Oudelande

Plaats
Dorp
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

DK_20110710_1741_Oudeland_Zeeland.jpg

Oudelande, dorpsboerderij

Oudelande, dorpsboerderij

DK_20110710_1744_Oudeland_Zeeland.jpg

Oudelande, entree van de dorpskerk

Oudelande, entree van de dorpskerk

DK_20110710_1749_Oudeland_Zeeland.jpg

Oudelande, klapbankperk - hier werden vroeger de nieuwtjes besproken.

Oudelande, klapbankperk - hier werden vroeger de nieuwtjes besproken

RIT_20110710_5486_Oudelande_Zeeland.jpg

Oudelande, dorpsboerderij

Oudelande, dorpsboerderij

DK_20110710_1752_Oudeland_Zeeland.jpg

Oudelande, dorpsgezicht

Oudelande, dorpsgezicht

ZL gemeente Oudelande in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Oudelande in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Oudelande in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Oudelande

Terug naar boven

Status

- Oudelande is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.

- De gemeente Oudelande omvatte naast het gelijknamige dorp verder nog de buurtschap Molenberg.

- Wapen van de voormalige gemeente Oudelande.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oudelande ligt N van het water de Westerschelde en NO van het dorp Ellewoutsdwijk, ZO van de dorpen Driewegen en Ovezande, ZW van de dorpen Kwadendamme en Hoedekenskerke, W van het dorp Baarland en NNO van de stad Terneuzen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Oudelande 85 huizen met 547 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 275 huizen met ca. 690 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oudelande heeft 12 rijksmonumenten, waarvan er 7 betrekking hebben op het Hof de Dierik.

- Oudelande heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Van de kerk is de toren het meest opmerkelijk, omstreeks 1400 in Zeeuwse gotiek gebouwd: zware steunberen die tot de klokverdieping doorlopen, met daarboven een boogfries. In de kerk zijn de klankpotten die hoog in het muurwerk bij de triomfboog zijn gevonden merkwaardig. Het zijn gewone aardewerk kookpotten, die bedoeld waren de akoestiek in de kerk te verbeteren. Het was een methode die nogal eens werd toegepast in middeleeuwse kerken en die ws. bij toeval is ontdekt.

- Fraai is de aan de voet van de kerk gelegen Markt, met de zeldzame onkransing van ingesnoeide linden, die de vorm hebben van een op hoogstam staande lindenhaag. Oudelande is het enige dorp in De Zak van Zuid-Beveland dat nog een klapbankperk om de dorpslinde heeft. Hierop besprak men vroeger de nieuwtjes.

- Het Hof de Dierik (Dierikweg 1) is een boerderij uit met bijgebouwen. Het complex omvat 7 rijksmonumenten, wegens hun architectuurhistorische waarde, omdat zowel interieur als exterieur goed bewaard zijn gebleven. De dubbele woning is in 1921 gebouwd in opdracht van A. Tak van Oudelande naar een ontwerp van architectenbureau Baanders. De woning bestaat uit een woongedeelte van de eigenaar en een aangebouwde dienstwoning. De woningen staan binnen met elkaar in verbinding. Het interieur uit de bouwtijd is goed bewaard gebleven en heeft onder meer witte originele tegels uit Makkum, een ingebouwde bakoven, diverse schouwen, een trappenhuis met houten lambrisering in het trappenhuis en gebrandschilderd glas. Op het erf staat een L-vormige schuur met een zadeldak tussen topgevels. De langsgevel heeft vijf stellen van gekoppelde wagendeuren en een door de gootlijst brekende dakkapel met een goederenluik. De voormalige stallen zijn weggebroken maar de schuur bevat wel nog een kalverhokje met voerruifjes, een graanzolder en een maalderij. Onderdeel van het complex is ook het varkenshok van een bouwlaag met een zadeldak en een rechthoekige kippenren waarvan de oostelijke zijgevel gedeeltelijk open is. In 1928 is nog een rechthoekige schuur bijgebouwd. De erfinrichting en tuinaanleg die in 1920 door D.F. Tersteeg zijn ontworpen, zijn nog grotendeels aanwezig en omvatten een moestuin, een boomgaard en een siertuin met waterputten, ommuringen en hekwerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Oogstfeest Oudelande (op een zaterdag in augustus) is een heerlijk dagje uit in het teken van het landelijke buitenleven en de oogst van het Zeeuwse land. Rond de oude kastanjeboom kun je rondstruinen bij de kramen met streek- en natuurproducten. In de oude dorpskern zijn verder demonstraties, diverse koren in de kerk, kindervermaak, een Oogstfeestoptocht, livemuziek en meer. Voor jong en ouder is het een dagje heerlijk vertoeven op ’t Oogstfeest."

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - "Dorpshuis D’n Ostpit in Oudelande is een gezellige, sfeervolle plek voor jong en ouder. Van het gebruik maken van de gymzaal voor tafeltennis, gym of liggende wip schietingen tot het drinken van een lekker bakje koffie met appeltaart. Daarnaast is de foyer vooral geschikt voor het vieren van feesten of het gezellig bij elkaar komen onder het genot van een lekkere versnapering. Uiteraard kun je ook in het dorpshuis terecht voor de nazit van een afscheidsceremonie. Ook allerlei verenigingen en andere instellingen maken gebruik van het dorpshuis. Dit betreft o.a. tafeltennis, yoga, schutterij, knutselclub, jeugdsoos, kindergym, Omnisschool De Schakel en Kibeo.

Sinds 2014 biedt het dorpshuis als werk-leerbedrijf stage en werk-leerplaatsen voor mensen met beperkingen. Het aanbieden van werk-leerplaatsen zorgt ervoor dat de participatiewetgeving op een positieve manier wordt nageleefd. Doordat mensen uit allerlei sociaal-economische levensomstandigheden elkaar ontmoeten in een laagdrempelige omgeving, zorgt dit ervoor dat er wederzijds begrip ontstaat. Begrijpen, ondersteunen en helpen zijn hierbij belangrijke speerpunten. Tevens ontstaat er op deze manier empathie voor elkaar en kan iedereen op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan de samenleving."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oudelande.

Reactie toevoegen