Ouderkerk

Voormalige gemeente
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Ouderkerk

Terug naar boven

Status

- Ouderkerk is een voormalige gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Krimpenerwaard, gemeente Krimpenerwaard.

- De gemeente Ouderkerk is in 1985 ontstaan uit de gemeenten Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel. Gemeentehuis te Ouderkerk aan den IJssel. De gemeente is in 2015 opgegaan in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.

- De gemeente Ouderkerk omvatte de dorpen Gouderak, Lageweg en Ouderkerk aan den IJssel en de buurtschappen Boveneind (deels), IJssellaan, Oudeland en 't Zwaantje.

- Wapen van de voormalige gemeente Ouderkerk.

- Door diverse partijen is destijds voorgesteld eventueel ook de gemeente Moordrecht bij de vorming van de destijds nieuwe fusiegemeente te betrekken, omdat Ouderkerk een qua inwonertal relatief kleine gemeente zou worden. Moordrecht en Gouderak gaven er de voorkeur aan alleen met elkaar te fuseren. Beide plannen zijn niet uitgevoerd, enerzijds vanwege het bezwaar dat Moordrecht niet in de Krimpenerwaard ligt (Moordrecht ligt aan de overzijde van de natuurlijke barrière de Hollandse IJssel), bovendien was Moordrecht reeds betrokken bij de voorfase van de streeksgewijze herindeling Noordoost en Midden Zuid-Holland (Moordrecht is uiteindelijk in 2010 opgegaan in de nieuwe gemeente Zuidplas). Verder was de minister geen voorstander van ingrijpende wijzigingen op het herindelingsvoorstel, vanwege de vertraging die dat zou opleveren in de voortgang van het proces. (1011)

Terug naar boven

Naam

Naamgeving gemeente
- Enkele partijen vreesden voor naamsverwarring van de nieuwe gemeente met het Noord-Hollandse Ouderkerk aan de Amstel. De minister zag echter geen aanleiding met een andere naam te komen, omdat de gemeenteraad het recht heeft de naam later nog te wijzigen. Bovendien waren er geen alternatieven aangedragen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Ouderkerk is bij haar oprichting als volgt samengesteld:
van de gemeente Ouderkerk aan den IJssel: 1.685 hectare met 1.801 huizen en 5.492 inwoners;
van de gemeente Gouderak: 975 hectare met 929 huizen en 2.586 inwoners.

- Vlak voor haar opheffing in 2015 had de gemeente Ouderkerk ca. 3.300 huizen met ca. 8.200 inwoners.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ouderkerk (online te bestellen).

Reactie toevoegen