager al verdwenen. Er is nu alleen nog een kapper in het dorp.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oude Niedorp heeft 2 rijksmonumenten.

- Korenmolen De Hoop in Oude Niedorp (Molenpad 1) is een achtkante grondzeiler, gebouwd omstreeks 1641, waarschijnlijk als vervanger van een eerdere molen. In 1916 is in een naastgelegen as een hulpmotor geplaatst, die via een ondergrondse as de werktuigen in de molen aandreef. De molen heeft tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw gemalen, en is uiteindelijk in 1961 stilgezet. In 1962 is hij verkocht aan de gemeente. Sinds 2000 kan de molen weer malen. "Omdat de molen regelmatig draait blijft alles goed onderhouden. Immers elke keer als de molen draait is er een inspectie en beginnende problemen worden meteen opgemerkt. Eigenaar van de molen is de gemeente Hollands Kroon; de molenaars zijn Peter en Sander Boersma en Theo de Haas. De molen wordt ook gebruikt in het kader van de opleiding tot vrijwillig molenaar. Daarmee leveren we ook een bijdrage aan het behoud van het molenaarsambacht. Natuurlijk ben je welkom om de molen te bekijken! Dat kan als we draaien of na telefonisch overleg. We ontvangen ook klassen en groepen bij de molen. Maak in dat geval even een afspraak met Peter, tel. 06-55825446." Aldus de site van Korenmolen De Hoop.

- De gemeenteraad van Niedorp heeft in 2011 geld beschikbaar gesteld voor behoud van de ruïne van de Sint Werenfriduskerk te Oude Niedorp. Zonder onderhoud aan de kerkrestanten zou de ruïne gesloopt moeten worden. Loszittende stenen vormden een te groot gevaar.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het evenement 'Nazomeren in Niedorp' (3e volledige weekend van augustus) vindt jaarlijks plaats in alle 9 dorpen van deze voormalige gemeente. Ca. 150 deelnemers laten op ca. 100 locaties van alles zien en er is van alles te doen op het gebied van tuinieren, kunst, cultuur en muziek. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Oude Niedorp, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oude Niedorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Oude Niedorp is in 2010 opgericht om de belangen van het dorp te behartigen. Dit met het oog op de destijds aanstaande schaalvergroting van een kleine gemeente (Niedorp) naar de grote gemeente Hollands Kroon. Het is gelukt om in een goede verstandhouding met de ambtenaren en de politiek al enkele projecten tot stand te brengen: de Ruïnekerk is geconsolideerd, het dorpspleintje is er gekomen en er zijn 3 vrijwilligers bereid gevonden om de cursus tot vrijwillig molenaar te volgen en vervolgens korenmolen De Hoop uit 1641 te gaan beheren. Voor de "kleine obstakels" in de openbare ruimte in het dorp is er een prima contact met de kernbeheerder van de gemeente, wat al de nodige actie heeft opgeleverd. Een actuele missie is om met hulp en inzet van de inwoners het schoolgebouw voor het dorp te behouden en een duurzame zinvolle herbestemming te geven.

Reactie toevoegen