Oude Niedorp

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

NH gemeente Oude Niedorp in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Oude Niedorp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Oude Niedorp in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Oude Niedorp

Terug naar boven

Status

- Oude Niedorp is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hollands Kroon. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- Wapen van de voormalige gemeente Oude Niedorp.

- Onder het dorp Oude Niedorp vallen ook de buurtschappen De Leijen, Langereis (deels) en Verlaat (deels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oude Niedorp ligt N en NNO van het dorp Veenhuizen, NO van het dorp De Noord, NNO van de stad Heerhugowaard, ONO van het dorp Noord-Scharwoude, O van het dorp Oudkarspel, OZO van het dorp Waarland, ZO van de dorpen Zijdewind en 't Veld, ZW van de dorpen Winkel en Nieuwe Niedorp, W van het dorp Hoogwoud, WNW van het dorp Opmeer en NNW van het dorp Obdam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Oude Niedorp 137 huizen met 751 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 37/215 (= huizen/inwoners), het dorp Zijdewind (Zijdenskerk) 53/266, de buurtschappen Verlaat (Niedorperverlaat) (deels) 10/63, De Boomen 2/12, De Weel (De Waal, De Wiel) 5/28, De Blokhuizen 4/27, Oudendijk 3/15 en 't Veld (deels) 6/36 en de polders Moerbeek (Wester-Moerbeek) 5/27, De Westerkampen (De Wester-Kampen) 5/31 en De Leijen (De Laijen) 7/31. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 170 huizen met ca. 420 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Oude Niedorp, kun je terecht bij Stichting Historisch Niedorp, p/a Dorpsstraat 40, 1733 AN Nieuwe Niedorp, tel: 0226-413392, contactpersoon: J.G. van Beek (secretaris), Historisch Informatie Punt in de bibliotheek van Niedorp, Trambaan 10, Niedorp, tel: 0226-411991.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De basisschool van Oude Niedorp is na afloop van schooljaar 2014-2015 gesloten. De school had in het laatste jaar nog maar 27 leerlingen, verdeeld over een groep 4/5/6 en een groep 7/8. Een kleuterafdeling was er al niet meer. De leerlingen gaan nu naar basisschool De Snip in buurdorp Nieuwe Niedorp. Eerder zijn de supermarkt, de smid, de wolwinkel, het café en de slager al verdwenen. Er is nu alleen nog een kapper in het dorp.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwe Niedorp heeft 2 rijksmonumenten.

- De gemeenteraad van Niedorp heeft in 2011 geld beschikbaar gesteld voor behoud van de ruïne van de Sint Werenfriduskerk te Oude Niedorp. Zonder onderhoud aan de kerkrestanten zou de ruïne gesloopt moeten worden. Loszittende stenen vormden een te groot gevaar.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oude Niedorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Oude Niedorp is eind 2010 opgericht om de belangen van het dorp te behartigen. Dit met het oog op de destijds aanstaande schaalvergroting van een kleine gemeente (Niedorp) naar de grote gemeente Hollands Kroon. Het is gelukt om in een goede verstandhouding met de ambtenaren en de politiek al enkele projecten tot stand te brengen: de Ruïnekerk is geconsolideerd, het dorpspleintje is er gekomen en er zijn 3 vrijwilligers bereid gevonden om de cursus tot vrijwillig molenaar te volgen en vervolgens korenmolen De Hoop uit 1641 gaan beheren. Voor de "kleine obstakels" in de openbare ruimte in het dorp is er een prima contact met de kernbeheerder van de gemeente, wat al de nodige actie heeft opgeleverd. Een actuele missie is om met hulp en inzet van de inwoners het schoolgebouw voor het dorp te behouden en een duurzame zinvolle herbestemming te geven.

Reactie toevoegen